
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο πρέπει να ενεργοποιούμε τη λειτουργία πτήσης στα κινητά μας όταν είμαστε μέσα σε αεροσκάφος;
Το αεροπλάνο δεν κινδυνεύει να συντριβή σε αντίθετη περίπτωση, απλά την απενεργοποίησή του βοηθάτε στην καλύτερη επικοινωνία των πιλότων.
Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία πτήσης, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το Wi-Fi και το Bluetooth είναι απενεργοποιημένα, περιορίζοντας τη μετάδοση ραδιοσημάτων.
Εάν το αεροσκάφος προσφέρει Wi-Fi ή υποστηρίζει ακουστικά Bluetooth, αυτές οι λειτουργίες μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά χειροκίνητα χωρίς να διαταραχθεί η καθορισμένη λειτουργία.
Σύμφωνα με την εμπειρία των πιλότων και των εκπαιδευτών πτήσεων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμβαίνει τίποτα.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι τα ραδιοκύματα από πολλά ενεργά τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν την επικοινωνία στο πιλοτήριο – συνήθως, για παράδειγμα, το σήμα ακουστικών που χρησιμοποιούν οι πιλότοι για να συνδεθούν στον πύργο ελέγχου. Ένας πρώην αξιωματικός του στρατού συνέκρινε το μπλοκάρισμα με το βουητό ενός κουνουπιού: όχι επικίνδυνο, αλλά ενοχλητικό και δυνητικά προβληματικό σε καταστάσεις κρίσης.
Τι λένε οι κανόνες και οι στατιστικές
Από το 2013, η FCC επιτρέπει τη χρήση κινητών συσκευών κατά την πτήση, εφόσον η λειτουργία πτήσης είναι ενεργή.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, η αλλαγή δεν είναι υποχρεωτική – επιπλέον, από το 2023, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να εγκαταστήσουν τα λεγόμενα picocells (πομποί κινητής τηλεφωνίας) που επιτρέπουν την επικοινωνία κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Κανείς δεν έχει φυλακιστεί ακόμη επειδή απέτυχε να ενεργοποιήσει τη λειτουργία πτήσης. Παρ ‘όλα αυτά, υπήρξαν περιπτώσεις προστίμων και ένα περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή ενός επιβάτη από το αεροπλάνο λόγω διαφωνίας με το πλήρωμα καμπίνας.
Η λειτουργία πτήσης είναι ένας απλός τρόπος για να κάνει ο πιλότος απερισπαστα τη δουλειά του και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας.