Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τα "μυστικά όπλα" της Τουρκικής ΜΙΤ



Τον Τούρκο Τζέιμς Μποντ της δεκαετίας του '60 θυμίζουν οι μικροεφευρέσεις της τουρκικής Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (τουρκικά: Milli İstihbarat Teskilati, MİT) τις οποίες αποφάσισε να εκθέσει διαδικτυακά. Πρόκειται για το ψηφιακό μουσείο της ΜΙΤ για την ιστορία της κατασκοπείας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της και πάει τον επισκέπτη πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, με αναφορές στον περίφημο Λόρενς της Αραβίας.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι και ένας «κοριός» (συσκευή παρακολούθησης) του 1982 που εντοπίστηκε σε τουρκική πρεσβεία σε χώρα της Ασίας. Οι τούρκοι πράκτορες αποκαλούν τέτοιες συσκευές «επισκευασμένες» στη δική τους αργκό. Άλλο γκάτζετ είναι μια ζώνη με μικρόφωνο από τη δεκαετία του ’90.

Επίσης, εκτίθεται ένας «κοριός» μέσα σε πολύμπριζο, ένας «κοριός» μέσα σε τούβλο που βρέθηκε πάλι σε τουρκική πρεσβεία που οδήγησε στην ανάκριση του οικοδόμου, μια μικροκάμερα 1,5 εκατοστού σε επονομαζόμενο «ρομποτική γραβάτα» που χρησιμοποιούνταν από τούρκους πράκτορες από το 1965 έως το 1980, μια ζυγαριά με κρυμμένο πομπό, παπούτσι τακούνι αλά Σαρκοζί με μικρόφωνο στο τακούνι, χαρτοφύλακας για σύντομη φωτογράφηση εμπιστευτικών εγγράφων, ένα πακέτο τσιγάρων με «κοριό», ένα ρολόι χειρός με μικρόφωνο, κώδικας για κρυπτογράφηση/ αποκρυπτογράφηση πληροφοριών, ένας αναπτήρας κασετόφωνο με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ένας «κοριός» σε σχήμα ραδιοφώνου, ζευγάρι γυαλιών με κάλυμμα για ηχογράφηση.

 

 

News
News

News

News

News

News

News

News

News

News
News

News

News

News

News

News