Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πίνακας που βγήκε από το χέρι τεχνητής νοημοσύνης έπιασε… 432.500 δολάρια



Ο κόσμος είναι έτοιμος προφανώς να υποδεχθεί τους μηχανικούς ζωγράφους, καθώς το έργο με τίτλο «Portrait of Edmond de Belamy» έπιασε πρόσφατα σε δημοπρασία του οίκου Christie’s τα 432.500 δολάρια, με αρχική εκτίμηση πώλησης τα 7.000-10.000 δολάρια!

Ο αλγόριθμος στο κάτω μέρος του πίνακα, εκεί που υπογράφουν κανονικά οι ζωγράφοι τα έργα τους, υποδεικνύει πως το καλλιτέχνημα είναι προϊόν προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης που έχει μάθει να μιμείται την κλασική ανθρώπινη τέχνη.

Οι άνθρωποι πίσω από τον μηχανικό καλλιτέχνη είναι μια γαλλική κολεκτίβα που αποκαλείται «Obvious», όπου με έδρα το Παρίσι εξερευνούν τις εικαστικές δυνατότητες της νέας τεχνολογίας και γίνονται πλούσιοι στην πορεία.

«Ο αλγόριθμος αποτελείται από δύο μέρη», είπε το μέλος της συλλογικότητας Hugo Caselles-Dupré στον οίκο δημοπρασιών, «τροφοδοτήσαμε το σύστημα με 15.000 πίνακες που ζωγραφίστηκαν μεταξύ 14-20ού αιώνα».

Το πρώτο μέρος του αλγόριθμου, αυτό που παράγει το έργο, προσπαθεί να τα καταφέρει τόσο καλά ώστε να κάνει το δεύτερο μέρος να πιστέψει πως πρόκειται για πραγματική ανθρώπινη δημιουργία. Και αυτός ήταν ο σημαδιακός πίνακας…