Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Όλα είναι πελώρια στον σούπερ πύραυλο της NASA



Ο νέος μέγα-πύραυλος της NASA, το θηριώδες Space Launch System (SLS), θα καθυστερήσει να οργώσει το Διάστημα τελικά, καθώς εσωτερικό υπόμνημα της υπηρεσίας αποκαλύπτει πως αναμένεται να κοστίσει μερικά δισεκατομμύρια περισσότερο από όσο είχαν υπολογίσει.

Η έκθεση θεωρεί απίθανο να ολοκληρωθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία (Δεκέμβριος του 2019 - Ιούνιος του 2020), καθώς το κόστος του θα έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί μέχρι το 2021 στα 8,9 δισ. δολάρια.

Το SLS είναι η φιλόδοξη προσπάθεια της NASA για να φτιάξει τον επανδρωμένο πύραυλο που θα την πάει στο Φεγγάρι, τον Άρη και ακόμα πιο μακριά, ακόμα και στον δορυφόρο του Κρόνου, την Ευρώπη. Η κατασκευή του μοιάζει ωστόσο με το γεφύρι της Άρτας. Να φανταστείτε πως έπρεπε κανονικά να ήταν έτοιμος από τον Δεκέμβριο του 2017!

Ένα μεγάλο μέρος του κατασκευάζεται από την Boeing και εκεί ακριβώς στρέφονται τα περισσότερα βέλη της έκθεσης, κατηγορώντας την εταιρία για «κακές επιδόσεις» σε διοικητικά και τεχνικά θέματα.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο πύραυλος της SpaceX και φτηνότερος είναι και επιχειρησιακά έτοιμος. Η NASA απάντησε εδώ λέγοντας πως ο δικός της είναι «το πιο περίπλοκο σύστημα που έχει αναπτύξει ποτέ η υπηρεσία», ομολογεί πάντως το κακό κλίμα και υπόσχεται να λάβει υπόψη της το εσωτερικό υπόμνημα.

Πλέον κάνει λόγο πως το σύστημα εκτόξευσης δεν θα είναι έτοιμο παρά το… 2024, καθώς πρέπει να συνδυαστούν αρμονικά οι 1.100 κατασκευαστές σε 43 αμερικανικές πολιτείες για να ολοκληρωθεί…