Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι νέες εξελίξεις για το τεχνητό πάγκρεας και στην Ελλάδα



Το νέο Σύστημα MiniMed 640G μπαίνει στην ελληνική αγορά καθώς σύμφωνα με όλες τις μελέτες επιτυγχάνει καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση μέσω της προηγμένης προστασίας από την υπογλυκαιμία.

Η παιδίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ και Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, Ανδριανή Βαζαίου επεσήμανε χθες τη σημασία της έρευνας σχετικά με το κλειστό κύκλωμα αντλίας ινσουλίνης, γνωστό και ως τεχνητό πάγκρεας, ένα σύστημα δηλαδή το οποίο περιλαμβάνει μια αντλία ινσουλίνης, έναν αισθητήρα σακχάρου, ο οποίος μετράει το σάκχαρο συνεχώς στον υποδόριο χώρο, την περιοχή δηλαδή στην οποία γίνονται οι ενέσεις ινσουλίνης και οποίος στη συνέχεια στέλνει την πληροφορία αυτή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου με  τη βοήθεια ενός αλγορίθμου (ενός πολύπλοκου μαθηματικού συστήματος) υπολογίζεται η δόση της ινσουλίνης που θα πρέπει να χορηγηθεί στο άτομο με διαβήτη.

Η πληροφορία αυτή επιστρέφει στην αντλία ινσουλίνης η οποία χορηγεί  την απαραίτητη δόση ινσουλίνης χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του ατόμου με διαβήτη, εκτός του ότι θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την όλη διαδικασία μέσω ενός μόντεμ, δηλαδή μιας οθόνης. Η νέα αντλία  G640  της εταιρείας Medtronic δεν αποτελεί ένα πλήρες κλειστό κύκλωμα, έρχεται, όμως, ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος, υιοθετώντας ειδικό αλγόριθμο πρόβλεψης της υπογλυκαιμίας.

Εφόσον η αντλία συνεργάζεται με τον αισθητήρα σακχάρου, έχει τη δυνατότητα, μέσω του συστήματος πρόβλεψης που αναφέρθηκε παραπάνω, να δίνει εντολή για διακοπή της λειτουργίας της αντλίας και επομένως, της χορήγησης ινσουλίνης σε περίπτωση κατά την οποία προβλέπεται ότι θα παρουσιασθεί υπογλυκαιμικό επεισόδιο στα επόμενα τριάντα λεπτά της ώρας (και όχι όταν το σάκχαρο έχει ήδη φθάσει σε χαμηλά επίπεδα). Κατά τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η πτώση του σακχάρου σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα και επιτυγχάνονται επίπεδα  πλησιέστερα στα φυσιολογικά.

Η αντλία ξεκινά να λειτουργεί, όταν τα επίπεδα του σακχάρου φθάσουν το όριο ασφαλείας, το οποίο έχει δηλώσει ο ίδιος ο χρήστης. Η διακοπή της αντλίας διαρκεί από μισή μέχρι δύο ώρες.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων, ιδίως των νυκτερινών και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα άτομα με διαβήτη.  

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το νέο Σύστημα MiniMed 640G θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό στις 11 Σεπτεμβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο, γεγονός που υποδέχεται με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη κ. Χρήστος Δαραμήλας, καθώς όπως πιστεύει είναι πολύ σημαντική η είσοδος στη χώρα μας καινούριων φαρμακευτικών σκευασμάτων και τεχνολογιών που μπορούν να κάνουν απλούστερη και αποτελεσματικότερη την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.