Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μια σειρά από πυρηνικές δοκιμές στο διάστημα, οι οποίες είχαν ως κύριο στόχο τη μελέτη των επιπτώσεων και των πιθανών στρατιωτικών εφαρμογών της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

Η δοκιμή έκρηξης, που ονομάζεται Starfish Prime, ήταν μια πυρηνική δοκιμή σε μεγάλο υψόμετρο που πραγματοποιήθηκε ως κοινή προσπάθεια της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και της Υπηρεσίας Ατομικής Υποστήριξης Άμυνας.

Μία από τις συνέπειες της δοκιμής ήταν να καταλύσει τον ρωσικό ενθουσιασμό για ορισμένους βασικούς κανόνες: η Συνθήκη για το Διάστημα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών λίγα χρόνια αργότερα, το 1967.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών που έχουν στοιχηματίσει δισεκατομμύρια δολάρια στον αστερισμό Starlink του SpaceX – πιθανότατα δεν έχουν ακούσει για το Starfish Prime και δεν ανησυχούν πολύ για τον αντίκτυπο του πολέμου με τη μεγάλη ακτινοβολία στο διάστημα. Αυτό ήταν, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέδωσε μια δήλωση προειδοποιώντας για μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Η Ρωσία, εικάζεται ότι μπορεί να ανεβάζει τη θερμοκρασία στο Διάστημα καθώς αναπτύσσει πυρηνικές αντιδορυφορικές ικανότητες, βλάπτοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οποιοδήποτε πυρηνικό όπλο στο διάστημα – μαζί με έναν μεγάλο αριθμό άλλων συνεπειών – θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για τα $300 δις ιδιωτικού κεφαλαίου που επενδύθηκε στον διαστημικό τομέα την τελευταία δεκαετία» γράφουν οι Financial Times.

Διακυβεύονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια

Η τοποθέτηση ενός όπλου σε τροχιά δεν είναι απλώς μια στρατιωτική απειλή. Είναι επίσης ένας κίνδυνος για τη διαστημική οικονομία — και για αυτήν στο έδαφος. Υπάρχει μια ελάχιστα γνωστή αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία που ασφαλίζει δορυφόρους, αλλά δεν παρέχει ασφάλεια έναντι πυρηνικών όπλων.

Τι διακυβεύεται: εκατοντάδες δισεκατομμύρια (και πιθανώς τρισεκατομμύρια) δολάρια όταν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες που βασίζονται σε δορυφόρους, σύμφωνα με τον David Wade, αναδόχου στην κοινοπραξία Atrium Space Insurance Consortium, η οποία ασφαλίζει δορυφόρους για Lloyd’s.

Ο Wade υπολόγισε τη συνολική αξία όλων των ασφαλισμένων δορυφόρων σε τροχιά σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν περιλαμβάνει τα έσοδα που παράγουν. Η Satellite Industry Association υπολόγισε τα έσοδα για μη κυβερνητικές δορυφορικές υπηρεσίες σε 113 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Οι επενδύσεις στην οικονομία του διαστήματος αυξάνονται γρήγορα. Η διαστημική δραστηριότητα θα μπορούσε να ανέλθει σε 620 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη διαθέσιμη εκτίμηση. Αυτό είναι υψηλότερο από 545 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με εκτίμηση του Space Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τη διαστημική εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους New York Times.

Ένα διαστημικό όπλο θα επιβάρυνε και άλλους τομείς. Οι βιομηχανίες από τη γεωργία έως την τεχνολογία εξαρτώνται από δορυφόρους και τομείς όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, οι τράπεζες και η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας βασίζονται στο GPS, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφόρους. Η απειλή θα είχε επίσης «καταθλιπτική επίδραση» στις αποτιμήσεις των διαστημικών εταιρειών σε γενικές γραμμές, δήλωσε ο Ντόναλντ Μουρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Space Finance Corporation και λέκτορας διαστημικής πολιτικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Τα ακριβή αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από άγνωστα στοιχεία σχετικά με το όπλο, τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης της εταιρείας και άλλους παράγοντες.