Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

NASA: Μέγα πλήθος σπεύδει στη Φλόριντα για την εκτόξευση του Artemis I



Πλήθος που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 400.000 άτομα, περισσότερα από τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, συρρέει στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για την εκτόξευση του Artemis I, τη μεγάλη πρόβα για την επιστροφή της NASA στη Σελήνη.

Η δοκιμαστική αποστολή που θα πετάξει μέχρι τη Σελήνη, μεταφέροντας τρία ανδρείκελα στη θέση των αστροναυτών, επρόκειτο να εκτοξευτεί την Δευτέρα, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω δυσλειτουργίας σε έναν από τους κινητήρες του πυραύλου SLS, του ισχυρότερου που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η αναβολή πρέπει να ήταν μεγάλη απογοήτευση για τα 100 με 200 χιλιάδες άτομα που είχαν σπεύσει στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, σύμφωνα την εκτίμηση τοπικών αξιωματούχων που μίλησαν στην εφημερίδα Orlando Sentinel.

Η δυσλειτουργία αποδόθηκε τελικά σε έναν ελαττωματικό αισθητήρα και η επόμενη απόπειρα προγραμματίζεται για το Σάββατο τις 14.17 τοπική ώρα, ή 21.17 ώρα Ελλάδας.

Μάταια περίμενε την εκτόξευση της Δευτέρας ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στη Φλόριντα (Reuters)

Διαβάστε επίσης: Είναι ο νέος πύραυλος της NASA «γιγάντια σπατάλη χρημάτων;»

Αυτή τη φορά, περισσότερος κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την αναχώρηση, δεδομένου ότι η Δευτέρα είναι αργία στις ΗΠΑ λόγω της Ημέρας της Εργασίας.

Αξιωματούχοι της κομητείας Μπρέβαρντ στη Φλόριντα περιμένουν τώρα πολύ μεγαλύτερο πλήθος, πιθανώς διπλάσιο σε σχέση με την κοσμοσυρροή της Δευτέρας, κάτι που σημαίνει 200 με 400 χιλιάδες θεατές, ανέφερε η Orlando Sentinel.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι στήνουν αυτόματες κάμερες για τη μεγάλη στιγμή (Reuters)

«Πιστεύουμε ότι θα είναι περισσότεροι από όσους είχαμε την Δευτέρα, δεδομένου ότι στο λιμάνι θα είναι δεμένα τέσσερα πλοία, μια εκτόξευση-ορόσημο, εκτόξευση το Σαββατοκύριακο και εορταστικό τριήμερο» δήλωσε στο Space.com η Μίγκαν Χάπελ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο Γραφείο Τουρισμού της Φλόριντα.

Εφόσον δεν υπάρξει νέα αναβολή, το πλήθος θα απολαύσει την εκτόξευση του SLS στην πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis που διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo της δεκαετίας του 1960 (στην ελληνική μυθολογία η Άρτεμη ήταν αδελφή του Απόλλωνα).

Ο SLS, ένας γίγαντας ύψους 98 μέτρων, μεταφέρει την κάψουλα Orion, η οποία θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για περίπου δύο εβδομάδες, πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό στις 10 Οκτωβρίου.

Αν όλα πάνε καλά, η ίδια πτήση θα πραγματοποιηθεί το 2024 με πλήρωμα της NASA.

Το πρόγραμμα Artemis, το οποίο ανοίγει το δρόμο για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία το φεγγάρι, θα κορυφωθεί με την πρώτη αποστολή προσσελήνωσης, η οποία δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο.

Πηγή: in.gr