Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μπράνσον: Η Virgin Galactic θα βρίσκεται στο διάστημα «μέσα σε εβδομάδες, όχι μήνες»



Είναι θέμα «εβδομάδων» για την Virgin Galactic να πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι στο διάστημα, σύμφωνα με τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον. 

«Θα πρέπει να είμαστε στο διάστημα μέσα σε εβδομάδες, όχι μήνες. Και μετά, εγώ θα είμαι στο διάστημα σε μήνες και όχι χρόνια» δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας στο CNBC, εκτιμώντας ότι η μεταφορά προσώπων στο διάστημα δεν θα αργήσει πολύ μετά από αυτά. 

 

Ο Μπράνσον βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ και την Amazon για να στείλουν τους πρώτους επιβάτες επ' αμοιβή στο διάστημα. 

Ο δισεκατομμυριούχος ίδρυσε την εταιρεία του με στόχο τις εμπορικές πτήσεις στο διάστημα το 2004. Αν και αρχικά ο στόχος για τις πρώτες μεταφορές τουριστών είχε οριστεί για το 2009, πολλά γεγονότα ματαίωσαν την αρχική φιλοδοξία του. 

 

Νωρίτερα αυτό το χρόνο, η Virgin Galactic ολοκλήρωσε μια υπερηχητική δοκιμαστική πτήση με το SpaceShipTwo.

Πάντως ο επιχειρηματίας επιμένει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις εμπορικές πτήσεις. «Εάν είμαι σε ένα δωμάτιο με δέκα άτομα, οι οκτώ από τους δέκα θα λάτρευαν να πάνε στο διάστημα εάν μπορούσαν να το αντέξουν» δήλωσε στο CNBC.

«Εξαρτάται από εμάς να κατασκευάσουμε όσο περισσότερα διαστημικά αεροσκάφη μπορούμε για να καλύψουμε τη ζήτηση», πρόσθεσε. 

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση της αντίπαλης SpaceX που προανήγγειλε τις πρώτες επιβατικές πτήσεις γύρω από τη σελήνη. Η αποστολή προγραμματίζεται για το 2023 και θα είναι το πρώτο διαστημικό ταξίδι γύρω από τη σελήνη από το 1972. 

 

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon υποστηρίζει ότι η εταιρεία του Blue Origin θα λανσάρει μια αποστολή στο διάστημα μέχρι το 2019. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινίσει εάν πρόκειται για επανδρωμένη αποστολή ή θα είναι εμπορική.