Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Με απόλυτη επιτυχία η ιστορική εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9



Η ιδιωτική διαστημική εταιρεία Space X του Έλον Μάσκ πραγματοποίησε με επιτυχία την εκτόξευσή του πυραύλου Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Ο πύραυλος επέστρεψε στο έδαφος εννέα λεπτά αργότερα, ολοκληρώνοντας μια ιστορική αποστολή, που ανοίγει νέους δρόμους στις διαστημικές μεταφορές. 

Λίγο μετά την εκτόξευση, ένα κομμάτι του Falcon 9, η μη επανδρωμένη διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε από τον πύραυλο και μπήκε σε πορεία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προκειμένου να παραδώσει στο εκεί προσωπικό εφόδια και υλικά βάρους 2.500 κιλών. Το υπόλοιπο μέρος του πυραύλου επέστρεψε στην Γη και προσγειώθηκε στο ακριβές σημείο που είχε προκαθοριστεί χωρίς πρόβλημα. 

Ένα 24ωρω νωρίτερα, το απόγευμα του Σαββάτου, η SpaceX είχε αναβάλει την τελευταία στιγμή την εκτόξευση από την ιστορική εξέδρα 39Α του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, στη Φλόριντα, από όπου ξεκίνησαν σχεδόν όλες οι αποστολές του προγράμματος Apollo. 

H εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για τις 17:01 το απόγευμα του Σαββάτου, όμως οι υπεύθυνοι της SpaceX αποφάσισαν να την ακυρώσουν μόλις 13 δευτερόλεπτα πριν, λόγω «ανωμαλίας» που εντοπίστηκε στο δεύτερο στάδιο του πυραύλου Falcon 9. 

Ο Falcon 9 πρόκειται να μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μία διαστημική κάψουλα Dragon γεμάτη με εφόδια και επιστημονικό εξοπλισμό. Η αποστολή έχει την κωδική ονομασία CRS-10. 

Η ιστορική εξέδρα 39Α

Η NASA είχε κατασκευάσει δύο εξέδρες εκτόξευσης για το πρόγραμμα Apollo: την 39Α και την 39Β. Η πρώτη χρησιμοποιήθηκε σχεδόν για όλες τις προσεδαφίσεις στη Σελήνη (εκτός του Apollo 10), καθώς στις περισσότερες αποστολές των διαστημικών λεωφορείων. 

Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, το 2011, η NASA αποφάσισε ότι χρειάζεται μόνο μία από τις δύο εξέδρες. Έτσι, μίσθωσε την 39Α στην SpaceX. 

Η εταιρία του Έλον Μασκ είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει την ιστορική εξέδρα αργότερα, για τις εκτοξεύσεις του επερχόμενου πανίσχυρου πυραύλου Falcon Heavy, καθώς και για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.