Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 -

Γιατί οι hackers προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κάμερες των υπολογιστώνΠολλοί νομίζουν ότι κίνδυνοι ελλοχεύουν μόνο με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ωστόσο φαίνεται ότι και τα laptop έχουν κάποια κενά ασφαλείας.

Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των laptop έχει καλυμμένη την webcam με ταινία ή κάποιο αυτοκόλλητο ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα ασφαλείας.

Και αυτό, διότι οι κάμερες των υπολογιστών γίνονται  ο κύριος στόχος των hackers και αυτό σημαίνει ότι όποιος αποκτήσει πρόσβαση, μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει όσα εκτυλίσσονται σε μια ξένη κάμερα.

Άλλωστε, οι ιστορίες εκβιασμών που ξεκίνησαν από τη webcam ενός υπολογιστή που παραβιάστηκε, είναι πολλές. Γενικά, όταν οι χρήστες κλείνουν τον υπολογιστή τους, θα ήταν χρήσιμο να ενημερώνονται για τα RAT (Remote Access Trojan) προγράμματα (γνωστά και ως creepware), τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να ελέγχει απομακρυσμένα τον υπολογιστή του.

Επίσης, θα μπορούσαν να  ελέγχουν κάθε εφαρμογή που κατεβάζουν και να ελέγχουν αν είναι πράγματι αναγκαίο να «ανοίγουν» πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνο.