Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γενέθλια της Google: Πώς ένα ορθρογραφικό λάθος έγινε ο «νονός» της



Στις 15 Σεπτεμβρίου είναι τα γενέθλια μιας λέξης που άλλαξε τον κόσμο: πριν 25 χρόνια μπήκαν τα θεμέλια ώστε το «γκουγκλάρισμα» να γίνει το νέο συνώνυμο της αναζήτησης στο διαδίκτυο.

«Μπάκραμπ»

Οταν οι φοιτητές του Στάνφορντ Λάρι Πέιτζ και Σέρτζεϊ Μπριν άρχισαν να προγραμματίζουν ώστε να δημιουργήσουν μία μηχανή αναζήτησης το 1996, η αρχική τους σκέψη ήταν να την ονομάσουν «μπάκραμπ» (Backrub), δηλαδή… μασάζ ή ελληνιστί μάλαξη στην πλάτη.

Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια επιτυχημένη μηχανή αναζήτησης χρειαζόταν ένα πιο πιασάρικο όνομα.

Ο Λάρι Πέιτζ…

Για μία περίοδο οι προτιμήσεις τους έκλιναν προς το «γουάτμποξ» (Whatbox), σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Σίλικον Βάλεϊ Στίβεν Λεβί και το βιβλίο του για την ιστορία της Google.

Η μαθηματική ονομασία και το λάθος

Κάποια στιγμή όμως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον συγκάτοικο του Πέιτζ ο όρος «Googol», η μαθηματική ονομασία για το 10100 – κάτι που άρεσε στον Πέιτζ.

Λέγεται ότι ο συγκάτοικος του Πέιτζ πληκτρολόγησε κάνοντας ένα μικρό ορθογραφικό λάθος – Google – στην αναζήτηση για τα διαθέσιμα ονόματα ιστοσελίδων. Το Google.com ήταν ακόμη διαθέσιμο και ο Πέιτζ το έκανε δικό του. Το ημερολόγιο έγραφε 15 Σεπτεμβρίου 1997.

…και ο Σέρτζεϊ Μπριν

Χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος μέχρι να καταχωρηθεί η Google ως εταιρεία στις 4 Σεπτεμβρίου 1998. Η αποστολή της; Να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις καταστήσει προσιτές σε όλους. Η αρχική δέσμευση της εταιρίας, η οποία όμως φαίνεται να έχει περάσει στην αφάνεια, ήταν «μην κάνεις κακό» (Don’t be evil).

Οι συγκρούσεις

Ηδη, κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας της Google έγινε σαφές ότι οι φιλοδοξίες των ιδρυτών της εταιρείας δεν περιορίζονται απλώς στη διαδικτυακή αναζήτηση.

Με το βλέμμα στραμμένο στον αρχικό στόχο, να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου, άρχισε η ηλεκτρονική καταχώρηση βιβλίων.

Ηταν και η πρώτη σύγκρουση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι ιδρυτές – παρά τις καλές προθέσεις τους: Συγγραφείς και εκδότες θεώρησαν ότι με την κίνηση της Google παραβιάζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα και κινήθηκαν νομικά εναντίον της.

Google, Ατλάντα, σέρβερ: Μήπως οι πληροφορίες που έχει η Google για τους χρήστες της είναι πάρα πολλές;

Μία κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση στην πρόοδο που σημείωσε στην αρχή η υπηρεσία GoogleBooks.

Και οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Μεγάλα ΜΜΕ κατηγόρησαν την Google ότι καταστρέφει τις επιχειρήσεις τους με τη δωρεάν πρόσβαση στο υλικό τους.

Στο στόχαστρο

Μάλιστα, μετά τις πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη, πολιτικοί και στις ΗΠΑ, από το ρεπουμπλικανικό, αλλά και το δημοκρατικό κόμμα, έχουν βάλει στο στόχαστρο την εταιρεία εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και οι φόβοι σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μήπως η Google γνωρίζει πιο πολλά απ’ όσα θα έπρεπε για τους χρήστες της;