Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Το επιβατικό drone που έχει πάρει τη δουλειά πολύ στα σοβαρά



Η βρετανική Vertical Aerospace, με έδρα το Μπρίστολ, κρατά πολύ μικρότερο καλάθι σε επίπεδο ιπτάμενων προσδοκιών, γι’ αυτό και φαντάζει ως η πιο σοβαρή πρόταση για εναέριες μετακινήσεις.

Κι αν δεν είναι η μόνη που αναπτύσσει συστήματα κάθετης απογείωσης, είναι σίγουρα η πιο… προσγειωμένη.

Έχοντας στην καρδιά της μια ομάδα μηχανικών και ταλέντων των Airbus, Boeing, Rolls-Royce, Martin Jet Pack και General Electric και στην ιδιοκτησία της έναν πρώην ιδιοκτήτη ομάδας της F1, η φίρμα έχει ήδη ολοκληρώσει τα πρώτα επανδρωμένα δοκιμαστικά. Και προγραμματίζει μάλιστα να ρίξει στην αγορά μέχρι το 2022 μια υπηρεσία αεροταξί.

Παρά το γεγονός ότι το «ιπτάμενο αυτοκίνητό» της έχει περάσει με επιτυχία τα δοκιμαστικά, αυτό δεν θα την έκανε ιδιαιτέρως αξιομνημόνευτη το 2018, καθώς ένα τσούρμο υβριδίων drone και ελικοπτέρου δοκιμάζονται σε πολλές γωνιές του κόσμου.

Αυτό που τη διαχωρίζει πραγματικά από τις άλλες είναι οι σαφώς πιο ρεαλιστικές φιλοδοξίες της. Προγραμματίζει δηλαδή να ρίξει στην αγορά εκδοχές του αεροσκάφους με πιλότο, ενώ μπορεί να το κάνει και χωρίς, καθώς κάτι τέτοιο είναι σύννομο με την κείμενη νομοθεσία.

«Επενδύουμε σε όλη την εξέλιξη της τεχνολογίας που λαμβάνει χώρα στην αεροναυτική», λέει ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Stephen Fitzpatrick στο Reuters, «αλλά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας σε κάτι που ανήκει στον πραγματικό κόσμο και μπορεί να εκτελεστεί σε βάθος 4 ετών».

Για να δούμε αν αυτή τη φορά θα γίνει το όνειρο πραγματικότητα…