Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ελαττωματικός αισθητήρας προκάλεσε την πτώση του ρωσικού πυραύλου Σογιούζ



Από έναν ελαττωματικό αισθητήρα προκλήθηκε το ατύχημα που σημειώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα κατά τη διάρκεια εκτόξευσης ενός ρωσικού πυραύλου Σογιούζ, δήλωσε ο Σεργκέι Κρικάλεβ, εκτελεστικός διευθυντής των επανδρωμένων προγραμμάτων της Roscosmos.

«Η αιτία της δυσλειτουργίας ήταν ο αισθητήρας που καθορίζει τον διαχωρισμό του πρώτου από τον δεύτερο όροφο του πυραύλου», επεσήμανε ο Κρικάλεβ.

Στις 11 Οκτωβρίου ο Αμερικανικός αστροναύτης Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσινίν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αποστολή τους και να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση όταν παρουσιάστηκε πρόβλημα στον πύραυλο Σογιούζ που θα τους μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εν τω μεταξύ η επόμενη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Η Roscosmos ανέφερε επίσης πως το πλήρωμα της αποστολής αυτής θα μπορούσε να επιστρέψει στη Γη στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα πάντα με το TASS, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.