Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυστηρότερα μέτρα από το Twitter



Το Twitter ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα αρχίσει να προβάλλει προειδοποιήσεις μπροστά από εικόνες με σβάστικες και άλλα αντικείμενα τα οποία θεωρείται πως προάγουν μίσος, καθώς και ότι θα απαγορεύσει τη χρήση τους σε φωτογραφίες προφίλ.

Όπως σημειώνει το Reuters, πρόκειται για ένα από μια σειρά βημάτων τα οποία έχει ανακοινώσει η εταιρεία προς αντιμετώπιση ρατσιστών και άλλων ομάδων που προωθούν τη βία και το μίσος, καθώς πλέον οι χρήστες αυτοί είναι ανεπιθύμητοι στην υπηρεσία, η οποία κάποτε υιοθετούσε μια αρκετά «απόλυτη» γραμμή ως προς την ελευθερία λόγου και έκφρασης.

Όπως ανακοινώθηκε, θα κλείσουν λογαριασμοί που πρόσκεινται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες προωθούν τη βία εναντίον πολιτών και θα απαγορευτούν τα usernames που έχουν ρατσιστικό χαρακτήρα ή υπαινίσσονται απειλή βίας. Ακόμη, θα απομακρύνονται tweets τα οποία επικροτούν τη βία ή επιδοκιμάζουν ανθρώπους που διαπράττουν πράξεις βίας.

Το Twitter, που είχε ιδρυθεί το 2006, αυτοαποκαλούνταν «η πτέρυγα της ελευθερίας του λόγου στο κόμμα της ελευθερίας του λόγου» και προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις από τις αναμετρήσεις μεταξύ χρηστών- ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς έχει κλιμακωθεί το φαινόμενο των χρηστών που επιδίδονται σε συστηματικές προσβολές και εκφοβισμό σε βάρος κάποιων γυναικών και μειονοτήτων, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους από το Twitter.

Σημειώνεται πως τα tweets μπορούν ακόμα να περιλαμβάνουν εικόνες που προάγουν το μίσος, αλλά οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν κλικ για να περάσουν μια σχετική προειδοποίηση για να τις δουν, σύμφωνα με την εταιρεία. Ωστόσο, οι εικόνες αυτές θα απαγορεύονται στις φωτό προφίλ, ενώ οι περιορισμοί θα είναι ακόμα πιο αυστηροί σε χώρες όπου οι νόμοι το επιτάσσουν, όπως στη Γερμανία.

Η σβάστικα ήταν το μόνο συγκεκριμένο παράδειγμα «εικόνας μίσους» που παρατέθηκε, ωστόσο το Twitter ανέφερε πως σκοπός του είναι να παρέχει προειδοποιήσεις για όλα τα σύμβολα τα οποία ιστορικά συνδέονται με οργανώσεις που προάγουν το μίσος ή που απεικονίζουν άλλους ανθρώπους ως κατώτερους.