Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αποκάλυψη σοκ για το Facebook: Καταγράφει κλήσεις και sms στα Android



Η αποκάλυψη έγινε όταν χρήστες ανακάλυψαν στο αντίγραφο των πληροφοριών που κατέβασαν από το Facebook το ιστορικό των τηλεφωνικών κλήσεών τους, καθώς και τα μεταδεδομένα των SMS τους.

Έτσι αποκαλύφθηκε ότι το Facebook συλλέγει αρχεία κλήσεων και δεδομένα SMS μηνυμάτων από συσκευές Android εδώ και πολλά χρόνια. Αρκετοί χρήστες στο Twitter έχουν αναφέρει ότι βρήκαν δεδομένα μηνών ή ετών στο ιστορικό κλήσεων, μέσα στο αρχείο λήψης δεδομένων Facebook το οποίο μπορεί κανείς να κατεβάσει για έλεγχο. Για την ακρίβεια, όσοι χρήστες συσκευών Android είχαν δώσει πρόσβαση στην εφαρμογή Facebook Messenger για τη λίστα των επαφών τους — έτσι ώστε να τους παρέχει καλύτερες προτάσεις για εμφάνιση πιθανών φίλων — τότε η εφαρμογή messaging τράβηξε όλα τα δεδομένα τους που αφορούσαν τις κλήσεις και τα μηνύματα τους.

Το Facebook ζητούσε πρόσβαση σε επαφές, δεδομένα SMS και ιστορικό κλήσεων σε συσκευές Android για να βελτιώσει τον αλγόριθμο σύστασης των φίλων, αλλά και για να διαχωρίσει τις επιχειρηματικές επαφές από τους αληθινούς, προσωπικούς φίλους. Και ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να το κάνει εύκολα ήταν μέσα από το Messenger, μια εφαρμογή η οποία συχνά ζητά από τους χρήστες Android να τη θέσουν προεπιλεγμένη και για SMS, πέραν των δικών της μηνυμάτων.

Τα δεδομένα που ανακάλυψαν πολλοί χρήστες στο αρχείο λήψης δεδομένων του Facebook αποκάλυψαν όχι μόνο εάν κάποιες κλήσεις ήταν εισερχόμενες ή εξερχόμενες, αλλά και τις αναπάντητες κλήσεις, το όνομα του ατόμου στο άλλο άκρο της γραμμής, τη διάρκεια της κλήσης και την ημερομηνία και την ώρα που τέθηκε. Μπορείτε να δείτε ποιο είναι το ημερολόγιο κλήσεων βλέποντας την παρακάτω εικόνα στο επάνω μέρος αυτής της ιστορίας. Και άλλοι έχουν ανακαλύψει το ίδιο πράγμα όταν ζήτησαν ένα αρχείο zip των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από το Facebook με τα χρόνια.

Το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android 4.1 Jelly Bean ή προγενέστερο, αλλά εάν κάποιος είχε δώσει άδεια στην εφαρμογή και δεν προχώρησε ποτέ σε άρση της σε κάποιο από τα επόμενα smartphones που αγόρασε, τότε η εφαρμογή συνέχισε κανονικά τη συλλογή δεδομένων από το Facebook Messenger. Εάν θέλετε να ζητήσετε από το Facebook να σας στείλει ηλεκτρονικά τα πάντα στο δικό σας αρχείο, αφού αυτό περιλαμβάνει και τα ονόματα των διαφημιζόμενων με τους οποίους έχει μοιραστεί τα δεδομένα σας. Για να σας αποσταλεί το αρχείο, μεταβείτε στο browser του υπολογιστή σας και ανοίξτε το λογαριασμό σας στο Facebook. Πατήστε στο τρίγωνο στην κορυφή οποιασδήποτε σελίδας Facebook και κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις > Κάντε λήψη ενός αντιγράφου των δεδομένων σας στο Facebook > Έναρξη του αρχείου μου (Settings > Download a copy of your Facebook data > Start My Archive).