Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ακόμα και τα ρόμποτ απολύονται - Ο "Φλίπι" ηταν αργός και τώρα είναι άνεργος



Δύσκολη εποχή για τους εργαζόμενους, ακόμη κι αν είναι ρομπότ. Ο «Φλίπι», ο πρώτος στον κόσμο ρομποτικός ψήστης, που έπιασε δουλειά τη Δευτέρα σε ταχυφαγείο της Καλιφόρνια, υποχρεώθηκε κιόλας να τη σταματήσει, είτε επειδή ήταν αργός στο ψήσιμο των μπέργκερ και χρειάζεται αναβάθμιση για να γίνει πιο σβέλτος, είτε επειδή οι άνθρωποι συνάδελφοί του δεν μπορούσαν να συντονιστούν σωστά μαζί του.

Το ρομπότ είχε «προσληφθεί» στην κουζίνα ενός καταστήματος της αλυσίδας Cali Burger στην Πασαντίνα, αλλά πολύ γρήγορα τα... βρήκε σκούρα, εν μέρει επειδή έπεσε θύμα της αρχικής επιτυχίας του. Η είδηση ότι έπιασε δουλειά έκανε τον γύρο του κόσμου (στην κυριολεξία), με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η δουλειά στο συγκεκριμένο κατάστημα και ο «Φλίπι» (Flippy) να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με την αυξημένη ζήτηση.

Το ρομπότ, που διαθέτει μια σπάτουλα ψησίματος στο μοναδικό βραχιόνά του, βρίσκεται ακόμη στην κουζίνα, πίσω από το γκριλ, σύμφωνα με το BBC και το USA Today, αλλά απενεργοποιημένο. Μια πινακίδα ενημερώνει τους πελάτες ότι «σύντομα θα ξαναψήσει», χωρίς να διευκρινίζεται πότε θα συμβεί αυτό ξανά.

Η κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Miso Robotics ανακοίνωσε ότι ελέγχει τον κώδικα προγραμματισμού του ρομπότ για να διασφαλίσει ότι μπορεί να ψήσει αρκετά γρήγορα ακόμη και τις ώρες αιχμής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι αρχικές προδιαγραφές ήταν ο «Φλίπι» να ψήνει έως 2.000 μπέργκερ τη μέρα.

Επίσης, η αλυσίδα Cali Burger έκανε γνωστό ότι εκπαιδεύει το προσωπικό της για να συνεργάζεται πιο σωστά με το ρομπότ. Η αλυσίδα είχε προηγουμένως δηλώσει ότι προτίθεται να τοποθετήσει παρόμοια ρομπότ-ψήστες στα μισά καταστήματά της. Είναι ασαφές αν τώρα θα επιμείνει σε αυτά τα σχέδια.