
Είναι το χωριό όπου θα έρθεις για να γεµίσεις τις µπαταρίες σου και να αδειάσεις τη σκέψη σου. Είναι η επιλογή που θα σε φέρει ένα βήµα πιο κοντά στη φύση και που θα αποµακρύνει κάθε ίχνος της ρουτινιάρικης καθηµερινότητάς σου.
Η γνωριµία σου, λοιπόν, µαζί της ξεκινάει µε µία βόλτα που θα κάνεις πεζός. Αφήνεις το αυτοκίνητο λίγο πριν την τελευταία στροφή, που θα σε βγάλει στην πλατεία, και κατηφορίζεις µε τα πόδια για να ανακαλύψεις τα καλά κρυµµένα µυστικά της Αγόριανης. Ο αχός από το κελάρυσµα του νερού θα σε οδηγήσει στον Καταρράκτη -το γράφει άλλωστε και η ταµπέλα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Μην φανταστείς κάτι το super εντυπωσιακό, ωστόσο η εικόνα των τρεχούµενων υδάτων, σε συνδυασµό µε την περιβάλλουσα φύση, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και έτσι το περπάτηµα στην πλακόστρωτη περαντζάδα και το ξύλινο γεφυράκι αποδεικνύεται πέρα ως πέρα αναζωογονητικό.
Η επιστροφή στην πλατεία και την «αγκαλιά» των αιωνόβιων πλατάνων είναι άκρως... γευστική, καθώς το τραπεζάκι δίπλα στο τζάκι στην ταβέρνα το Δόκανο -µε σήµα κατατεθέν τον... παπαγάλο!- σε περιµένει για να δοκιµάσεις τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ του Ηλία (θα σου σερβίρει προβατίνα, σκέτο λουκούµι!). Η συνέχεια διαγράφεται... γλυκιά, µιας και το ζαχαροπλαστείο της κας Αθανασίας, στη γωνία απέναντι από την πλατεία, είναι «επανδρωµένο» µε σπιτικά γλυκά, τοπικά προϊόντα, φηµισµένους κουραµπιέδες και τη διάσηµη σπανακοτυρόπιτά της!
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Από την Αράχωβα ξεκινήστε οδικώς για Αγόριανη ή Επτάλοφο, παίρνοντας το δρόµος προς το χιονοδροµικό κέντρο. Στη διασταύρωση προς το τελευταίο, συνεχίστε ευθεία και µετά από περίπου 21 χλµ. θα φτάσετε στον προορισµό σας.