Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τρίκαλα Κορινθίας: Μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία..ΕΙΚΟΝΕΣ



Ένας πολύ καλά οργανωμένος χειμερινός προορισμός για όλα τα βαλάντια και γούστα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχουν μόνο λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα και προσφέρουν μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Οι τρεις οικισμοί, τα Κάτω Τρίκαλα, τα Μεσαία Τρίκαλα και τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας μαγνητίζουν τον επισκέπτη. Ονειρεμένα φυσικά τοπία, πέτρινες πλατείες, μοναδικά μονοπάτια, αιωνόβια πλατάνια και πολιτιστικά μνημεία θα σας χαρίσουν αξέχαστες εμπειρίες. 

Τα Άνω Τρίκαλα είναι χτισμένα στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη, σε υψόμετρο 1100 μέτρων μέσα σε ελατοδάσος. Πρόκειται για το ορεινότερο από τα τρία χωριά που απαρτίζουν τα Τρίκαλα. Ο «αρχοντομαχαλάς» όπως ονομάζονταν την εποχή της Τουρκοκρατίας ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων που εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ου αιώνα και είχε υψηλούς πύργους με σιδερένιες πόρτες. Σήμερα ελάχιστοι από αυτούς σώζονται. Θα συναντήσετε πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, όπως ο ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο  αιώνα, το Αρχοντικό των Νοταράδων και το σπίτι γεννήσεως του Αγίου Γερασίμου. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Βλασίου, χτισμένο γύρω στο 1400 στον τόπο που βρέθηκε κοντά η θαυματουργή εικόνα του.

trikala-1024x768.jpg

Σε υψόμετρο 1.050 μέτρων συναντάμε τα Μεσαία Τρίκαλα. Εκεί, το παραδοσιακό στοιχείο παντρεύεται με το νέο. Μία πληθώρα από ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει κάθε λογής  τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να ξεκουραστεί στους υπέροχους ξενώνες του χωριού. Εδώ, αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ’ Νοταρά και να περιηγηθεί στη Ζήρεια και τα ορειβατικά περιπατητικά μονοπάτια.

trik.jpg

Η κάτω συνοικία Τρικάλων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη. Τα Κάτω Τρίκαλα έχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό από τα τρία χωριά. Στο κέντρο θα συναντήσετε μια πέτρινη πλατεία με δύο αιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακές ταβέρνες. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει εξαιρετικές συνταγές στις ταβέρνες του χωριού φτιαγμένες με μεράκι από τις μαγείρισσες της περιοχής.

Λίγα χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Άνω Τρίκαλα θα βρείτε το  Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από το κέντρο της Αθήνας. Διαθέτει σαλέ και 2 lift που το χειμώνα προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές και απολαυστικές δραστηριότητες χιονιού και όχι μόνο. Θα βρείτε ακόμη, ένα συρόμενο αναβατήρα 400μ, ενοικιάσεις χιονοδρομικού εξοπλισμού και σχολή σκι. Διαθέτει επίσης snowmobile για οργανωμένες διαδρομές στα πιο όμορφα σημεία του οροπεδίου της Ζήρειας.

xioni.jpg

Στην πανέμορφη λίμνη του Δασίου σας περιμένει ένα μαγευτικό σκηνικό. Βρίσκετα σε υψόμετρο 1600 μέτρων, το μέγεθος της λίμνης είναι μικρό και είναι μια από τις ορεινότερες της Ελλάδας. Η λίμνη Δασίου είναι περιτριγυρισμένη από έλατα και υπέροχα αγριολούλουδα και στο μέσο της σχηματίζει ένα μικρό νησάκι.

Li.jpg

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας το οροπέδιο της Ζήρειας, το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, με τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας είναι ένας μοναδικός βιότοπος. Είναι εντεταγμένος στο δίκτυο NATURA 2000.

Η Παναγία των Βράχων, γνωστή και ως Παναγία της Φανερωμένης, βρίσκεται στον Κάτω Ταρσό Φενεού, έχει χτιστεί πάνω σε έναν τεράστιο βράχο που βλέπει βορειοανατολικά της κοιλάδας. Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγιά των Βράχων, όπου φημολογείται ότι λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό, αποθήκη τροφίμων και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

flampouritsa.jpg

Panagia-Vraxvn-1-1.jpg

Προσέγγιση:

Οδικώς: Από την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου ή Αθηνών-Πάτρας στο 119ο χιλιόμετρο θα βγείτε στην έξοδο για Ξυλόκαστρο. Πινακίδες σάς οδηγούν αριστερά, κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού προς Τρίκαλα. Θα περάσετε μέσα από τα χωριά Μερτικαίικα και Ρίζα. Βγαίνοντας από τη Ρίζα θα συνεχίσετε βόρεια προς Τρίκαλα και Ρέθι. Στη μεγάλη διασταύρωση που θα συναντήσετε θα πάτε αριστερά προς Τρίκαλα και όχι δεξιά για Ρέθι ή Σοφιανά. Μετά από μερικά χιλιόμετρα μέσα από τους αμπελώνες θα συναντήσετε τα Τρίκαλα Κορινθίας.