Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Travel οδηγός: Ένα σαββατοκύριακο στη μαγευτική λίμνη Πλαστήρα



Γνωστή και ως «Μικρή Ελβετία», η λίμνη Πλαστήρα στο Νομό Καρδίτσας περιβάλλεται από ένα ειδυλλιακό τοπίο ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς που κερδίζει με την πρώτη κιόλας ματιά τις εντυπώσεις. Ονειρική από κάθε άποψη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Δημιουργήθηκε στην τοποθεσία όπου κατά την αρχαιότητα ο ποταμός Ταυρωπός κυλούσε τα νερά του για να συναντήσει στα νότια τον Αχελώο. Πρόκειται για ένα φυσικό θαύμα που οφείλει την ύπαρξή του στο εμπνευσμένο όραμα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα (από όπου δικαιωματικά πήρε η λίμνη το όνομά της), τη δημιουργία δηλαδή ενός εντυπωσιακού φράγματος που έδωσε με τη σειρά του νέα πνοή στη γύρω περιοχή. Εδώ, στο στολίδι των Αγράφων, οι 4 εποχές του χρόνου φορούν τα καλά τους και ζωντανεύουν αυτούσιες, προσφέροντας στους επισκέπτες όσα ονειρεύτηκαν και πολλά περισσότερα!

Αξίζει να δείτε στη Λίμνη Πλαστήρα

>> Χωριά που κάνουν τη διαφορά!
Ακολουθώντας την περιμετρική παραλίμνια διαδρομή, αλλά ανηφορίζοντας και προς τα ορεινά, θα ανακαλύψετε δεκάδες φιλόξενα χωριά να «ποζάρουν» μέσα σε ένα παραμυθένιο φυσικό σκηνικό. Τα παραλίμνια Καλύβια Πεζούλας και Νεοχώρι είναι τα πλέον ανεπτυγμένα τουριστικά και διαθέτουν υποδομές για υπαίθριες δραστηριότητες. Σε κοντινή απόσταση από το Νεοχώρι βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο 10 στρεμμάτων που φιλοξενεί μεγάλο μέρος της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής καθώς και ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας στο παρατηρητήριο άγριων ζώων.
Από τα ορεινά χωριά ξεχωρίζουν: η Καρίτσα με την περίφημη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής, λαξευμένη πάνω σε ένα τεράστιο βράχο και τη Σπηλιά του Γάκη. Η Καστανιά για ρομαντικούς περιπάτους μέσα στο δάσος. Ο Μεσενικόλας με το ξακουστό κόκκινο κρασί και τη Μονή Κορώνης σε κοντινή απόσταση. Το Μορφοβούνι, πατρίδα του Νικόλαου Πλαστήρα. Το Μοσχάτο με την πλούσια αμπελουργική παράδοση. Ο Μπελοκομίτης με εξαιρετικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Η Νεράιδα – όνομα και πράγμα – από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα. Η Φυλακτή με τη γραφική πλακόστρωτη πλατεία και τις πετρόχτιστες βρύσες.


Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής


Καλύβια Πεζούλας


Βοτανικός κήπος Νεοχωρίου

>> Μια «λίμνη» δραστηριότητες!
Τόσο τα καθαρά νερά της λίμνης όσο και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία των γύρω ορεινών όγκων προσφέρουν ένα ιδανικό τερέν στους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού που επιθυμούν να συνδυάσουν τη δράση στη φύση με την αναψυχή. Στη περιοχή λειτουργούν οργανωμένες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένες εταιρίες που θα σας βοηθήσουν να χαρείτε τη «δυναμική» πλευρά της λίμνης.

· Φορέστε την αθλητική σας διάθεση και απολαύστε μαγευτικές παραλίμνιες διαδρομές με τα πόδια, με ποδήλατο ή στη ράχη ενός αλόγου.
· Ενοικιάστε ένα κανό ή ένα υδροποδήλατο και διασχίστε τον καταγάλανο υδάτινο καθρέφτη.
· Χαρείτε δροσιστικές βουτιές στις αντικριστές οργανωμένες πλαζ Πεζούλας και Λαμπερού, απόσταση που κάθε Αύγουστο διανύουν δεκάδες κολυμβητές, κάνοντας τον Πανελλήνιο Κολυμβητικό Διάπλου της λίμνης Πλαστήρα.
· Απογειωθείτε στην κυριολεξία, κάνοντας παραπέντε και αιωροπτερισμό στις πίστες αεραθλητισμού που λειτουργούν στις κορυφές Τέμπλα ή Αγκώνας (Νεράιδα) και Κουφόλογγος (Κρυονέρι).

· Σκοπεύστε στην καρδιά της φύσης, κάνοντας τοξοβολία στους οργανωμένους χώρους που λειτουργούν στα χωριά Ρούσσο, Σέκλιζα και Νεράιδα.
· Απολαύστε αναζωογονητικές πεζοπορικές διαδρομές στις βουνοκορφές των Αγράφων μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο βαθύσκιωτων δασικών μονοπατιών. Επιλέξτε ένα από τα οικολογικά μονοπάτια του Εκπαιδευτικού Δάσους Μπελοκομίτη και αφεθείτε στη μαγεία της φύσης.
. Κάντε ορειβασία προς το καταφύγιο Αγράφων στη θέση «Καραμανώλη» Νεράιδας (εδώ θα βρείτε και το λιλιπούτειο χιονοδρομικό κέντρο) και το καταφύγιο «Ελατάκος» στο δάσος Μπελοκομίτη.

>> Καλαίσθητα καταφύγια, ξενώνες ανέσεων
Ρομαντικά καταφύγια, αλλά και εγκαταστάσεις με πλήρεις παροχές για οικογένειες. Απολαύστε τις διακοπές σας στα χωριά Καλύβια Πεζούλας, Καστανιά, Κρυονέρι, Λαμπερό, Μπελοκομίτη και κυρίως στο Νεοχώρι. Εδώ θα βρείτε καλαίσθητους πέτρινους ξενώνες με όλες τις ανέσεις, τζάκια, θέα στη λίμνη, καφέ και εστιατόρια.

>> Τοπικές παραδοσιακές νοστιμιές
Απολαύστε ψητά και μαγειρεμένα κρέατα όπως λουκάνικο με πράσο, χοιρινό με πιπεριές και γίδα βραστή, πέστροφα στη σχάρα, και κρασί Μεσενικόλα. Οι πέτρινες ταβέρνες στα Καλύβια Πεζούλας, στον Μπελοκομίτη, στο Νεοχώρι, στην περιοχή Τσαρδάκι, στη Φυλακτή φημίζονται για το καλό φαγητό και τη φιλόξενη ατμόσφαιρά τους. Το πρωί ή το μεσημεράκι θα χαρείτε τον ήλιο στα παραλίμνια καφέ ή στα καφέ των ξενώνων.
Φεύγοντας μη ξεχάσετε να αγοράσετε να αγοράσετε από τα καταστήματα τις περιοχής γνήσια παραδοσιακά προϊόντα όπως τυρί φέτα, γραβιέρα, τσαλαφούτι, μέλι, γλυκά του κουταλιού σε μεγάλη ποικιλία, τσίπουρο, κρασί αλλά και είδη λαϊκής τέχνης, διακοσμητικά, ξυλόγλυπτα και αντικείμενα κουζίνας.

Κάντε εύκολα και απλά online κρατήσεις σε ξενοδοχεία, σε ενοικιάσεις αυτοκινήτων και ανακαλύψτε εξαιρετικά ταξιδιωτικά πακέτα προσφορών που θα σας δελεάσουν, στα παρακάτω site:
– https://www.ekdromi.gr/
– https://www.xenodoxeio.gr/
– https://fygamediakopes.gr/

Ακολουθεί ένα υπέροχο βίντεο-αφιέρωμα, στη λίμνη Πλαστήρα: