Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ταξίδι στην Πάτμο, το πιο ατμοσφαιρικό νησί του Αιγαίου



Πώς μπορείς να πας στην Πάτμο και να μη φύγεις ερωτευμένος μαζί της; Η απάντηση είναι μία: Δε μπορείς.

Κι αυτό, διότι το «Νησί της Αποκάλυψης» τα έχει όλα: Ομορφιά, πολύ πράσινο, μυστηριακό χαρακτήρα, παραλίες για όλα τα γούστα, αρχιτεκτονική παράδοση και τον ακαταμάχητο συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Την πρώτη φορά, ίσως πας τυχαία. Τη δεύτερη, όμως, θα γνωρίζεις πολύ καλά τους λόγους που σε οδήγησαν εκεί.

 

Αν και η Πάτμος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο νησί, σίγουρα μία εβδομάδα διακοπών θα αισθανθείς να μη σου φτάνει. Στο μέρος αυτό έχεις τόσα πολλά να κάνεις και ακόμα περισσότερα να δεις! Από το να επισκεφτείς μία από τις 20 περίπου παραλίες της και να περπατήσεις στα νησιώτικα σοκάκια της μέχρι να ξεναγηθείς στα γραφικά μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν στο «Σπήλαιο της Αποκάλυψης» και το Μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου.

Κεφάλαιο Πρώτο: Οι παραλίες

Δεν θα μπορούσαμε να αρχίσουμε με κάτι άλλο. Παραλίες και κρυστάλλινα, πολύχρωμα, δροσερά νερά λοιπόν. Η καλύτερη του νησιού θεωρείται η Ψιλή Άμμος, στην οποία φτάνει κανείς με καραβάκι για να απολαύσει έναν μικρό Παράδεισο.

 

Κάμπος, Διακόφτι, Γροίκος, Αγριολιβάδι και Γερανός εντυπωσιάζουν κι αυτές με τη δική μας αγαπημένη να είναι με διαφορά η παραλία Λάμπη. Εκεί όπου το βότσαλο έχει την τιμητική του και οι τουρίστες φροντίζουν να εξασφαλίσουν τα… δωρεάν «αναμνηστικά» τους. Τα πολύχρωμα βότσαλα της Λάμπης θαυμάζονται σε τέτοιο βαθμό από τους επισκέπτες της παραλίας που όλοι μπήκαν στον πειρασμό να πάρουν κι από ένα φεύγοντας.

Γι’ αυτό και ο Δήμος φρόντισε να προστατέψει ό,τι απέμεινε με μία προειδοποιητική πινακίδα…

 

Κεφάλαιο Δεύτερο: Η Χώρα

Παραδοσιακή, κατάλευκη με το επιβλητικό της κάστρο. Τι άλλο να πει κανείς για το υπέροχο αυτό μέρος;

 

Τα σοκάκια της είναι χαρακτηριστικό δείγμα νησιώτικης αρχιτεκτονικής και παράδοσης, ενώ τα μαγαζιά που βρίσκονται σε αυτά μοιάζουν βγαλμένα από άλλη εποχή.

Ό,τι πρέπει για τις βραδινές μας βόλτες στο νησί.

 

Κεφάλαιο Τρίτο: Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τα Μοναστήρια

Δε νοείται ταξίδι στην Πάτμο χωρίς μια επίσκεψη στα ξεχωριστά αυτά μέρη. Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι της Πάτμου, ενώ το απίστευτης ομορφιάς Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, εντυπωσιάζει με το που το δεις από μακριά. Από εκεί θα απολαύσεις το Αιγαίο… πιάτο, με το σημείο να είναι ιδανικό για τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών.

 

Την παράσταση, βέβαια, κλέβει o Τσάρλι, ο μόνιμος τετράποδος θαμώνας του Μοναστηριού, του οποίου οι επισκέπτες λατρεύουν να φωτογραφίζουν!

…And the final chapter: Νησιώτικο φαγητό!

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις πεντανόστιμες, παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές; Εμείς, σίγουρα όχι. Γι’ αυτό όταν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την ιδιαίτερη Πάτμο, φάτε ό,τι και όσο θέλετε στα ταβερνάκια και ξεχάστε τις θερμίδες. Τέτοιο φαγητό, δεν είναι να το χάνεις…

Πάρτε μια μικρή γεύση από τον αέρα της Πάτμου και μπείτε τον πειρασμό να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας…