Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ταξιάρχης Χαλκιδικής: Το χωριό των Χριστουγεννιάτικων δέντρων και των χειμερινών αποδράσεων



Χτισμένο στο όρος του Χολομώντα, το παραδοσιακό χωριό του Ταξιάρχη δεσπόζει στην ορεινή Χαλκιδική για τη γραφικότητά του, αλλά και τη παραγωγή ελάτων, αφού ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των κατοίκων προέρχεται από την καλλιέργεια ελάτου.

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, παραμονή των Αγίων Αρχαγγέλων, Μιχαήλ και Γαβριήλ, φωταγωγήθηκε στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, με 85.000 λαμπιόνια το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα, ύψους 16 μέτρων. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού, για να απολαύσουν το γεγονός, αφού κάθε χρόνο τέτοια μέρα έχει καθιερωθεί η γιορτή του ελάτου, αποτελώντας παράλληλα και την αρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

313931917 10160099854612440 7071186194963253738 n

Ο Ταξιάρχης είναι χτισμένος σε υψόμετρο 670 μέτρων, σε δασώδη περιοχή, ασύγκριτης ομορφιάς, με μαγευτική θέα προς κάθε κατεύθυνση. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Λόκοβη και επίσημα ονομάστηκε Ταξιάρχης το 1928 από τον προστάτη Άγιο του χωριού, Αρχάγγελο Μιχαήλ.

 Γνωστός πλέον σε όλο το πανελλήνιο είναι ο Ταξιάρχης της Χαλκιδικής, αφού τα έλατα που παράγονται στην περιοχή είναι περιζήτητα σε όλη την χώρα, αλλά και το εξωτερικό. Το 1963 φυτεύτηκαν τα πρώτα έλατα στην περιοχή, ενώ το 1974 η πρώτη παραγωγή καλλιεργήσιμων ελάτων ήταν έτοιμη να πουληθεί για τα Χριστούγεννα. Εκ τότε ο Ταξιάρχης διαθέτει στην ελληνική αγορά το 70% των Χριστουγεννιάτικων δέντρων, καθώς με τα έλατα άλλαξε η τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Ρεκόρ δεκαετίας έκαναν οι παραγωγοί το 2020, καθώς είχαν πουληθεί 28.000 έλατα. Το κόστος ενός φυσικού Χριστουγεννιάτικου δέντρου κυμαίνεται απο 30 εώς 100 ευρώ και 40 εώς 150 ευρώ, αφού πολλά νοικοκυριά προτιμούν ψηλότερα έλατα.

Ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταναλωτές προτιμούν φυσικά έλατα διότι η ζωντάνια και η ομορφιά που διαθέτει το κάνει μοναδικό. Η καλλιέργεια του ελάτου είναι πολύ απαιτητική. Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 12 ώρες τη μέρα απασχόληση σε ορισμένα στάδια. Για να φτάσει στο σημείο ένα έλατο να κοπεί και να πουληθεί πρέπει να φτάσει το ύψος 1,70 – 1,80 μέτρα, κι αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται συνήθως από 8 ως 12 χρόνια. Όταν κόβεται ένα δέντρο αμέσως στη θέση του φυτεύουν ένα νέο ώστε έτσι η καλλιέργεια συνεχώς να ανανεώνεται.

Στα "πόστα" τους από τις 27 Νοεμβρίου, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη  Χαλκιδικής

 Εκτός από τα έλατα, το πυκνό δάσος της περιοχής είναι γεμάτο από βελανιδιές, οξιές, πεύκα, αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά καθώς και μανιτάρια, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Πολλές είναι οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στην περιοχή. Από ορειβασία στην ορεινή διάβαση Χολομώντα μέχρι αναρρίχηση, ιππασία, τοξοβολία, ποδήλατο απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα του βουνού, το απέραντο καταπράσινο τοπίο, τα γραφικά μονοπάτια, τη μεγάλη ποικιλία δέντρων και τους μικρούς καταρράκτες.

Πόλος έλξης αποτελεί και το χωριό του Ταξιάρχη, όπου δεσπόζουν τα διατηρητέα κτήρια, τα οποία αποτελούν δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Ενδιαφέρον για τον περιηγητή έχουν επίσης η μεγάλη βρύση Σιποτούρα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, το Κάτω Πηγάδι, η πετρόκτιστη πλατεία, η βασιλική με τρούλο εκκλησία, το εκκλησιαστικό μουσείο, το Χάνι, η περιοχή Αρκουδόλακκα, καθώς και διάφορες παραδοσιακά κτισμένες κατοικίες και ξωκλήσια διάσπαρτα μέσα και έξω από το χωριό. Μέσα σε αυτό το παραδοσιακό – με υπέροχη θέα – περιβάλλον, υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια που μπορεί κάποιος να απολαύσει νόστιμο φαγητό, παραδοσιακές γεύσεις από ντόπια κρέατα στα κάρβουνα και σούβλες, παραδοσιακά εδέσματα γλυκά, διάφορες ποικιλίες μελιού, χύμα κρασί παραγωγής καθώς και μανιτάρια. Φημίζεται η συλλογή τρούφας και άγριων μανιταριών καθώς και η γιορτή μανιταριού που πραγματοποιείται στις αρχές Σεπτεμβρίου στο χωριό του Ταξιάρχη.

Ο Ταξιάρχης αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για μια απόδραση μακριά από τη βαβούρα της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας. Η επαφή με τη φύση, ο καθαρός αέρας στο καταπράσινο βουνό της Χαλκιδικής μετατρέπουν την περιοχή σε ιδανικό προορισμό. Κι αν είσαι τυχερός ίσως απολαύσεις τον χιονισμένο Ταξιάρχη! Βέβαια, αν θες να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι εκεί – μέχρι την επόμενη φορά που θα τον επισκεφτείς – ίσως αγοράσεις κι ένα έλατο για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν!

halkidikifocus.gr