Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας που κρέμονται στα βράχια..



Η χώρα μας, ως γνωστόν, είναι γεμάτη από πανέμορφα μοναστήρια. Πολλά από αυτά είναι σκαρφαλωμένα και φωλιασμένα σε απόκρημνα και απότομα βράχια, σαν μια ανθρώπινη πινελιά μέσα στο μεγαλείο της φύσης, προκαλώντας δέος και θαυμασμό. Είναι να απορεί κανείς πώς χτίστηκαν σε αυτά τα σημεία. Δείτε παρακάτω τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια-αετοφωλιές της Ελλάδας.

 Μετέωρα

Οι πελώριοι σκουρόχρωμοι βράχοι των Μετεώρων, που υψώνονται πάνω από την Καλαμπάκα, αποτελούν ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα. Τα περίφημα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Το σημαντικότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Αμοργού, αλλά κι ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Ελλάδας, η λαξευμένη στο βράχο Μονή της Χοζοβιώτισσας είναι χτισμένη σε ένα σημείο απόκοσμο μα και απίστευτα όμορφο, στην απόκρημνη νότια ακτή του νησιού. Ορατή μόνο από το πέλαγος, μοιάζει να κρέμεται στον γκρεμό. Τριακόσια μέτρα πάνω από τη θάλασσα, τα απότομα βράχια εναρμονίζονται άψογα με τους λευκούς γεωμετρικούς όγκους του κτίσματος. Για να φτάσετε στο μοναστήρι θα πρέπει να ανεβείτε περίπου 300 σκαλιά. Οι μοναχοί θα σας τρατάρουν λουκούμι και παγωμένο νερό.

Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες

H Mονή Κηπίνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, είναι χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου βράχου στα Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1212 και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εκτός από την τοποθεσία του, εντυπωσιάζουν και οι τοιχογραφίες του. Η πρόσβαση γίνεται από ένα μονοπάτι που είναι λαξευμένο στον βράχο και μια ξύλινη γέφυρα.

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα

Η ιστορική Μονή Μεγάλου Σπηλαίου είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου σε κατακόρυφο βράχο, πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε απόσταση 10 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μονές της Ελλάδας. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής εντυπωζιάσει τους επισκέπτες.

Μονή Προδρόμου, Στεμνίτσα

Ανάμεσα στα χωριά Στεμνίτσα και Δημητσάνα στην ορεινή Αρκαδία, η ιστορική μονή του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου και κατακόρυφου βράχου, μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Το μπαλκόνι της μονής προσφέρει άπλετη θέα στην άγρια ομορφιά του φαραγγιού.

Μονή Ελώνας, Λεωνίδιο

Περίπου στο μέσο της διαδρομής από το Λεωνίδιο προς το χωριό Κοσμά, δεσπόζει η Μονή της Έλωνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτισμένη σε έναν απόκρημνο κοκκινωπό βράχο, με εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή, είναι ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας. Σήμερα είναι γυναικεία μονή.

 Μονή Προυσού, Καρπενήσι

Η Μονή Προυσού, σε απόσταση 30 χλμ. από το Καρπενήσι και 2 χλμ. από το ομώνυμο χωριό, αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα. Στο συγκρότημα λειτουργεί ξενώνας και μουσείο με πολύτιμα κειμήλια, εικόνες, και βιβλία, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη.

 Μονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιο Όρος

Η επιβλητική Μονή Σίμωνος Πέτρας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Αθωνικής Χερσονήσου και τοποθετείται σε έναν απόκρημνο γρανιτένιο βράχο που υψώνεται 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και φαντάζει σχεδόν να κρέμεται. Ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Όσιο Σίμωνα και θεωρείται το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους.