Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τα Ελληνικά νησιά που είναι ιδανικά για διακοπές τον Σεπτέμβριο


 
Μπορεί να διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, αλλά το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει και αυτό το αποδεικνύουν όσοι έχουν επιλέξει να αξιοποιήσουν την άδειά τους τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε, οι υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας θεωρούνται ιδανικές για διακοπές σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, δίνοντάς μας παραπάνω χρόνο στο να απολαύσουμε την ασυναγώνιστη γοητεία των νησιών μας. Ανακαλύψτε παρακάτω τους top 5 προορισμούς, που αξίζουν μια θέση στη September's travel list σας!
 
Λευκάδα

Είναι νησί, αλλά φτάνεις με αυτοκίνητο (σε περίπου 4 ώρες από την Αθήνα). Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα αβαντάζ της Λευκάδας. Επιπλέον, το «στεριανό» νησί έχει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του Ιονίου - με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς - που αυτό τον μήνα μπορείτε να τις απολαύσετε χωρίς την πολυκοσμία του Ιουλίου και του Αυγούστου. Φησισμένες παραλίες είναι επίσης το κοσμοπολίτικο Κάθισμα, τα Πευκούλια, ο Μύλος, οι παραλίες κάτω από το Καλαμίτσι (Καβαλικευτά, Αβαλί, Μεγάλη Πέτρα), καθώς και η Βασιλική, ο Άη Γιάννης και οι Μύλοι που προτιμούν κυρίως οι windsurfers και kitesurfers. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω από το Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας. Για ένα διάλειμμα από τις παραλίες, αναζητήστε την ορεινή δροσιά στις πλατείες των ορεινών χωριών Καρυά και Εγκλουβή, αλλά και στην Εξάνθεια, το όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας, που αγναντεύει το Ιόνιο από υψόμετρο 600 μέτρων.

Σπέτσες

Πηγή: Shutterstock

Με μεγάλο ατού την εύκολη πρόσβαση (δύο ώρες με δελφίνι από Πειραιά, 15 λεπτά από το Πορτοχέλι και με ferry boat, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί από την Κόστα), οι Σπέτσες είναι πάντα το σταθερό καταφύγιο για μια απόδραση με νησιώτικο αέρα. Το «νησί των αρωμάτων», όπως το ονόμασαν οι Ενετοί, ή Πιτυούσα - δηλαδή πευκόφυτη - όπως την αποκαλούσαν κατά την αρχαιότητα, ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στον παραδοσιακό χαρακτήρα του και την κοσμοπολίτικη διάθεσή του. Το σκηνικό των διακοπών περιλαμβάνει ρομαντικές βόλτες με άμαξες, πεύκα που κατεβαίνουν μέχρι τα γαλαζοπράσινα νερά, αρχοντικά με ιστορία, μνημεία που μαρτυρούν τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την ταυτισμένη με την Επανάσταση του ’21 ιστορία, κοσμική ζωή και συναρπαστικές δραστηριότητες που δεν τελειώνουν ποτέ. Τον Σεπτέμβριο λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη γιορτή των Σπετσών που δεν είναι άλλη από την Αρμάτα. Η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1822 είναι το γνωστότερο από όλα τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας.

 Σύρος

Πηγή: Shutterstock

Η Σύρος είναι ένα νησί τεσσάρων εποχών, ιδανικό τόσο για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου όσο και για πολυήμερες διακοπές. Η Ερμούπολη κλέβει την παράσταση με την αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρα της. Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, μια νησιωτική πόλη που έχει ζωή ανεξαρτήτως εποχής. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου που προσφέρει όμορφη θέα στο Αιγαίο και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Κάντε μια βουτιά στα Αστέρια, με φόντο τα αριστοκρατικά Βαπόρια, πριν μπείτε στο αμάξι για να ανακαλύψετε τις εξοχές και τις παραλίες του νησιού: την Ποσειδωνία (γνωστή και ως Ντελαγκράτσια) με τις εξοχικές επαύλεις και τους κατάφυτους κήπους, τις Αγκαθωπές, τη Βάρη, το γραφικό ψαροχώρι Κίνι και τον Γαλησσά με την όμορφη παραλία που είναι ιδανική για οικογένειες.

Τήνος

Πηγή: Shutterstock

Πέρα από τη Χώρα και την εκκλησία της Παναγίας, τα πανέμορφα χωριά της Τήνου περιμένουν τον επισκέπτη που θέλει να ανακαλύψει την αυθεντική πλευρά του νησιού. Ο Πύργος, το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, είναι μια υπαίθρια έκθεση λαϊκής τέχνης. Περπατώντας στα γραφικά καλντερίμια θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του χωριού και τις υπέροχες δημιουργίες από μάρμαρο που κοσμούν κάθε γωνιά. Η Καρδιανή είναι ένα χωριό-έκπληξη: απροσδόκητα πράσινη, με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και άπλετη θαλασσινή θέα. Στο χωριό Βώλακας (ή Βωλάξ) θα αντικρίσετε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με διάσπαρτους στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους μεγάλων διαστάσεων (μάλλον απομεινάρια μιας ηφαιστειακής έκρηξης). Τα αμφιθεατρικά χτισμένα Υστέρνια (σαν μπαλκόνι στο Αιγαίο), η Στενή (το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού), τα Δύο Χωριά, ο Φαλατάδος, ο Τριπόταμος και το ψαροχώρι του Πανόρμου συμπληρώνουν την παλέτα των must see χωριών του νησιού. Όσο για τις βουτιές σας, στην Τήνο θα βρεθείτε μπροστά σε ένα πλήθος από υπέροχες παραλίες: Κολυμπήθρα, Παχιά Άμμος και Σάντα Μαργαρίτα είναι μερικές μόνο από αυτές.

Πάρος

Πηγή: Shutterstock

Συνδυάζοντας φυσική ομορφιά, παράδοση, γαστρονομία, έντονη νυχτερινή ζωή και δραστηριότητες για όλους, η Πάρος έχει κάτι για όλους. Δεν είναι τυχαίο που το πανέμορφο κυκλαδονήσι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών. Αν θέλετε να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο της Πάρου, ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να την επισκεφτείτε. Τώρα θα απολαύσετε τις βουτιές σας στις Κολυμπήθρες και τη Χρυσή Ακτή, θα κάνετε τη βόλτα σας στα ασβεστωμένα σοκάκια της Παροικιάς και στο λιμανάκι της Νάουσας με τα μπαράκια και τα εστιατόρια που πλέον δεν είναι γεμάτα κόσμο και θα περιηγηθείτε στα υπέροχα χωριά του νησιού, όπως τις Λεύκες, τη Μάρπησσα και τον Πρόδρομο, με την ησυχία σας, χωρίς αφόρητη ζέστη και πολυκοσμία.

Αλόννησος

Πηγή: Shutterstock

Πεύκα που κατεβαίνουν έως τα διάφανα νερά, ειδυλλιακές παραλίες, μικροί ψαράδικοι οικισμοί, γαλήνη και ηρεμία. Η Αλόννησος, το πιο χαμηλών τόνων νησί των Σποράδων, είναι ένας παραδεισένιος προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν ήσυχες διακοπές σε επαφή με τη φύση. Είναι ένα από τα νησιά που αγαπούν οι οικογένειες, καθώς ξεχωρίζει για το φυσικό περιβάλλον του αλλά και για το θαλάσσιο πάρκο του, το οποίο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης (αν είστε τυχεροί, θα δείτε φώκιες αλλά και δελφίνια να παίζουν δίπλα σας) και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει η Αλόννησος στους επισκέπτες.

 Ρόδος

Πηγή: Shutterstock

Κοσμοπολίτικο αλλά και παραδοσιακό, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων προσφέρει αναρίθμητα αξιοθέατα, απέραντες παραλίες με σμαραγδένια νερά, κάστρα και αρχαίες πολιτείες, γραφικούς οικισμούς και μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια. Και ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του. Στη Ρόδο θα έχετε τόσα πράγματα να κάνετε, τόσα μέρη να δείτε, τόσες παραλίες να βουτήξετε, που μόλις φτάσετε δεν θα ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Σίγουρα πάντως θα επισκεφθείτε τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα «ολοζώντανο» Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Αξίζει επίσης να βάλετε στο πρόγραμμα των εκδρομών σας τις Πηγές Καλλιθέας, την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και τη Λίνδο με την ακρόπολή της.

πηγη reader.gr/travel