Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σπήλαιο Αλιστράτης: Ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης



Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας και τα μεγαλύτερα της Ευρώπης βρίσκεται στις Σέρρες και μαγεύει όσους έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν. Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται σε απόσταση 6χλμ από το ομώνυμο χωριό του νομού Σερρών, στη θέση Πετρωτό, και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν.

Το σπήλαιο έχει μήκος 3χλμ και καλύπτει επιφάνεια μεγαλύτερη από 25.000τ.μ., ενώ η ηλικία του υπολογίζεται στα 2 εκατ. χρόνια.

Σε αντίθεση με άλλα σπήλαια που είναι γεμάτα σκάλες, το σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών είναι επίπεδο και προσφέρει μια εύκολη διαδρομή, με πρόσβαση και από άτομα με κινητικά προβλήματα. Η υγρασία του σπηλαίου αγγίζει το 70%, ενώ η θερμοκρασία είναι σταθερή, στους 20 βαθμούς.

Το σπήλαιο διαθέτει πλούσιο στολισμό από κολόνες, κατάλευκους και κατακόκκινους σταλακτίτες, καθώς επίσης αρκετούς εκκεντρίτες (είδος σταλαγμιτών με ανώμαλη ανάπτυξη) και ελικτίτες (σταλακτίτες με ελικοειδή ανάπτυξη), που το κάνουν μοναδικό στην Ελλάδα.

Ο φωτισμός του σπηλαίου είναι αυτόματος και έχει μικρή διάρκεια, ώστε να προστατεύεται το εσωτερικό του, που έχει σχηματιστεί με το πέρασμα εκατομμυρίων ετών. Η αξιοποίηση του σπηλαίου ξεκίνησε το 1998 και από τότε χιλιάδες επισκέπτες έχουν θαυμάσει το μυστηριώδες περιβάλλον του. Πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκεται και το σπήλαιο Αγγίτη.

 

Με πληροφορίες από: dailythess.gr, serresland.gr