Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σκύρος: Το νησί των αντιθέσεων..ΕΙΚΟΝΕΣ



Την έχουν αποκαλέσει νησί των αντιθέσεων, αφού το βόρειο κομμάτι της είναι καταπράσινο και εύφορο, ενώ το νότιο άγριο και βραχώδες. Προσιτή, αυθεντική και φιλόξενη, η Σκύρος είναι ένα νησί πραγματική έκπληξη με μια ιδιαίτερη γοητεία και τη δική του μοναδική ταυτότητα. 

Πανέμορφα τοπία, πευκόφυτοι λόφοι, παραλίες με καταπληκτικά νερά, θαλάσσιες σπηλιές, προστατευόμενα άλογα, παραδόσεις που κρατούν στο χρόνο, δυνατές γευστικές εμπειρίες... Αυτά και άλλα πολλά κρύβει το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βορείων Σποράδων, στα ανατολικά της Εύβοιας.

Είτε αναζητάτε ηρεμία και απόλυτη ξεγνοιασιά είτε διακοπές δράσης και περιπέτειας, η Σκύρος έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στον καθένα. Θα πάτε ξεκούραστα με το αεροπλάνο ή οδικώς μέχρι την Κύμη και από εκεί θα πάρετε το ferry που θα σας μεταφέρει στο λιμάνι της Σκύρου σε μιάμιση ώρα.

 Η γραφική Χώρα

Σκαρφαλωμένη σε έναν απόκρημνο λόφο, η Χώρα της Σκύρου, με τα στενά ελικοειδή δρομάκια και τα κατάλευκα σπίτια στην πλαγιά, θυμίζει έντονα Κυκλάδες. Ο οικισμός «αγκαλιάζει» έναν πανύψηλο βράχο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το βυζαντινό κάστρο, με το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού. Η διαδρομή έως εκεί είναι κουραστική, αλλά ανταμείβει τον επισκέπτη. Η θέα από εκεί πάνω κόβει την ανάσα.

Περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια που μυρίζουν γιασεμί και βασιλικό. Κάντε μια βόλτα στο κεντρικό καλντερίμι, τη Μεγάλη Στράτα, που διασχίζει όλη τη Χώρα και είναι γεμάτο με όμορφα μαγαζάκια που πωλούν τα πάντα, αλλά και καφενεία και ουζερί που σερβίρουν τοπικές νοστιμιές.

Στην όμορφη πλατεία της Αιώνιας Ποίησης (ή Πλατεία Μπρουκ) θα δείτε το άγαλμα του Ρούπερτ Μπρουκ (Άγγλου ρομαντικού ποιητή που πέθανε σε ένα γαλλικό νοσοκομειακό πλοίο στα ανοιχτά του νησιού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τάφηκε στη Σκύρο) και θα απολαύσετε τη φανταστική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Μουσείο Φαλτάιτς, ένα από τα πρώτα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας, που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες και πλούσιες συλλογές από τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία της Σκύρου.

 Διαδρομές και βουτιές

Στη δυτική ακτή (10 χλμ. από τη Χώρα) βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, η Λιναριά, απ’ όπου ξεκινούν οι βασικές οδικές αρτηρίες για τα υπόλοιπα χωριά. Οι Αχερούνες είναι η πρώτη παραλία (με άμμο) που θα συναντήσετε με το που φτάσετε στο λιμάνι.

Κάτω από τη Χώρα, ο Μώλος και τα Μαγαζιά- τα δύο πιο γνωστά θέρετρα της Σκύρου- συναντιούνται σε μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία σε σχήμα πετάλου, που προσφέρεται για υπέροχα μπάνια. Μία ακόμα όμορφη παραλία που είναι αρκετά μεγάλη και προσελκύει κόσμο είναι τα Γυρίσματα.

Αξίζει να όμως επισκεφθείτε και τις πευκόφυτες βορειοδυτικές παραλίες: τον Άγιο Φωκά, τον Πεύκο, την απάνεμη Κυρά-Παναγιά και τον Άγιο Πέτρο με τη μεγάλη αμμουδιά. Η Ατσίτσα είναι ένα γραφικό χωριουδάκι, που έχει πολλούς μικρούς κόλπους και παραλίες με βότσαλο. Η Καλαμίτσα είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και αγαπημένος προορισμός των windsurfers. Η παραλία στους Ασπούς είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού είναι αρκετά ρηχή με λεπτή άμμο και ζεστά νερά.

Τέλος, μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο νησάκι Σαρακήνικο με τα πεντακάθαρα νερά και στις απομονωμένες θαλασσοσπηλιές Πεντεκάλη και Διατρυπητή. Τα καΐκια ξεκινούν από τη Λιναριά.

 Δραστηριότητες για όλους

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δίνει τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία (υπάρχουν οκτώ σηματοδοτημένες διαδρομές για να ανακαλύψετε την πολυμορφία του σκυριανού τοπίου), ποδηλασία, ιππασία, αναρρίχηση, παρατήρηση πουλιών, διαδρομές 4Χ4 για τους λάτρεις των τζιπ, windsurfing, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και θαλάσσιες εκδρομές σε ερημικές παραλίες.

 Το σκυριανό αλογάκι

Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα, σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 βρίσκονται στη Σκύρο και ζουν σε μικρές αγέλες. Μπορείτε να τα δείτε σε επισκέψιμες φάρμες και κτήματα του νησιού, όπως το Κτήμα Μουριές.

 H σκυριανή γαστρονομία

Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκύρου θα σας εντυπωσιάσει με την ποιότητα και την απλότητά της. Βασικός πρωταγωνιστής των περισσότερων τοπικών πιάτων είναι το άγριο κατσικάκι, αλλά και ο αστακός- η περίφημη αστακομακαρονάδα σερβίρεται σχεδόν παντού και αξίζει να τη δοκιμάσετε. Από τα τυριά ξεχωρίζει η γραβιέρα με πικάντικη γεύση, η φρέσκια και η ξερή μυζήθρα και το ξινοτύρι, ένα υπέροχο λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς ξινή γεύση και υφή γιαουρτιού. Φημισμένες είναι και οι τοπικές πίτες, όπως η λαδόπιτα που φτιάχνεται με αφράτο ζυμάρι και σερβίρεται με σκυριανό τυρί.