Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σκωτία: Η χώρα που είναι αδύνατον να μην αγαπήσεις !



Η χώρα των κάστρων, των μύθων, των highlands, των εκατοντάδων νησιών και του  whiskey αποτελεί προορισμό που ελάχιστοι λάτρεις των ταξιδιών θα προσπερνούσαν. Εμείς καταφέραμε να χωρέσουμε στη λίστα μας μόνο 10 από τους πολλούς λόγους που μας κάνουν να αγαπάμε τη Σκωτία.

Δείτε τους!

Η παλιά πόλη του Εδιμβούργου
Η παλαιά πόλη διατηρεί τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης, με μεγάλα τετράγωνα ανάμεσα στους δρόμους να φιλοξενούν υπαίθριες αγορές. Εδώ θα βρείτε το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πολυάριθμους υπόγειους δρόμους. Το Royal Mile, ένα δίκτυο ιστορικών οδών, αποτελεί το πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης του Εδιμβούργου που συνδυάζει γοτθική ατμόσφαιρα, μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες και μουσεία, αλλά και εντυπωσιακά κτίρια και όλων των ειδών τα καταστήματα. Στη George Street θα βρείτε πολλά καταστήματα ενώ η Grassmarket, η διάσημη γειτονιά της παλιάς πόλης που ήταν κάποτε τόπος εκτέλεσης, τώρα είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής.

Τα νησιά

Εκτός από την ηπειρωτική χώρα, η Σκωτία περιλαμβάνει περίπου 790 νησιά, μεταξύ των οποίων τα Northern Isles και το σύμπλεγμα των Εβρίδων. Ανέγγιχτη φύση, άγριες παραλίες, σπηλιές, μεγαλιθικά μνημεία, παραδοσιακή κουζίνα και ανοιχτόκαρδοι κάτοικοι που μιλούν την Σκωτική Γαελική Γλώσσα συνθέτουν το ανεξερεύνητο σκηνικό τους.

Τα κάστρα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάποτε υπήρχαν 3.000 κάστρα στη Σκωτία. Για να θαυμάσετε 17 από αυτά, μπορείτε να πάρετε μέρος στην ξενάγηση Castle Trail που πραγματοποιείται στην περιοχή γύρω από το Αμπερντίν.

Το Hogmanay

Είναι το μεγαλύτερο πρωτοχρονιάτικο γλέντι στον κόσμο. Κι επειδή όταν πρόκειται για διασκέδαση, οι Σκωτσέζοι δεν αστειεύονται, έχουν φροντίσει η πρώτη και η δεύτερη μέρα του χρόνου να είναι αργία. Τα σκήπτρα κρατά φυσικά το Εδιμβούργο. Φανταστείτε δρόμους πλημμυρισμένους από χιλιάδες κόσμου που ξεφαντώνει, μουσικές σκηνές στημένες σε διάφορα σημεία στην πόλη, τεράστιες παρελάσεις από ανθρώπους με αναμμένες δάδες, άφθονο φαγητό και ποτό, καλλιτέχνες δρόμου, ζογκλέρ και γιγαντοοθόνες.

To Elephant House

Εξωτερικά, το μικρό κόκκινο cafe μπορεί να μην σας τραβήξει την προσοχή. Κι όμως, το εσωτερικό του έχει να σας πει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες. Για την εποχή που η φτωχή Σκωτσέζα, J.K. Rowling, προτιμούσε να αγοράζει ένα καφέ και να κάθεται όλη την ημέρα σε ένα τραπεζάκι του πάνω ορόφου παρά να πληρώνει θέρμανση στο σπίτι της. Σε αυτό το μέρος έγραψε τα δύο πρώτα βιβλία του Χάρι Πότερ, που έμελλε να την κάνουν διάσημη και πάμπλουτη, χαζεύοντας από την τζαμαρία το κάστρο, το ιδιωτικό σχολείο George Heriot στο βάθος αλλά και το κοιμητήριο Greyfriars Kirkyard

Το φεστιβάλ Up Helly Aa

Ή αλλιώς η μεγαλύτερη γιορτή με φωτιές στην Ευρώπη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα νησιά Shetland, στο τέλος Ιανουαρίου, για να σηματοδοτήσει το τέλος των γιορτών. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια πομπή εκατοντάδων συμμετεχόντων που κρατούν αναμμένες δάδες, στην πρωτεύουσα Lerwick και εκδηλώσεις σε άλλα μέρη, με μεταμφιέσεις και παραδοσιακά έθιμα. Στο τέλος της πομπής, οι δάδες ρίχνονται σε ένα πιστό αντίγραφο πλοίου των Vikings και ακολουθεί χορός και τραγούδι. Εννοείται πως η επόμενη μέρα του φεστιβάλ είναι αργία.

Το Αμπερντίν

Τα περισσότερα κτίρια της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σκωτίας είναι κατασκευασμένα από γκρι γρανίτη και λαμπυρίζουν στον ήλιο. Το Αμπερντίν στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας τα έχει όλα: παραδοσιακά σπίτια δίπλα σε μοντέρνα κτίρια ενώ οι συλλογές τέχνης του 15ου αιώνα στην Art Gallery συνυπάρχουν με την ιστορία της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ναυτικό Μουσείο. Ψώνια στις μπουτίκ της Union Street και στο West End, pit stop σε μια από τις παραδοσιακές παμπ, χαλάρωση στα βραβευμένα πάρκα, βόλτες στην παραλία με την υπέροχη θέα και γεύμα με τα φημισμένα θαλασσινά της.

Η Λοχ Νες

Η μεγάλη και βαθιά λίμνη είναι αναμφισβήτητα η διασημότερη της Σκωτίας χάρη στο μυθικό τέρας, το Νέσι όπως το αποκαλούν, που ο θρύλος θέλει να ζει στα θολά νερά της. Ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να το εντοπίσετε – όπως άλλωστε και κανένας άλλος από τον 6ο αιώνα που έκανε για πρώτη φορά την “εμφάνισή” του – θα θαυμάσετε τα γραφικά χωριά, την υπέροχη φύση και το υποβλητικό σκηνικό της Λοχ Νες.

Το ουίσκι

Μπορεί το ουίσκι να ανακαλύφθηκε στην Ιρλανδία, όμως η αναμφισβήτητη χώρα παραγωγής του είναι η Σκωτία. Από τα βόρεια νησιά έως τα Highlands, εκατοντάδες αποστακτήρια παράγουν σήμερα μερικά από τα καλύτερα ουίσκι στο κόσμο. Όπως συμβαίνει με το κρασί στη Γαλλία, η Σκωτία είναι χωρισμένη σε πέντε περιοχές παραγωγής ουίσκι, καθεμιά με δικά της χαρακτηριστικά. Είναι αυτό το ιδιαίτερο που έχει η σκωτσέζικη γη και κάνει το ουίσκι να μυρίζει στάχτη, λιβάδια και αρώματα φρούτων.

Το χάγκις

Το εθνικό φαγητό της χώρας είναι για τους τολμηρούς που θα το δοκιμάσουν μια νόστιμη λιχουδιά: κιμάς από καρδιά, συκώτι και πνευμόνια αρνιού ανακατεύεται με κιμά βοδινού ή αρνιού, λίπος και βρώμη, καρυκεύεται με πιπέρι καγιέν και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και βράζεται σε στομάχι αρνιού. Στη συνέχεια σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται από καρότα και πουρέ πατάτας. Αν δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα, μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα παραδοσιακά φαγητά με εξίσου περίεργα ονόματα: cock-a-leekie (σούπα με κοτόπουλο και πράσα) ή rumbledethumps (μείγμα από πατάτες, λάχανο και κρεμμύδι).