Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022 -

Νταμούχαρη: Το χωριό στο Πήλιο με τη χουλιγουντιανή φήμηΗ Νταμούχαρη, αν και φαινομενικά είναι ένα πολύ ήσυχο και γαλήνιο χωριό στο Πήλιο, η φήμη της έχει ταξιδέψει μέχρι τα πέρατα του κόσμου, και πιο συγκεκριμένα μέσω του Χόλιγουντ, καθώς το αφοπλιστικό τοπίο της αποτέλεσε φυσικό σκηνικό για μια παγκοσμίου φήμης χολιγουντιανή ταινία, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο box office.

 Νταμούχαρη: Το χωριό στο Πήλιο με τη χουλιγουντιανή φήμη
 Χτισμένη γύρω από ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι, λοιπόν, η Νταμούχαρη αποτελεί το επίνειο του Μουρεσίου, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πηλίου. Ο μικρός παραδοσιακός οικισμός ψαράδων αποτελεί ιδανική επιλογή για ήρεμες και χαλαρές στιγμές, σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που «αγκαλιάζεται» από τα νερά του Αιγαίου, τόσο για τις ανοιξιάτικες, όσο και για τις καλοκαιρινές αποδράσεις στο βουνό των Κενταύρων.
 Ο οικισμός, στην ουσία αποτελείται από δύο κολπίσκους που περιβάλλονται από μια καταπράσινη βουνοπλαγιά με πλούσια και άγρια βλάστηση. Ένα γραφικό λιμανάκι στα βόρεια και μια παραλία με λευκό βότσαλο στο νότιο μέρος του χωριού, γνωστό και ως Παλιά Νταμούχαρη. Μεταξύ των δύο αυτών κόλπων δεσπόζει ένας μικρός λόφος με ερείπια από τείχη βενετσιάνικου κάστρου Μεσαιωνικής Εποχής.

Στο βόρειο κόλπο της Νταμούχαρης βρίσκονται ταβερνάκια, γουστόζικα σπίτια -συνολικά περίπου 20-30, με τα περισσότερα από αυτά να κατοικούνται μόνο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών- και το λιμανάκι (παλαιότερα ήταν το μοναδικό στο ανατολικό Πήλιο) του οικισμού.

 Το χωριό συνδέεται με τα περισσότερα κύρια μονοπάτια του Πηλίου, ενώ από την Παλιά Νταμούχαρη ξεκινάει το εντυπωσιακό αιωνόβιο μονοπάτι που οδηγεί στο κεφαλοχώρι της Τσαγκαράδας και την παραλία της Φακίστρας, από τις πιο απομονωμένες και ιδιαίτερες του Πηλίου.

Νταμούχαρη: Αποτέλεσε φυσικό σκηνικό για την διεθνούς φήμης ταινία «Mamma Mia»

Το χωριουδάκι έγινε γνωστό στο παγκόσμιο κοινό όταν κάποια από τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας Mamma Mia, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, πραγματοποιήθηκαν σε αυτό. Αρκετά νωρίτερα, ωστόσο, τον Ιούλιο του 1974 αποτέλεσε αγαπημένο σημείο διακοπών και για την κινηματογραφική ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ, ξακουστή για την ομορφιά της, που έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό από την ενσάρκωση της Πριγκίπισσας Σίσσυ.

04

 

05

thenewspaper.gr