Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Μπριζ: Η πρωτεύουσα των παραμυθιών!



Κανάλια και λίμνες φιλοξενούν παρελάσεις κατάλευκων κύκνων. Τα πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια μοιάζουν να βγήκαν κατευθείαν από ιπποτική νουβέλα.

Τρομακτικά μπαρόκ αγάλματα και πανύψηλοι καθεδρικοί κόβουν την ανάσα, για να την ξαναδώσουν τα χρωματιστά σπιτάκια, τα ρομαντικά μπιστρό, οι άμαξες και η μυρωδιά της φρέσκιας βάφλας, πασπαλισμένης με ζάχαρη άχνη. Και όλα τα παραπάνω σε μία λιλιπούτεια βελγική όαση που επιβεβαιώνει πως τ’ ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπριζ

Ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτό θα μπορούσε να είναι η Μπριζ, αν δεν βρισκόταν στην καρδιά της Ευρώπης. Ένας μικρόκοσμος παραμυθιού που συγκεντρώνει σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα το «ζουμί» της ομορφιάς, η οποία αποδεικνύει ότι ο Μεσαίωνας δεν πρέπει να ήταν τελικά και τόσο άσχημος.

Άλλωστε κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

Και ο πλούσιος κουμπαράς της Μπριζ περιέχει ταυτόχρονα το παραμύθι και τον εφιάλτη. Τους δράκους και τους πρίγκιπες.Τον παράδεισο και την κόλαση, όπως πολύ όμορφα μας ψιθύρισε η «Αποστολή στην Μπριζ» που «χάιδεψε» κινηματογραφικά ολόκληρη την άριστα διατηρημένη μεσαιωνική πολιτεία. Αντέχεται άραγε η τελειότητα;

Η απάντησή μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα πανηγυρικό «ναι». Μπορεί να είναι τουριστική όσο δεν πάει ή να ζει στους δικούς της ρυθμούς –η νυχτερινή ζωή δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς- αλλά η Μπριζ… δεν σε γέλασε: Θα σε ανταμείψει με τοπία εξωπραγματικά. Θα σε γοητεύσει με θρύλους καλά κρυμμένους μέσα στα τείχη της.

Θα σε μεθύσει με μπόλικη σοκολάτα και άφθονα λίτρα βελγικής μπύρας. Και τελικά θα σε κάνει να παραδεχτείς ότι ο Παράδεισος έχτισε εδώ μια μικρή αποικία.

Σχετική εικόνα

Στον μικρόκοσμο της Μπριζ

Δεν θα χρειαστείτε πολλές ημέρες για να εξερευνήσετε ολόκληρη την γοητευτική βελγική πόλη. Όπως είπαμε, η Μπριζ είναι πολύ μικρή –τόσο, που την περίοδο των Χριστουγέννων οι επισκέπτες της ξεπερνούν σε αριθμό τους 20.000 κατοίκους του ιστορικού της κέντρου.

Αποτέλεσμα εικόνας για μπριζ βελγιο

Από εκεί άλλωστε ξεκινούν και τελειώνουν όλες οι διαδρομές της πόλης, η οποία σταμάτησε το ημερολόγιο κάπου στον 13ο αιώνα και ανάγκασε την UNESCO να την εντάξει στα «SOS» της πολιτιστικής της λίστας. Ντυθείτε ζεστά και ξεκινήστε –με λίγη βοήθεια από εμάς- να ανακαλύπτετε τους λόγους.

Το Burg, η «κεντρική πλατεία» της Μπριζ ήταν (και συνεχίζει να είναι) η καρδιά της πόλης. Εδώ θα δείτε ένα συνοθύλευμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, γοητευτικής γλυπτικής και άφθονου χρυσού. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει το σύμβολο της πόλης, το Belfort, ένα πανύψηλο καμπαναριό, από την κορυφή του οποίου μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα αλλά και τον ήχο των 47 καμπανών που χτυπούν ασταμάτητα από τον 18ο αιώνα – αν φυσικά αντέξετε να ανεβείτε τα 366 σκαλιά που οδηγούν σε αυτές.