Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Μια μικρή εκκλησία στη Γαλλία που οδήγησε σε πολλούς βανδαλισμούς



Ένα μικρό και ιστορικό χωριουδάκι κοντά στο Λανγκεντόκ της νότιας Γαλλίας, την ύπαρξη του οποίου θα αγνοούσε ο περισσότερος κόσμος έχει γίνει πόλος έλξης, τα τελευταία χρόνια για πολλούς κυνηγούς θησαυρού εξαιτίας ενός μεγάλου μυστικού, το οποίο παραμένει άγνωστο στις περισσότερες λεπτομέρειές του εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Το μυστικό αφορά την κρυμμένη αμύθητη περιουσία ενός ιερέα, που από φτωχός και άσημος εφημέριος του Ναού της Μαγδαληνής, κατέληξε να διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά και να συναναστρέφεται με εξέχοντα πρόσωπα της τότε Γαλλικής κοινωνίας.

Το αποτέλεσμα αυτού του μυστικού; Τα κρυμμένα κοσμήματα και χρυσαφικά που φέρεται ότι έχουν θαφτεί μαζί με τον ιερέα, έχει οδηγήσει πολλούς κυνηγούς θησαυρού σε παράνομες ανασκαφές και βανδαλισμούς στην περιοχή.

Η πιο πρόσφατη βεβείλωση αφορά μία τεράστια ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε έξω από την εκκλησία Rennes-le-Château, στα τέλη του Δεκεμβρίου. Παρ' όλο που οι αστυνομικοί ερεύνησαν την υπόθεση, οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.

Ο αντιδήμαρχος Marcel Captier δήλωσε ότι η εκσκαφή αυτή έφερε πίσω τις αναμνήσεις προηγούμενων επιθέσεων βανδάλων.

«Πάνω απ 'όλα, αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να αρχίσουν ξανά. Δεν θέλουμε να έρουμε αντιμέτωποι με ένα άλλο κύμα κυνηγών θησαυρού», δήλωσε στο Le Parisien.

Το κρυμμένο μυστικό της Rennes Le Chateau

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας.

Ο θρύλος λέει ότι ένας ιερέας του 19ου αιώνα, ο Abbe Saunière, έγινε πλούσιος όταν ανακάλυψε έναν τεράστιο βασιλικό θησαυρό σ' έναν από τους πυλώνες της.

Ο Abbe Saunière, εκμεταλλεύτηκε τον θησαυρό αυτό και έφτιαξε μια βιβλιοθήκη, την οποία ονόμασε «Πύργο Μαγδάλα» και έχτισε μια οικία που ονόμασε « Βίλα Βηθανία», ενώ ανακαίνησε πλήρως την μέχρι τότε ετοιμόρροπη εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής.

Η ιστορία ενέπνευσε τον συγγραφέα του Κώδικα Da Vinci, Νταν Μπράουν, ο οποίος έδωσε το όνομα του κληρικού σ' έναν από τους χαρακτήρες τους.

Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται, το γραφικό αυτό χωριό, κάθε χρόνο, επειδή γοητεύονται από το μυστήριο του κρυμμένου θησαυρού.

Το κυνήγι του θησαυρού άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1900, όταν η υπηρέτρια του Saunière Marie Dénarnaud ισχυρίστηκε ότι ο ιερέας είχε ταφεί με κοσμήματα και νομίσματα κάτω από τον ιερό χώρο της Rennes-le-Château. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ερευνητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες κυνηγοί θησαυρού, πραγματοποίησαν εκσκαφές, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν την γραφικότητα του χώρου. Γι' αυτό από το 1960 και έπειτα, ο δήμαρχος απαγόρευσε τη μη εξουσιοδοτημένη εκσκαφή. Αλλά η περιέργεια των ταξιδιωτών σαφώς... επιμένει!

Παρά τις θεωρίες περί μύθων και συνωμοσίας, πολλοί ιστορικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Saunière συγκέντρωσε τα πλούτη του, κλέβοντας δωρεές και εξαπατώντας ενορίτες.

Αλλά ο Saunière ποτέ δεν αποκάλυψε την πηγή του πλούτου του. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου 1917, παίρνοντας το μυστικό του στον τάφο του.