Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Μεγανήσι…το μικρό διαμάντι της Ελλάδας που επιλέγουν για τις διακοπές τους οι μεγιστάνες!



Τα τελευταία χρόνια θα ακούσεις όλο και περισσότερους να μιλάνε για για το Μεγανίση. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει και διάφοροι ξένοι εκατομμυριούχοι με αποτέλεσμα να θες μόλις 3 λεπτά από τη στιγμή που θα βγεις με το αμάξι σου από το καράβι για να παρατηρήσεις τις διαφορές πολυτελείς βίλες που χτίζονται είτε για να γίνουν τουριστικά καταλύματα είτε για να αποτελέσουν εξοχικές κατοικίες.

Σχετική εικόνα

Με έκταση μόλις 22,4 τετρ. χλμ., το Μεγανήσι μετράει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα εξωτικών ακτογραμμών και τα χρωστάει όλα στο ιδιότυπο σχήμα του. Στα νότια είναι μια απλή στενόμακρη νησίδα, ιδανική για να ξεγελαστείτε ότι διασχίζετε περπατώντας το Ιόνιο. Στα βόρεια, η γη πλαταίνει και με τις άκρες να χωρίζονται σε ποικιλόμορφα τμήματα που βυθίζονται στη θάλασσα, δημιουργεί φυσικά λιμανάκια που θυμίζουν φιόρδ, γαλήνιες γνωστές και ανεξερεύνητες παραλίες.

Στο μεγαλύτερο νησί των Τηλεβοΐδων (σ΄ αυτά ανήκει και ο Σκορπιός), οι ακτές είναι αμέτρητες. Αλλες με βράχια κι άλλες με τα πεύκα να βρέχονται απ’ το κύμα, οι περισσότερες με λευκή χοντρή άμμο και ψιλό χαλίκι να κάνουν αντίθεση στα πρασινογάλανα νερά, είναι φτιαγμένες για σένα που όλο τον χρόνο έκανες υπομονή ελπίζοντας σε αυτήν ακριβώς την ηρεμία.

Μεγανήσι, η ήρεμη δύναμη του Ιονίου | clickatlife

Αλλά που απολαμβάνεις και την αίσθηση πως βρίσκεσαι κάπου «σημαντικά», κάπου που πολλοί θα ήθελαν να βρίσκονται μαζί σου. Και δεν χρειάζεται να είσαι γαλαζοαίματος ή να σε αναγνωρίζουν άγνωστοι. Το Μεγανήσι είναι ακόμα προσιτό για όλους, με πολυτελείς βίλες αλλά και φροντισμένα οικονομικά δωμάτια, και κάτι ανάλογο ισχύει και για φαγητό.

Το φεριμπότ από το Νυδρί της Λευκάδας ακριβώς απέναντι, χρειάζεται λιγότερο από μισάωρο για να σε μεταφέρει στο Βαθύ, στο βόρειο μέρος. Αυτό είναι το κυρίως λιμάνι του νησιού, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι που απλώνεται στον μυχό του όρμου, με ταβερνάκια που μοσχομυρίζουν  ούζο και θαλασσινό μεζέ και τα σκάφη μπροστά σου να σε εμπνέουν τουλάχιστον για μεγάλα όνειρα. Ή να σε κάνουν να νιώθεις πως δεν χρειάζεσαι τίποτε απολύτως παραπάνω.

Σχετική εικόνα

Και θυμήσου πως πίσω από τα πολυτελή γιοτ και τους διάσημους επισκέπτες κρύβεται μια πανάρχαια ιστορία: το Μεγανήσι κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή και αναφέρεται πρώτη φορά από τον Ομηρο στην Οδύσσεια. Η ιστορία του συμβάδιζε πάντα με της Λευκάδας. Κορίνθιοι, Ρωμαίοι, Βενετοί, Φράγκοι, Οθωμανοί, Γάλλοι, Ρωσοτούρκοι και Αγγλοι πέρασαν από δω πριν το νησί ανακηρυχθεί ελληνικό το 1864. Δεν θέλεις ήδη να το γνωρίσεις περισσότερο;