Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λούσιος ποταμός: Εκεί όπου λούστηκε ο νεογέννητος Δίας..



Η Ελλάδα είναι ένας θησαυρός από μύθους και ιστορίες που συναρπάζουν για πολλές περιοχές της. Ένα από αυτά τα μέρη που έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με τον μύθο είναι ο ποταμός Λούσιος. Σπάνια ομορφιά και καταπράσινα τοπία θα σε μαγέψουν και ταυτόχρονα θα σε χαλαρώσουν. Ο παραπόταμος αυτός του Αλφειού ντύνεται με διαφορετικά χρώματα κάθε εποχή του χρόνου και σε προσκαλεί να γνωρίσεις την περιοχή γύρω του. Η Πελοπόννησος είναι, εξάλλου, πάντα μια καλή επιλογή για το φθινόπωρο και το χειμώνα, ειδικά για όσους θέλουν να κάνουν κοντινές εξορμήσεις και χωρίς πολλά έξοδα.

 Το μυθικό ποτάμι και η ιστορία με τον Δία μωρό

Ο Λούσιος ποταμός δεν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας αλλά είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και όχι άδικα. Το αποκαλούν και μυθικό ποτάμι καθώς είμαι άμεσα συνδεδεμένο με τον Δία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μύθο στα νερά του Λούσιου ποταμού οι Νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα έλουσαν τον Δία όταν ήταν νεογέννητο μωρό, περιγράφει το exploringgreece.tv.

Στο μεγαλύτερο μέρος του ποταμού Λούσιου οι όχθες του «στεφανώνονται» από κοφτερούς βράχους οι οποίοι επιτρέπουν το πέρασμα ανάμεσά τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε το πανέμορφο φαράγγι του, το οποίο προστατεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού ως «περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου», με τη χλωρίδα και την πανίδα να συνυπάρχουν αρμονικά.

Το εντυπωσιακό αυτό φαράγγι έχει δεκαπέντε χιλιομέτρων είναι μετά τη Δημητσάνα και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Γι’ αυτό το Μουσείο σου έχουμε μιλήσει στο παρελθόν και αξίζει να το επισκεφθείς μια φορά στη ζωή σου. Στις δύο πλευρές φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου αναδεικνύει και τη θρησκευτική πτυχή του φυσικού αξιοθέατου της Αρκαδίας.

Απόδραση στην Αρκαδία

Η Αρκαδία είναι ένας ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Θα βρεις πολλά παραδοσιακά χωριά με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά. Στην Αρκαδία βρίσκεται και το χωριό με ένα από τα μικρότερα αστεροσκοπεία στον κόσμο. Στην Ορεινή Αρκαδία βρίσκεται, επίσης, και το Μουλάτσι, το άκρως παραδοσιακό ελληνικό χωριό το οποίο θα σε μαγέψει. Αν βρεθείς, λοιπόν, στην Ορεινή Αρκαδία υπάρχουν πέντε πράγματα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε. Στην Αρκαδία είναι επίσης και το Λιμποβίσι, το χωριό του Κολοκοτρώνη που σήμερα είναι έρημο.

Μια στον Λούσιο ποταμό σου προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφτείς κι άλλα εκπληκτικά μέρη που βρίσκονται στην περιοχή.