Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λιουμπλιάνα: H πιο κομψή «κυρία» των Βαλκανίων



Είναι στα όρια των Βαλκανίων αλλά με το άλλο της πόδι πατάει στην κεντρική Ευρώπη.

Έχει κάτι από τη δροσιά των Άλπεων και κάτι από το στιλ της γειτόνισσάς της, της Ιταλίας. Έχει όμως τη δική της, ολοδική της προσωπικότητα. Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι ένας προορισμός-διαμάντι στην άκρη της γειτονιάς μας. Σαν εκείνη τη γειτόνισσα που μένει στο τέρμα του δρόμου και δεν είχατε προσέξει πόσο όμορφο σπίτι έχει και πόσο φιλόξενη είναι με τους επισκέπτες της.

Τι θα συναντήσετε στη Λιουμπλιάνα



Μια μικρή πόλη, με λιγότερους από 300.000 κατοίκους, το ιστορικό κέντρο της οποίας περπατιέται πανεύκολα και είναι γεμάτο εκπλήξεις. Απλώνεται στις δύο πλευρές του ποταμού Λιουμπλάνιτσα, ο οποίος διακόπτεται κάθε τόσο από μικρά, πανέμορφα αρ νουβό γεφύρια. Πάνω από την παλιά πόλη, στον λόφο στην καρδιά της Λιουμπλιάνας, ορθώνεται το Κάστρο της, μέσα σε καταπράσινο φόντο. Αλλά δεν είναι ούτε ο ποταμός, ούτε το πράσινο της φύσης αυτό που βάζει την υπογραφή στον χαρακτήρα της πόλης: Είναι η αρχιτεκτονική της, που την μεταμορφώνει στην πιο κομψή ίσως πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι μόνο. Αυτή την οφείλει κυρίως στον Jože Plečnik, τον μεγάλο αρχιτέκτονα του μοντερνισμού του 20ου αιώνα που ανέλαβε να δώσει στην Λιουμπλιάνα (αλλά παράλληλα και στην Πράγα και τη Βιέννη) την αρ νουβό όψη της. Θεωρείται μάλιστα για αυτές τις πόλεις ό,τι και ο Γκαουντί για τη Βαρκελώνη. 

Τι να δείτε στην Λιουμπλιάνα

Η παλιά πόλη


Γύρω από τρεις όμορφες πλατείες απλώνεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, τις Mestni, Stari και Gornji trg. Πέρα από τις ρομαντικές βόλτες στα πλακόστρωτα, φαρδιά σοκάκια, εδώ θα δείτε και υπέροχα αρχιτεκτονήματα, όπως το Δημαρχείο του 15ου αιώνα, το Σιντριβάνι των Τριών Καρνιολικών Ποταμών, η Γέφυρα των Τσαγκάρηδων, το Σιντριβάνι του Ηρακλή, τα κτίρια της μπαρόκ εποχής της πόλης με περίτεχνες προσόψεις, οι ναοί των St Florian και St James, ο καθεδρικός του Αγίου Νικολάου, το παλάτι Gruber και η Ακαδημία των Τεχνών και των Επιστημών της Σλοβενίας. 

Το Κάστρο


Πίσω από την πλατεία της κεντρικής αγοράς, που πλημμυρίζει από κόσμο και χρώματα τους καλοκαιρινούς μήνες, βρίσκεται το τελεφερίκ και η αρχή των μονοπατιών που ανηφορίζουν προς το Κάστρο. Πέρα από τον κήπο και τους εσωτερικούς χώρους με εκθέματα της σλοβενικής Ιστορίας, αξίζει να ανέβετε ως εδώ για να απολαύσετε τη θέα από τον πύργο και τη πλατφόρμα παρατήρησης και να δείτε το κουκλίστικο θέαμα ολόκληρης της πόλης από ψηλά. 

Η πλατεία Presernov

Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του «εθνικού» σλοβένου ποιητή France Prseren, το άγαλμα του οποίου στέκει στη μέση. Την παράσταση όμως κλέβει η Τριπλή Γέφυρα που απλώνεται μπροστά του και πλαισιώνεται από το εντυπωσιακό κτίριο του Φραγκισκανικού Ναού. Από εδώ ξεκινούν οι βασικότεροι εμπορικοί δρόμοι, όπως η οδός Cop και η Miklosiceva, που τυχαίνει να είναι ταυτόχρονα και ένα «ντόμινο» από πανέμορφα αρ νουβό κτίρια. Προς τα ανατολικά της πλατείας, συνεχίζεται η παραποτάμια περαντζάδα, με υπαίθρια café και μπαράκια που κοιτάζουν την περίφημη γέφυρα των Δράκων. Τα αγάλματα των δρακόντων παραφυλούν στις άκρες της γέφυρας, θυμίζοντας τις μυθολογικές καταβολές του… δρακοσυμβόλου της πόλης: Εδώ ήταν που έφτασε η Αργώ του Ιάσωνα για να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας, νικώντας τον Δράκο της πόλης. 

Η γειτονιά των Μουσείων



Στην «αντίπερα» όχθη από αυτή της παλιάς πόλης, ξεδιπλώνονται γειτονιές με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία και ιδρύματα της πόλης. Πίσω από την πλατεία του Κογκρέσου και του Συντάγματος, βρίσκονται η Πινακοθήκη, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Εθνογραφικό Μουσείο, η Λυρική Σκηνή, το Κοινοβούλιο, το Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μουσείο και στο βάθος, το τεράστιο Πάρκο Tivoli. Πρόκειται για καταπράσινους κήπους που αποτελούν σημείο συνάντησης τους ζεστούς μήνες για ντόπιους και επισκέπτες, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται και το Κέντρο Γραφικών Τεχνών της Σλοβενίας, ενώ στα μονοπάτια του πάρκου φιλοξενούνται μόνιμα υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας και άλλων τεχνών. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας. 

Τα προάστια του Krakovo και Trnova

Θεωρούνται από τις παλαιότερες συνοικίες της Λιουμπλιάνας και διατηρούν ως σήμερα τον λαϊκό χαρακτήρα τους, ως παλιές γειτονιές ψαράδων και κηπουρών, ενώ παράλληλα «ανθίζει» και η σκηνή των café και των καλλιτεχνικών στεκιών τους. Εδώ θα συναντήσετε και τα ίχνη της αρχαιότητας, ήτοι της ρωμαϊκής πόλης Emona, που θεωρείται η «βάση» πάνω στην οποία χτίστηκε η σημερινή πόλη. 

Η λίμνη Bled


Απέχει μόλις μία ώρα από την Λιουμπλιάνα (υπάρχουν συχνά λεωφορεία από τον κεντρικό σταθμό) και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για τους επισκέπτες της Σλοβενίας. Το Bled είναι ένα ιστορικό χωριό πλάι σε μια πανέμορφη, γαλάζια λίμνη. Στο κέντρο της βρίσκεται ένα νησάκι που μπορείτε να επισκεφθείτε με τα ειδικά βαρκάκια και να δείτε από κοντά το εκκλησάκι του, ενώ στην ανατολική όχθη ορθώνεται ο βράχος στην κορυφή του οποίου φιγουράρει το Κάστρο του Bled, με άκρως ενδιαφέρουσα Ιστορία και ακόμα καλύτερη θέα προς την λίμνη.