Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 -

Λίμνη Μπελέτσι: Αγαπημένη απόδραση μισή ώρα από την Αθήνα όλες τις εποχές του χρόνουΗ λίμνη Μπελέτσι απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα, σε υψόμετρο 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές τις Πάρνηθας, στην περιοχή που βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη κορυφή που υψώνεται στα βόρεια της.

Παλιότερα ονομαζόταν «Κιθάρα», λόγω του σχήματος της. Γύρω της αναπτύσσεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία της κοινότητας Αφιδνών. Παράλληλα, έχει μέγιστη διάμετρο περίπου 130 μέτρα και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για αναψυχή για όλες τις εποχές του χρόνου. Η περιοχή είναι διαμορφωμένη με παγκάκια και παιδικές χαρές, όπου μπορούν να παίξουν τα μικρά παιδιά, ενώ για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν αρκετά μονοπάτια.

Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται, επίσης, για ποδηλασία. ΗΩ λίμνη προσφέρει μια αίσθηση γαλήνης, καθώς περιβάλλεται από πευκόδασος, πλατάνια, βελανιδιές, πουρνάρια, κουμαριές, μυρτιές, σχίνα και φυλίκια.

Πρόκειται στην ουσία για τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75,ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο.

Ως συνέπεια της κατασκευής της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα). Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης.

Η λίμνη αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά -το φθινόπωρο και τον χειμώνα την επισκέπτονται αλκυόνες και κορμοράνοι – όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι), ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.

Επίσης, στη λίμνη ζουν αρκετές νεροχελώνες, κυρίως οι λεγόμενες νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα (Trachemys scripta elegans), οι οποίες είναι παράδειγμα για χωροκατακτητικά είδη. Η αρχική καταγωγή τους είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό, αλλά είναι και παγκοσμίως οι πλέον εμπορεύσιμες χελώνες ως κατοικίδιο, και έτσι, ως παρατημένα πρώην κατοικίδια, καταφέρανε να κατακτήσουν παγκοσμίως διάφορους υδροβιότοπους όπως και την συγκεκριμένη λίμνη.

Σήμερα, ο οικισμός της Αγίας Τριάδας εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» που περιβάλλει την τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, έχει πλέον αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες, αλλά και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο που στο παρελθόν φιλοξενούσε ελάφια και άλλα ζώα.