Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καστοριά: Η «αρχόντισσα» της Μακεδονίας γοητεύει όλες τις εποχές..ΕΙΚΟΝΕΣ



Θεωρείται μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας και όχι τυχαία. Διαθέτει μία απέραντή ομορφιά και γοητεία, μαγεύοντας τον επισκέπτη. Ο λόγος για την Καστοριά, την «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, που ακόμη και αν δεν είσαι τύπος ρομαντικός, μόλις την επισκεφτείς, νιώθεις πως θέλεις κι εσύ να εκφράσεις με τα ωραιότερα και ποιητικότερα λόγια το μεγαλείο της ομορφιάς που απλώνεται μπροστά σου.

 Η όμορφη αυτή πόλη βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 620 μέτρων. Μάλιστα, θυμίζει νησί καθώς απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω σε χερσόνησο στη λίμνη Ορεστιάδα, πλαισιωμένη από τον Γράμμο και το Βίτσι. Αλλά, δεν είναι, όμως, μόνο η ομορφιά της για την οποία μπορεί να καυχιέται.

Η Καστοριά έχει κι ένα λαμπρό παρελθόν, που αποτυπώνεται στα μεγαλόπρεπα αρχοντικά του 17ου και του 18ου αιώνα, στις συνοικίες Απόζαρι και Ντολτσό, ενώ καταλυτικό ρόλο στην οικονομική άνθισή της διαδραμάτισε η γουνοποιία. Σε παλιά αρχοντικά στεγάζονται το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ενδυματολογίας. Επίσης, στα αξιοθέατα της είναι και οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι.

Εκτός από τις όμορφες εικόνες και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί στην πόλη η λίμνη της, αποτελεί και σημαντικό υγρότοπο, καταφύγιο πλήθους πουλιών- ανάμεσά τους και κάποια σπάνια και απειλούμενα.