Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Kαστελόριζο: Το μεγαλύτερο σπήλαιο της Μεσογείου, με τη μοναδική ομορφιά



Θα μπορούσε να είναι το μόνιμο σκηνικό μιας ταινίας για το Αιγαίο, τον ήλιο τη θάλασσα και την ομορφιά της Ελλάδας.

Το Καστελόριζο, ένα νησί παραμυθένιο, κόσμημα του Αιγαίου και στο μάτι του κυκλώνα τον τελευταίο καιρό εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, σημειώνει αυτές τις μέρες ρεκόρ κρατήσεων με ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν από κοντά τη μοναδική του ατμόσφαιρα αλλά και να δηλώσουν ότι είναι εκεί, δίπλα στους κατοίκους σε κάθε στιγμή της ιστορίας τους.

Το Καστελόριζο ή, επισήμως, η Μεγίστη, το νησάκι των Δωδεκανήσων, απέχει 1,25 ν.μ. από τις νοτιοδυτικές Μικρασιατικές ακτές και έχει έκταση λιγότερη από 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε.

Ένα μοναδικό σπήλαιο,μεγαλύτερο από αυτό στο Κάπρι
Με μία μικρή πύλη που με τα βίας χωράει να περάσει μία μικρή βάρκα όταν ο καιρός το επιτρέπει, η Γαλάζια Σπηλιά θεωρείται ένα κρυμμένο μέρος με μοναδική φυσική ομορφιά. Το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο είναι στολισμένο με αμέτρητους κατάλευκους σταλακτίτες.  Καθώς οι ελάχιστες ακτίνες του ήλιου φωτίζουν το σπήλαιο, ο σταλακτικός πλούτος του παίρνει μαγευτικές αποχρώσεις που σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά της σπηλιάς προκαλεί δέος.

Το σπήλαιο έχει μήκος 75 μέτρα στο εσωτερικό του, ύψος 35 μέτρα και πλάτος 40 μέτρα.

Στα νερά του κολυμπάνε μερικά από τα σπανιότερα είδη ψαριών της Μεσογείου, ενώ αποτελεί και φωλιά για αρκετές φώκιες μονάχους-μονάχους, εξ ου και η ονομασία του «Φώκιαλη». Χιλιάδες αγριοπερίστερα φιλοξενούνται στο σπήλαιο και με την φασαρία τους ταράζουν την απόλυτη ηρεμία από τους σταλακτίτες που στάζουν.

Η Γαλάζια Σπηλιά είναι από τα μεγαλύτερη ενάλια σπήλαια της Μεσογείου και η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο με βάρκα.
Εκτός από τη Γαλάζια Σπηλιά, στο Καστελόριζο υπάρχου­ν και άλλα σπήλαια με μοναδική φυσική ομορφιά όπως το Φωτσαλίκι, οι Κολώνες, η σπηλιά του Αρναούτη και του Κατραντζή.

Η Γαλάζια Σπηλιά είναι πολύ μεγαλύτερη από το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο Γκρότα Ατσούρα στο Κάπρι της Ιταλίας. Σύμφωνα με ιταλικό τουριστικό οδηγό του 1929, αποτελεί το κορυφαίο αξιοθέατο στο νησί και επαρκή λόγο επίσκεψης.

Το φως του ήλιου διαθλάται μέσα από τη θάλασσα και αντανακλάται και στο εσωτερικό της σπηλιάς, παράγοντας έτσι ένα εκθαμβωτικό μπλε χρώμα.  Η καλύτερη ώρα της ημέρας για επίσκεψη είναι νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος είναι ακόμη σε χαμηλή θέση.