Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κάρπαθος:To νησί με τους ανεξερεύνητους θησαυρούς..ΕΙΚΟΝΕΣ



Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων δεν έχει όμοιό του. Κρατάει καλά κρυμμένα μυστικά της Μεσογείου, σε αρχαίες πολιτείες, σε σπηλιές, σε εκκλησιές, ακόμα και σε φορεσιές.

Προσφέρει απλόχερα τα απείραχτα συγκλονιστικά  τοπία του, λογχισμένα από την αγριάδα του ανέμου, αλλά και τα χωριά του που είναι καρφιτσωμένα στους ορεινούς τόπους, για να θωρούν το Αιγαίο από ψηλά.

Στην Κάρπαθο θα ανακαλύψετε ένα νησί που κλείνει μέσα του την Ελλάδα ολόκληρη: διατηρεί απείραχτη την ψυχή του, με ζωντανά εντυπωσιακά έθιμα, ατόφιους ανθρώπους, μουσική και πανηγύρια. Σας προσκαλεί να αφεθείτε στην αγνή του αγκαλιά. Αν το κάνετε… δεν θα το ξεχάσετε ποτέ.

 Αξίζει να δείτε στην Κάρπαθο

Όλυμπος: αετοφωλιά στη ράχη του χρόνου
Εκτεθειμένος στους πελαγίσιους αέρηδες. Πάνω σε μια τραχιά και απόκρημνη ράχη. Ένας οικισμός ακροβάτης. Τα σπίτια του κατεβαίνουν την κορυφογραμμή, σφιχτά «δεμένα» μεταξύ τους και «σφηνωμένα» γερά πάνω στον βράχο.

Δύσκολος τόπος, άγριος, μα καλά προφυλαγμένος από πειρατές και επιδρομείς. Η Όλυμπος της Καρπάθου, ένα πραγματικό αξιοθέατο: ένας μεσαιωνικός οικισμός (του 9ου αι.) που αντιστέκεται στον χρόνο. Ίσως ο πιο εντυπωσιακός του Αιγαίου.

Σημάδια από την «πολύχρωμη» ιστορία των Δωδεκανήσων
Προϊόντα πολιτισμού με διαφορετικές μορφές και από διαφορετικές χρονικές περιόδους παρατάσσονται σε κοινή θέα. Σπουδαία αξιοθέατα σάς καλούν να τα εξερευνήσετε. Παλαιοχριστιανικές βασιλικές εκκλησίες, η αρχαία Βρουκούντα και η αρχαία Αρκεσία, το Κάστρο και η αρχαία ακρόπολη στο Απέρι, η Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο Λευκό, οι αρχαίοι θαλαμωτοί τάφοι στην πόλη της Καρπάθου ή στην Αρκάσα, αλλά και τα διάσπαρτα κατασκευάσματα των Ιταλών, τα γεφύρια, τα υδραγωγεία, οι πηγές, οι ανεμόμυλοι και οι φούρνοι της Ολύμπου! Στην Κάρπαθο οι ευκαιρίες για ταξίδια στο χρόνο είναι αναρίθμητες.

Σμαραγδένια νερά και αναρίθμητες παρθένες παραλίες
Ένα μισογεμάτο φεγγάρι από άμμο είναι τα Άπελλα, η ωραιότερη και πολυβραβευμένη παραλία της Καρπάθου. Αποτελεί επίσης μία από τις κορυφαίες της Μεσογείου! Σμαραγδένια νερά έχει και η παραλία Κυρα-Παναγιά, αλλά και η Αχάτα, ο Λευκός, η Αμοοπή. Μεγάλος ο κατάλογος.

Πηγή: larissanet.gr

Φωτ. Κώστας Τσομάκος