Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιδανικοί προορισμοί για την Πρωτοχρονιά: 4 παραμυθένια χωριά στην ηπειρωτική Ελλάδα



Θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν σκηνικό ταινίας και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν αυτή την περίοδο των γιορτών να περάσουν από την αστική καθημερινότητα, στο παραμύθι. Ευτυχώς η Ελλάδα είναι πλούσια σε τέτοια γραφικά χωριά κι εμείς διαλέγουμε 4 από αυτά για την επόμενη εξόρμηση σας.

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο στα Ιωάννινα

Οδηγός: Τσεπέλοβο - Πληροφορίες για ταξίδια, εκδρομές και αξιοθέατα για το  2022 από το Tripadvisor

Τα δύο αυτά χωριά «πνιγμένα» στο πράσινο ενθουσιάζουν τους επισκέπτες τους ακριβώς γι’ αυτό: για τα χρώματα της Φύσης που αλλάζουν με την εποχή και δημιουργούν κάθε φορά ένα νέο σκηνικό. Στις πλαγιές της Τύμφης, τα δυο χωριά σε υψόμετρο 950 μια 1050 μέτρων, προσφέρουν εκπληκτική θέα, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, προσφέρουν απολαυστική παραδοσιακή κουζίνα και διαμονή σε υπέροχους ξενώνες. Επισκεφθείτε τις κολυμπήθρες (μεγάλες κοιλότητες στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου που γεμίζουν νερό), θαυμάστε την κορυφή της Τύμφης, περπατήστε στο φαράγγι του Βίκου και ζήστε από κοντά την ποικιλόμορφη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, που σίγουρα μοιάζει εξωπραγματική.

 Αράχωβα στον Παρνασσό

ΑΡΑΧΩΒΑ ξενοδοχεία & δωμάτια από 50€! Τα 19 τοπ Σαλέ (2022)

Σίγουρα αποτελεί προορισμό για πιο κοσμοπολίτες, αφού τον χειμώνα «φοράει τα καλά της» και υποδέχεται όσους θέλουν να… πάρουν τα βουνά, να παίξουν με το χιόνι στο χιονοδρομικό και να ζήσουν την έντονη βραδινή ζωή της, όλα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Πέρα, όμως, από όλα αυτά, η Αράχωβα παραμένει ένα όμορφο, περιποιημένο και γραφικό ορεινό χωριό, με τα παραδοσιακά του καταστήματα, τα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα ιδιαίτερα αξιοθέατά του όπως το περίφημο Ρολόι που κατέρρευσε και ανακατασκευάστηκε το 1966 και το Ηρώο του Καραϊσκάκη.

 Τσαγκαράδα στο Πήλιο

Αν και το βουνό των Κενταύρων είναι γεμάτο παραμυθένια χωριά, το καθένα με τη δική του χάρη, εμείς διαλέγουμε την Τσαγκαράδα για την υπέροχη θέα της στο Αιγαίο, που λόγω εποχής μας έχει λείψει. Τα πετρόχτιστα σπίτια εδώ είναι σήμα κατατεθέν πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, το ορεινό τοπίο χαρίζει ακόμη πιο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και φυσικά η φύση του βουνού και ο καθαρός αέρας είναι ό,τι πρέπει για μια χαλαρωτική, χειμερινή απόδραση έξω από τα καθιερωμένα.

Το χωριό αποτελείται από 4 μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή. Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα δείτε και ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, έναν τεράστιο πλάτανο που μετρά 1000 ζωής, προτού χαθείτε στα καλντερίμια για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική των παλιών ανακαινισμένων αρχοντικών και να ανακαλύψετε τις πηλιορείτικες γεύσεις, όπως σπετζοφάι με ντόπιο λουκάνικο, αγριογούρουνο και φυσικά γλυκά του κουταλιού.

Καρδαμύλη στη Μεσσηνιακή Μάνη
 
Ένα διαμάντι της Μεσογείου στη Μεσσηνιακή Μάνη – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις  Λάρισα