Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η πόλη της Πρέβεζας και τα αξιοθέατά της



Στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου βρίσκεται η Πρέβεζα, μια γραφική πόλη περίπου 20.000 κατοίκων, η οποία παρέχει πολλές δυνατότητες στους επισκέπτες.

 

Το Σαϊτάν Παζάρ, ο παραλιακός πεζόδρομος, η Κυανή Ακτή, η Αρχαία Νικόπολη είναι μόνο μερικές από τις περισσότερο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Απέναντί της και σε απόσταση μόλις 600 μέτρων βρίσκεται το αμμώδες ακρωτήριο του Ακτίου, γνωστό από τη φημισμένη ομώνυμη ναυμαχία του 31 π.Χ.

Η θαλάσσια περιοχή κοντά στην Πρέβεζα αποτέλεσε για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας ιστορίας κατά τη ναυμαχία της Πρέβεζας του 1538 μ.Χ., επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται η πόλη.

Παρά τις τρεις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος Πρέβεζα, η ευρύτερα αποδεκτή άποψη των ερευνητών είναι ότι Πρέβεζα σημαίνει Πέρασμα και ότι η λέξη έφτασε στη μορφή αυτή από τη σλαβική γλώσσα, μέσω της αλβανικής.

Τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία της γέφυρας του Ρίου - Αντίριου (2004), της υποθαλάσσιας Σήραγγας Πρέβεζας - Ακτίου (2002), της Εγνατίας Οδού (2009) και της Ιονίας Οδού (2017), έχει διευκολυνθεί η πρόσβαση τουριστών στην Πρέβεζα.

Επίσης σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο διοικητικά ανήκει στην Αιτωλοακαρνανία, εξυπηρετεί ωστόσο και τις πόλεις της Πρέβεζας και της Λευκάδας.