Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Καβάλα είναι μία ερωτεύσιμη πόλη



Την αποκαλούν η «καλλονή της Μακεδονίας» και όσοι την επισκέπτονται δεν έχουν παρά να συμφωνήσουν με αυτό. Είναι η Καβάλα, η πανέμορφη μα και ερωτεύσιμη πόλη, με τα πολλά ονόματα, όπου το καθένα απ’ αυτά αντιστοιχεί και σε μία περίοδο της ένδοξης ιστορίας της.

«Μέκκα του καπνού», «Νεάπολη», «Χριστούπολη», «Καβάλα» είναι κάποια από αυτά. Η ίδια υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και εποχών και «μήλον της έριδος» των κατακτητών.

Από τον 7ο π.Χ αιώνα μέχρι τον 9ο μ.Χ αιώνα ονομαζόταν Νεάπολη. Στην πόλη αυτή, ο Απόστολος Παύλος δίδαξε για πρώτη φορά το μήνυμα του Χριστιανισμού στην Ευρώπη το 49 μ.Χ., ενώ στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, βάφτισε την Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Κατόπιν, στα χρόνια του Βυζαντίου ονομάστηκε Χριστούπολις και στη νεότερη εποχή πήρε το σημερινό της όνομα, Καβάλα.

Η φυσική οχύρωση της πόλης, δεν κατάφερε να την προστατέψει από τους κατακτητές. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η πόλη ισοπεδώθηκε και αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Και από τον 18ο αιώνα μ.Χ. ξανάγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι, αποκτώντας τη σημερινή, σύγχρονη όψη της.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, διατηρεί πολλά στοιχεία από την παλιά της φυσιογνωμία και αναδεικνύει αρμονικά πλατείες, μοντέρνα κτίρια και εμπορικά κέντρα που γειτονεύουν με παραδοσιακά σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και μνημεία με ηλικία αιώνων.

Το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης είναι οι Καμάρες, τμήμα του κάποτε μεγάλου συστήματος ύδρευσης του βράχου της Παναγίας, όπου ήταν χτισμένη η αρχαία και η μεσαιωνική πόλη. Η περιήγηση στα γραφικά σοκάκια της Παλιάς πόλης ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Την Καβάλα έχει κανείς πολλούς λόγους να την επισκεφτεί, όλες τις εποχές του χρόνου. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που μπορείτε να θαυμάσετε, είναι η Ακρόπολη, το κάστρο (με την εκπληκτική θέα) και τα τείχη γύρω από τη χερσόνησο της Παναγίας, εκεί που ουσιαστικά ζούσε ολόκληρη η πόλη, οχυρωμένη, πριν αρχίσει να επεκτείνεται έξω από τη χερσόνησο, στις αρχές του 16ου αιώνα. Στα δυτικά της Καβάλας βρίσκεται και το Ιμαρέτ, το τεράστιο κτίσμα του Μεχμέτ Αλή πασά, από το 1817.

Η πόλη αποπνέει μία ιδιαίτερη αύρα, την οποία αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή. Το «πάντρεμα» των νεοκλασικών κτιρίων και των καπναποθηκών ξυπνούν αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, τότε που η Καβάλα ονομαζόταν «Μέκκα του καπνού». Η εποχή εκείνη αναβιώνει στο μουσείο καπνού της πόλης.