Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Αστυπάλαια είναι το ωραιότερο νησί των Κυκλάδων



Αν κοιτάξεις τον χάρτη του Αιγαίου θα συνειδητοποιήσεις πως η Αστυπάλαια θα μπορούσε να θεωρείται το πιο ανατολικό νησί των Κυκλάδων. Αντ' αυτού, από το 1948 και την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, αποτελεί το πιο δυτικό νησί του συγκεκριμένου συμπλέγματος. Κάτι έχει πάει ξεκάθαρα λάθος, αφού η Πάτμος το πιο δυτικό 'δωδεκάνησο' απέχει από την Αστυπάλαια πιο πολύ από όσο η Αμοργός, η πιο ανατολική 'κυκλάδα'. Η καταχώρηση της Αστυπάλαιας στα Δωδεκάνησα ίσως οφείλεται σε κάποιο ελαττωματικό αλισβερίσι μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων με τη λήξη κάποιου από τους Παγκόσμιους Πολέμους, παρόλα αυτά μια επίσκεψη στην Αστυπάλαια θα σε πείσει πως ανήκει στις Κυκλάδες και μάλιστα ότι είναι η πιο όμορφη από αυτές.

Παρακάτω θα βρεις μερικά tips για την Αστυπάλαια, αλλά και τους λόγους για τους οποίους αποτελεί το πιο όμορφο νησί των Κυκλάδων.

Η ωραιότερη χώρα

Δεν έχω επισκεφθεί τόσα νησιά, ώστε να μπορώ να πάρω 15/15 σε αυτό το κουίζ, ωστόσο ακόμα και με λιγότερες σωστές απαντήσεις, παίρνω το θάρρος να ανακηρύξω τη Χώρα της Αστυπάλαιας, ως την πιο όμορφη νησιώτικη Χώρα που έχω δει από κοντά.

Είναι χτισμένη γύρω και πάνω στις κορυφές λόφων -σε μία από αυτές υπάρχει το κάστρο, από το οποίο θα απολαύσεις την ωραιότερη θέα του νησιού - και σε όσους την παίνεσα με ρώτησαν αν είναι πιο όμορφη ακόμα και από αυτή της Φολεγάνδρου. Στην Φολέγανδρο δεν έχω πάει, οπότε ας πάρουν θέση οι αρμόδιοι.

Το δεύτερο χαρακτηριστικότερο σημείο της Χώρας μετά το κάστρο είναι οι μύλοι που υπάρχουν στην είσοδο της και αποτελούν σημείο συνάντησης, αλλά και τα στενά σοκάκια καθώς περνάς από τα άσπρα-μπλε σπιτάκια για να ανηφορήσεις προς το κάστρο.

Βαθμός Ομοιότητας με Κυκλάδες: 9/10

Το μελάνι της σουπιάς

Όπου και αν έφαγα στην Αστυπάλαια το φαγητό ήταν από καλό έως πάρα πολύ καλό. Το πιο ενδιαφέρον πιάτο ήταν αυτό με τις σουπιές που ήταν ψημένες στο μελάνι τους, στο Γεράνι, μια ταβέρνα πλάι στην παραλία του Λιβαδιού η οποία έχει για attraction έναν παπαγάλο που μεταξύ άλλων γαβγίζει και νιαουρίζει, ενώ πολύ καλές γεύσεις έχει και η 'Άγονη Γραμμή' στη Χώρα.

Από τα πιο ξεχωριστά τοπικά προϊόντα του νησιού είναι η χλωρή, ένα λευκό τυρί που μοιάζει πολύ σε γεύση και εμφάνιση με τον ανθότυρο, αλλά και ο άγριος κρόκος -όχι δεν βγαίνει μόνο στην Κοζάνη- και το σταμναγκάθι -όχι δεν βγαίνει μόνο στην Κρήτη. Όσοι είστε λάτρεις των τυριών, δοκιμάστε πουγκιά (είτε γλυκά, είτε αλμυρά), τα οποία μοιάζουν με καλτσούνια και περιέχουν χλωρή.

Βαθμός Ομοιότητας με Κυκλάδες: 8/10

Η Αστυπάλαια που δεν λέγεται 'Αστυπάλαια'
Κανένας από τους ντόπιους που συναναστράφηκα στο νησί κατά τη διάρκεια της 5ήμερης παραμονής μου δεν αποκάλεσε την Αστυπάλαια, 'Αστυπάλαια'. Οι περισσότεροι την αποκαλούσαν 'Αστυπαλιά' και κάποιοι άλλοι 'Αστροπαλιά'.

Οι ηλιοκαμένες παραλίες

Το νησί που στο χάρτη μοιάζει με πεταλούδα δεν έχει καθόλου καλή σχέση με τη σκιά. Η μέση βλάστησή του δεν ξεπερνά το ύψος της πόας, οπότε δεν είναι παράξενο το γεγονός πως οι περισσότερες παραλίες του δεν έχουν ίχνος σκιάς. Την περισσότερη σκιά τη βρήκα στο Λιβάδι και στην παραλία μπροστά από το camping, ωστόσο ωραιότερες είναι το Μπλε Λιμανάκι, η Μαλτεζάνα, ο Άγιος Ιωάννης και το Τζανάκι.

Βαθμός Ομοιότητας με Κυκλάδες: 9/10

Το λεωφορείο και τα ταξί
Στο νησί των περίπου 1.200 μονίμων κατοίκων υπάρχει ένα λεωφορείο και δύο ταξί. Τα δρομολόγιο του λεωφορείου δεν τα λες και πολλά, ούτε εξυπηρετούν όλες τις περιοχές του νησιού, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να νοικιάσεις αυτοκίνητο, αφού τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες είναι δεκτικοί στο οτοστόπ. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με το οτοστόπ ή πέσεις σε κακή μέρα, τα ταξί αποτελούν καλή επιλογή, αφού με ποσά κάτω των 10 ευρώ από όπου κι αν μένεις, μπορείς να επισκεφτείς τα περισσότερα μέρη του νησιού.

Το ένα ταξί το οδηγεί η κυρία Κική που είναι βαφτισμένη Καθολική και αν τη ρωτήσεις θα σου αποκαλύψει όλα τα σωστά μέρη που πρέπει να επισκεφθείς.

Βαθμός Ομοιότητας με Κυκλάδες: 7/10

Το camping

Έμεινα στο camping της Αστυπάλαιας, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Χώρα και στην Μαλτεζάνα. Το camping έχει φανατικούς φίλους που το επισκέπτονται εδώ και χρόνια και σχεδόν δεν φεύγουν από αυτό, αφού έχει ό,τι χρειάζεται ένας camper στις διακοπές του. Είναι καθαρό, έχει σκιά για όλους, έχει εστιατόριο-καφέ-μπαρ, οργανώνει πάρτι, αποτελεί μέρος συνάντησης για όλο το νησί και 1-2 μέρες αφότου εγκατασταθείς σε αυτό θα έχεις γνωρίσει όλους όσους δουλεύουν ή κάνουν τις διακοπές τους εκεί. Το μόνο μείον του είναι πως η παραλία που βρίσκεται μπροστά του δεν είναι από τις καλύτερες του νησιού.

Βαθμός Ομοιότητας με Κυκλάδες: 7/10

Η Κουνούπα και ο Κουτσομύτης

Όπως κάθε ελληνικό νησί που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και η Αστυπάλαια περιτριγυρίζεται από άλλα μικρότερα νησιά, τα οποία φημίζονται για τις παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Στον Πέρα Γυαλό, παραλία κοντά στη Χώρα, θα βρεις σκάφη που κάνουν ημερήσιες εκδρομές σε κάποια από αυτά. Εμείς επισκεφθήκαμε την παραλία του Κουτσομύτη και την Κουνούπα. Στον Κουτσομύτη βρίσκονται τα γαλαζοπράσινα νερά που προανέφερα και αποτελούν κομμάτι της ωραιότερης παραλίας της Αστυπάλαιας (αν θεωρήσουμε ότι ανήκει στην Αστυπάλαια), ενώ στην Κουνούπα πέρα από την άγριας ομορφιάς παραλία, υπάρχει μόνο μία καντίνα, με τους ανθρώπους που τη δουλεύουν να μένουν εκεί σε σκηνές το βράδυ.

Το δαιδαλώδες δρομολόγιο του πλοίου
Πάρο-Νάξο-Δονούσα-Αμοργό-Αστυπάλαια περιλαμβάνει το δρομολόγιο του πλοίου (που πήραμε) σε ένα σχεδόν υπερπόντιο ταξίδι, το οποίο διαρκεί κοντά στις 10 ώρες. Στα μείον του δρομολογίου ανήκουν και οι ώρες έναρξης και άφιξης του πλοίου, αφού από Πειραιά φεύγει στις 17:30 για να φτάσει στην Αστυπάλαια στις 03:00, ενώ στο γυρισμό φεύγει από Αστυπάλαια στις 05:30 για να φτάσει στον Πειραιά στις 15:00. Ευτυχώς, οι άνθρωποι του camping και άλλων καταλυμάτων του νησιού έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμά τους σε αυτό του πλοίου και έρχονται με van για να πάρουν τους επιβάτες του πλοίου από το λιμάνι, αλλά και να τους επιστρέψουν σε αυτό.

Βαθμός Ομοιότητας με Κυκλάδες: 9/10

Οι Ιταλοί και τα ζευγάρια
Είχα ακούσει για την Μήλο και τη Σαντορίνη, αλλά και στην Αστυπάλαια γίνεται το αδιαχώρητο από ζευγάρια. Το μοναδικό μέρος που δεν είναι οι πάντες ζευγαρωμένοι είναι το camping. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κρουαζιέρα σε Κουνούπα και Κουτσομύτη που πάνω στο σκάφος από του 60 επιβάτες οι 50+ήταν ζευγαρωμένοι. Ε, από αυτά τα ζευγάρια το 1/3 έχουν καταγωγή από Μιλάνο, Νάπολι, Ρώμη και άλλες πόλεις της Ιταλίας.

Βαθμός Ομοιότητας με Κυκλάδες: 8/10

Η νυχτερινή ζωή

Στην Αστυπάλαια δεν θα πας για να κάνεις απανωτά ξενύχτια, αφού πρόκειται για ένα νησί που προσφέρει κυρίως ηρεμία. Παρόλα αυτά, αν θες να βγεις το βράδυ για να πιεις μερικά ποτά μπορείς να επισκεφτείς τη Θέα ή το Artemis Bar στην Χώρα. Σταθερή νυχτερινή αξία αποτελεί και το bar του camping.

Βαθμός Ομοιότητας με Κυκλάδες: 7/10