Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι – Όλη η μαγεία των γιορτών στα Πιέρια Όρη



Αν και λόγω του χιονοδρομικού του κέντρου είναι ένας από τους πιο γνωστούς χειμερινούς προορισμούς στη Μακεδονία, το Ελατοχώρι δεν προσφέρεται μόνο για σκι, αλλά και για μια γιορτινή εκδρομή που δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσετε την ηρεμία ενός ορεινού χωριού με το πιο κοσμοπολίτικο πνεύμα ενός θέρετρου.

Πάμε τα Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι Πιερίας - iTravelling

 Το Ελατοχώρι υπάγεται στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων, στους ανατολικούς πρόποδες των Πιερίων Ορέων. Απέχει 29 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και έχει 533 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Ωστόσο, λόγω της δημοφιλίας του χιονοδρομικού κέντρου, τους χειμώνες δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα πιο πυκνοκατοικημένο μέρος, καθώς δέχεται επισκέπτες από όλη τη βόρεια Ελλάδα, όπως και από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

5 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν βρεθείτε για γιορτές στο Ελατοχώρι

Το Ελατοχώρι είναι μέρος που μπορείτε να ξεκουραστείτε, απολαμβάνοντας ηρεμία και βόλτες στο χειμωνιάτικο ορεινό τοπίο με τα καταπράσινα δέντρα. Αν όμως αποζητάτε και κάτι πιο έντονο, θα βρεθείτε εύκολα στο χιονοδρομικό κέντρο, που ειδικά την περίοδο των εορτών σφύζει από επισκέπτες.

Πάμε τα Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι Πιερίας - itravelling.gr

Περπατήστε το παλιό χωριό και μπείτε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Το παλιό χωριό είναι αρκετά γραφικό και προσφέρεται για μια ωραία βόλτα. Στην πλατεία του, μάλιστα, θα βρείτε και τα τοπικά προϊόντα που παρασκευάζει το Εργαστήρι των Πιερίδων: αν είστε φίλοι της μαρμελάδας, δοκιμάστε οπωσδήποτε το κάστανο και το δαμάσκηνο. Αξίζει επίσης να αγοράσετε το τοπικό τσάι του Ολύμπου, το οποίο μαζεύεται στις πλαγιές του Ελατοχωρίου.

Πάμε τα Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι Πιερίας - itravelling.gr

Ο περίπατός σας μπορεί να φτάσει μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το χειροποίητο, ξυλόγλυπτο τέμπλο –τη μόνη που διασώθηκε όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό. Είναι ένας παλιός ναός, χτισμένος το 1779, για τον οποίον οι ντόπιοι θα σας διηγηθούν αρκετές ιστορίες. Λέγεται, ας πούμε, ότι οικοδομήθηκε με χρήματα που έφτασαν στους τότε κατοίκους από κλέφτες που είχαν ζητήσει λύτρα από τους Τούρκους για την απελευθέρωση ομήρων. Στη δε Κατοχή, φημολογείται ότι σώθηκε από τους Γερμανούς χάρη στον τότε εφημέριό του Νικόλα Τοπάλη, ο οποίος έκατσε μέσα και τους είπε ότι, αν ήθελαν να βάλουν φωτιά, θα έπρεπε να έκαιγαν κι αυτόν μαζί.

 

Επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο

Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από το Ελατοχώρι, σε ύψος 1.450 μέτρων, στη θέση που οι παλιότεροι ήξεραν ως «Παπά Χωράφι». Μπορείτε βέβαια να το επισκεφθείτε και δίχως να κάνετε σκι, για έναν καφέ με θέα ή για λίγο πιο κοσμοπολίτικο εορταστικό πνεύμα, σε σύγκριση με την ηρεμία του χωριού. Χάρη επίσης στις υποδομές, δίνεται η δυνατότητα να φτάσετε ως το πλάτωμα Σαλταπήδα, στα 1.974 μέτρα.

Αν τώρα θέλετε να κάνετε σκι, σε αρχάριο ή προχωρημένο επίπεδο, το κέντρο διαθέτει επιλογές για όλους, έχοντας πίστες με διάφορους βαθμούς δυσκολίας. Υπάρχει μάλιστα και πίστα για snowboard, η οποία περνάει μέσα από το δάσος. Ειδικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως, πολύ δημοφιλείς –για μικρούς μα και μεγάλους– είναι οι πίστες για έλκηθρα. Ρωτήστε επίσης αν προσφέρονται δυνατότητες για ιππασία, αναρρίχηση ή φυσιολατρική πεζοπορία προς τους καταρράκτες των Πιερίων.

 Βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο

Ανοίγει μόνο Κυριακές και αργίες, συνήθως για 2,5 ώρες το πρωί. Μπορείτε όμως να το επισκεφθείτε και κατόπιν συνεννόησης, καθώς το λειτουργεί ο τοπικός Λαογραφικός & Πολιτιστικός Όμιλος Ελατοχωρίου.

 Είναι οργανωμένο σε θεματικές ενότητες (οικιακά σκεύη, χρηστικά αντικείμενα, εργαλεία) και διαθέτει αρκετά αντικείμενα, χαρακτηριστικά ενός παλαιότερου τρόπου ζωής.
Πάμε τα Χριστούγεννα στο Ελατοχώρι Πιερίας - itravelling.gr

Πιείτε νερό από το Αγιονέρι

Κοντά στο Νέο Ελατοχώρι, βρίσκεται ένας χαρακτηριστικός βράχος με φυσική πηγή. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του χωριού, το νερό που αναβλύζει εκεί θεωρείται θαυματουργό, γιατί σχετίζεται με τα χρόνια που πέρασε από εκεί ο Άγιος Αντώνιος, κηρύττοντας το χριστιανικό μήνυμα. Ο άγιος φέρεται να μετέφερε εκεί ένα άρρωστο παιδί από γειτονικό χωριό, το οποίο θεραπεύτηκε όταν το έλουσε στα νερά της πηγής.

Δείτε την «Κυριαλέσα», αν μείνετε εκεί και στα Φώτα

Αν καταφέρετε να μείνετε στο Ελατοχώρι μέχρι (και) τα Φώτα, θα δείτε από κοντά ένα πολύ ξεχωριστό έθιμο της περιοχής –τη λεγόμενη «Κυριαλέσα». Ξεκινά ως δημοπρασία, κατά την οποία οι νέοι του χωριού αποκτούν τις εικόνες της τοπικής εκκλησίας (ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης). Έπειτα, αρχίζουν να τις περιφέρουν σε όλες τις πηγές και τα νερά της γύρω περιοχής, αναφωνώντας «Κύριε Ελέησον». Όταν τελειώσουν, τις επιστρέφουν στη θέση τους.