Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Φωτογραφική απόδραση σε όμορφα παραθαλάσσια μέρη της Ελλάδας



Τώρα που ο καιρός ανοίγει και θέλουμε να δούμε λίγη θάλασσα, ο νους μας ταξιδεύει σε αγαπημένες παραθαλάσσιες ελληνικές πόλεις, μικρότερες και μεγαλύτερες, σε ένα καλοκαιρινό preview, με την ευχή το φετινό καλοκαίρι να μας αποζημιώσει για τον προηγούμενο χρόνο.

 

Πάργα, σαν καρτ ποστάλ
Βρίσκεται στην Πρέβεζα, αλλά μπορεί εύκολα να σε ξεγελάσει ότι βρίσκεσαι σε νησί των Επτανήσων, με τα λιθόστρωτα δρομάκια, το πράσινο, τις ανθισμένες γειτονιές, την επτανησιακή αρχιτεκτονική και τις όμορφες παραλίες. Σε όλα αυτά, προσθέστε και την εκπληκτική θέα από το ενετικό της κάστρο του 14ου αιώνα σε όλο το Ιόνιο και θα καταλάβετε γιατί η Πάργα είναι αγαπημένος, παραμυθένιος προορισμός στην περιοχή. Το καλοκαίρι συνδυάζεται ιδανικά και με τις όμορφες παραλίες στα Σύβοτα, για όσους θέλουν να ξεφύγουν οδικώς.

Ναύπακτος, θάλασσα με φόντο βουνό
Η όμορφη Ναύπακτος, με το κάστρο, τη θάλασσα, αλλά και την ορεινή της πλευρά, είναι ένα από τα μέρη που ενδείκνυνται για εναλλαγές τοπίου, για όσους θέλουν να τα έχουν όλα –ειδικά έπειτα από ένα πολύμηνο περιοριστικό lockdown. Το κάστρο της, στον λόφο πάνω από την πόλη, αποτελεί παράδειγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και είναι σίγουρα ένα από τα μέρη που μας έλειψε να επισκεπτόμαστε για ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης.  

Ναύπλιο, με σήμα κατατεθέν το Μπούρτζι
Μπορεί το φρούριο του Παλαμηδίου και τα… 857 σκαλιά του –που ο θρύλος τα θέλει 999- να είναι αυτά που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το Ναύπλιο, αλλά η όμορφη πόλη της Πελοποννήσου είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Είναι η βόλτα στα γραφικά σοκάκια, η χαλάρωση στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, η θέα από ψηλά, η περατζάδα στη θάλασσα με το Μπούρτζι να στέκει επιβλητικά στο μέσο της, οι βουκαμβίλιες στις αυλές… Όλα μαζί συνθέτουν την ομορφιά μιας επαρχιακής πόλης, με τη θάλασσα στο πιάτο.

Καβάλα, με αρχοντική ατμόσφαιρα
Θεωρείται μια από τις καλλονές της Μακεδονίας, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, με το λιμάνι της να παίζει σημαντικό ρόλο από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σημερινή εποχή. Εκεί μπορεί κάποιος να αγναντέψει τη θάλασσα και να περπατήσει στη χερσαία ζώνη του, η οποία έχει σε κανονικές –προ Covid- εποχές έχει τουριστικό χαρακτήρα, συγκεντρώνοντας όλη τη βραδινή κίνηση της πόλης, από ψαροταβέρνες, μέχρι πάγκους και καφετέριες. Η πανέμορφη Παλιά Πόλη της με τα πλακόστρωτα δρομάκια, την Ακρόπολη, το ισλαμικό κομψοτέχνημα Ιμαρέτ που έγινε το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα σε έναν ιστορικό χώρο, τον παλιό Φάρο και τις παλιές συνοικίες, αλλά και η Νέα Πόλη με τα νεοκλασικά κτίρια, τις μεγάλες καπναποθήκες, την πλατεία Ελευθερίας και την παλιά γραφική γειτονιά του Αγίου Νικολάου, ολοκληρώνουν την εικόνα της.

Σητεία, εκεί στο Νότο
Κατεβαίνουμε νότια, στην Κρήτη και τον νομό Λασιθίου για να συναντήσουμε την πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντσου Κορνάρου και να απολαύσουμε το μπλε της θάλασσας να απλώνεται χωρίς φειδώ. Ο λόγος για τη Σητεία, την όμορφη αυτή παραλιακή κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης που αποτελεί τουριστικό θέρετρο το καλοκαίρι και ορμητήριο για εξορμήσεις στον νομό, που φημίζεται και για το Φοινικόδασος Βάι. Μια βόλτα στο όμορφό της λιμάνι αρκεί για να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε τη Μεγαλόνησο.

 

 
Πηγή κειμένου: 

clickatlife