Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το εντυπωσιακό «μπαλκόνι του Θεού» στην Ηλεία..



Σε υψόμετρο 650 μέτρων, με απέραντη θέα προς το Ιόνιο, το ορεινό χωριό Σμέρνα του νομού Ηλείας, στην Πελοπόννησο, βρίσκεται στην κορυφογραμμή του βουνού Λαπίθα.Το χωριό πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ στις 7 Σεπτεμβρίου του 1825 και στα δυτικά του, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου -ή Παναγιά η Σμερνιώτισσα- αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής.

Ριζωμένος μέσα στα απόκρημνα βράχια του βουνού, ο ναός έχει εκπληκτική θέα.

Λέγεται πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σπήλαιο από κάποιον βοσκό, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι έτσι το σπήλαιο μετατράπηκε στη συνέχεια σε ναό.

Το χωριό Σμέρνα και η ιστορία του

Χτισμένο στα 650 μέτρα υψόμετρο, το χωριό Σμέρνα πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ στις 7 Σεπτεμβρίου του 1825. Ονομάζεται «μπαλκόνι του» Θεού και όχι άδικα. Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου -ή αλλιώς της Παναγιάς της Σμερνιώτισσας- αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Βρίσκεται ριζωμένος μέσα στα απόκρημνα βράχια του βουνού προσφέροντας μια εκπληκτική θέα. Λέγεται πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σπήλαιο από κάποιον βοσκό, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι έτσι το σπήλαιο μετατράπηκε στη συνέχεια σε ναό. Το χωριό έχει περίπου 300 κατοίκους και είναι χτισμένο στα βορειοανατολικά της Ζαχάρως.

Το κάστρο της Σμέρνας

Ένα ακόμη σπουδαίο αξιοθέατο της περιοχής είναι το κάστρο της Σμέρνας. Υπολείμματα του φράγκικου κάστρου θα δεις σε υψόμετρο 730 μέτρων δυτικά του χωριού. Στη θέση του ακρόπυργου του κάστρου έχει κτιστεί από τη δεκαετία του ‘60 πυροφυλάκιο (πύργος Δασοπροστασίας). Από το κάστρο σώζονται κατάλοιπα τειχών και λιθοσωροί στη νότια πλαγιά του βουνού, κοντά στην κορυφή.

Η θέση του κάστρου έχει εξαιρετική ορατότητα προς τον κάμπο της Ηλείας, αλλά και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο. Το μάτι σου θα φτάσει μέχρι το Ιόνιο και τις βουνοκορφές της βόρειας Πελοποννήσου.

ΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣΣΜΕΡΝΑ ΗΛΕΙΑΣ