Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ένα από τα πιο παράξενα κτήρια του κόσμου



Ένα από τα πιο παράξενα κτήρια του κόσμου βρίσκεται στη Βαρκελώνη.

Sagrada Familia, Βαρκελώνη, Ισπανία

Τοποθεσία: Βαρκελώνη, Ισπανία
Ημερομηνία: 1882 -
Αρχιτέκτονας: Antoni Gaudi
Σκοπός: Εκκλησία

Η διάσημη ρωμαιοκαθολική εκκλησία Sagrada Familia (Ιερή Οικογένεια) σχεδιάστηκε από τον καταλανό αρχιτέκτονα Antoni Gaudi, γνωστό για το μοναδικό του στυλ και αποτελεί σύμβολο της Βαρκελώνης.

Η εντυπωσιακή εκκλησία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αν και οι εργασίες ανοικοδόμησης της συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, το Νοέμβριο του 2010 εγκαινιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' και έγινε Βασιλική.

Αν και η κατασκευή της είχε ξεκινήσει το 1882, το 1883 ανέλαβε την ολοκλήρωση της ο Gaudi, μεταμορφώνοντας της με το αρχιτεκτονικό του στυλ, συνδυάζονται το γοτθικό ρυθμό και μορφές Μοντερνισμού.

Ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στο έργο και όταν πέθανε το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο της εκκλησίας είχε ολοκληρωθεί. Μια αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι το 2026, που είναι και η επέτειος των 100 χρόνων από το θάνατο του αρχιτέκτονα.

Το αρχικό σχέδιο του Γκαουντί περιλάμβανε 18 κωδωνοστάσια, που αντιπροσώπευαν τους Δώδεκα Αποστόλους, τους Τέσσερις Ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού Χριστό. Οκτώ κωδωνοστάσια έχουν κατασκευαστεί από το 2010, που αντιστοιχούν στους τέσσερις αποστόλους στην πρόσοψη της Γέννησης και τέσσερις αποστόλους στην πρόσοψη των Παθών.

Το σημερινό σχέδιο είναι βασισμένο σε ανακατασκευασμένες εκδοχές των χαμένων σχεδίων του Gaudi καθώς και σε μοντέρνες προσαρμογές. Από το 1940 οι αρχιτέκτονες Francesc Quintana, Isidre Puig Boada, Lluís Bonet i Gari και Francesc Cardoner συνέχισαν την κατασκευή. Ο φωτισμός σχεδιάστηκε από τον Carles Buigas.

Η εκκλησία θα έχει τρεις μεγάλες προσόψεις: η πρόσοψη της Γέννησης προς την Ανατολή, η πρόσοψη των Παθών προς τη Δύση καθώς και η πρόσοψη της Δόξας προς το Νότο.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες...