Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Άσε τη Σύρο να σε μαγέψει



Έχει την γραφικότητα των Κυκλάδων αλλά και την αστική γοητεία μιας μικρής πολιτείας. Αξιοζήλευτη αρχιτεκτονική προίκα με υπέροχα νεοκλασικά, παρεΐστικα ταβερνάκια, αλλά και μοντέρνα café για να δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Δεκάδες εκδηλώσεις και φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι, για να γεμίσουν οι διακοπές σου με εικόνες, μουσικές, προβολές. Και το γαλάζιο του Αιγαίου, σε παραλίες που μπορεί να μην είναι οι πιο φημισμένες και εντυπωσιακές των Κυκλάδων, αλλά ικανοποιούν κάθε γούστο. Η Σύρος απέχει λιγότερο από τέσσερις ώρες από την Αθήνα και μας υποδέχεται στην αληθινή καρδιά του Αιγαίου, για να ζήσουμε ό,τι έχει να μας προσφέρει. Μεταξύ άλλων…

…τις βόλτες στην Ερμούπολη
Από το λιμάνι στα στενά της δημοτικής αγοράς, από τους αρχοντικούς δρόμους με τα εμπορικά καταστήματα ως τα σοκάκια με τα κρυμμένα café, πνιγμένα στις μπουκαμβίλιες, από το θέατρο Απόλλων μέχρι την πλατεία Μιαούλη με το δημαρχείο, διά χειρός Τσίλερ και από εκεί ως τις γειτονιές που σκαρφαλώνουν τους δύο λόφους της πόλης, με τον ορθόδοξο και τον καθολικό ναό στις κορυφές τους, οι ανακαλύψεις στην αρχοντική Ερμούπολη δεν έχουν τέλος. 

…τις ανακαλύψεις στα Βαπόρια
Ίσως η πιο γραφική συνοικία της Ερμούπολης, τα Βαπόρια αξίζουν ξεχωριστή μνεία, για τα πανέμορφα καπετανόσπιτα των παλιών εμπόρων του νησιού, που παρατάσσονται πάνω από τα βράχια, κρύβοντας την όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τον γαλάζιο τρούλο και τους κορινθιακούς κίονες. Στην άκρη τους, βρίσκεται η περαντζάδα των Αστεριών, η προβλήτα που αποτελεί και την «καβάτζα» για τις γρήγορες πρώτες βουτιές για όσους μένουν Ερμούπολη. 

…την ανάβαση στην Άνω Σύρο
Το πιο κυκλαδίτικο κομμάτι της Σύρου, μια Χώρα… πάνω στη Χώρα, η Άνω Σύρος είναι χτισμένη στον λόφο πάνω από την Ερμούπολη, με την εκκλησία του Σαν Τζώρτζη να τη στεφανώνει. Τα καλντερίμια ελίσσονται όμορφα, αποκαλύπτοντας μικρά νησιώτικα σπιτάκια, ταβερνάκια, μπαρ με θέα προς το λιμάνι και μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη. Η ανάβαση με τα πόδια από την Ερμούπολη στην Άνω Σύρο είναι αρκετά απαιτητική στον ήλιο του καλοκαιριού, γι’ αυτό ενδείκνυται να ακολουθήσετε με όχημα τον «περιφερειακό» δρόμο για να βρεθείτε στο πάνω μέρος του οικισμού. 

…τις βουτιές
Οι πιο όμορφες και ήσυχες παραλίες κρύβονται στα βορειοδυτικά του νησιού, ενώ οι μικρές αλλά πιο fun και οργανωμένες ακτές βρίσκονται στα παράλια νοτιοδυτικά της Ερμούπολης. Οι Αγκαθωπές και το Κίνι είναι από τις πιο δημοφιλείς και «ζωντανές» αμμουδιές, ενώ ο Γαλησσάς, η Βάρη και ο Μέγας Γιαλός είναι ό,τι πρέπει για οικογένειες. Από το Κίνι ξεκινούν καϊκια για τις δυσπρόσιτες παραλίες Γράμματα και Αετός, ενώ η Αγία Πακού, πίσω από τα βράχια του Γαλησσά, είναι η παραλία που προτιμούν οι γυμνιστές. 

…το σουλάτσο στην Ντελαγκράτσια
Ο οικισμός πάνω από την παραλία των Αγκαθωπών είναι το μέρος όπου έχτιζαν τα εξοχικά τους οι πλούσιες οικογένειες του νησιού. Μια βόλτα εδώ θα σας φέρει ανάμεσα σε αριστοκρατικές επαύλεις, πύργους και όμορφους κήπους, στον οικισμό που πλέον ονομάζεται Ποσειδωνία. 

…τη «βουτιά» στο βιομηχανικό παρελθόν του νησιού
Η βιομηχανική ιστορία του νησιού είναι πλούσια και τα κτίρια-απομεινάρια αυτής της προίκας είναι πολλά: Σε τρία εξ αυτών φιλοξενείται το Βιομηχανικό Μουσείο, με ενδιαφέροντα εκθέματα – εξίσου ενδιαφέρουσα και η βόλτα στον ταρσανά και στα παλιά εργοστάσια, χρωματουργεία, βυρσοδεψεία, υαλουργεία και σκαγιοποιεία στη νότια πλευρά του λιμανιού. 

…το ηλιοβασίλεμα από το Σαν Μιχάλη
Στο χωριό Σαν Μιχάλη, στο ομώνυμο εστιατόριο, θα δοκιμάσετε… το ομώνυμο τυρί, μαζί με άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ και θα απολαύσετε συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα από ψηλά. 



…τα κινηματογραφικά φεστιβάλ

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, με ελληνικές και ξένες παραγωγές σε προβολή στα πιο ιδιαίτερα σημεία του νησιού, ενώ κάθε φθινόπωρο καταφθάνουν δημιουργίες animation από όλο τον κόσμο στο φεστιβάλ Animasyros. Φέτος, το Syros International Film Festival έχει προγραμματιστεί για τις 17-22 Ιουλίου, ενώ το Animasyros αναμένεται τον Σεπτέμβριο. 

…τις πεζοπορικές διαδρομές
Δεκάδες είναι οι διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι φίλοι της πεζοπορίας στο νησί. Εδώ, η ομάδα Hiking team έχει συγκεντρώσει μερικές από τις πιο όμορφες για να διαλέξετε. 

…τις τοπικές γεύσεις
Εκτός από το ιδιαίτερο Σαν Μιχάλη και τα λουκούμια για τα οποία φημίζεται το νησί, εδώ θα βρείτε επίσης φοβερές χαλβαδόπιτες, αλλά και μεζέδες όπως λουκάνικο με μάραθο, λούζα (χοιρινός μεζές μαριναρισμένος σε κόκκινο κρασί με μπαχάρια), γλυκιά γραβιέρα, καυτή κοπανιστή και παστελαρίες (αποξηραμένα σύκα με σουσάμι, κανέλα και αμύγδαλο).