Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αρκάσα: Το άγνωστο χωριουδάκι της Καρπάθου



Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καρπάθου και σε απόσταση 16 χλμ. (25 λεπτά περίπου) από την πρωτεύουσα του νησιού, συναντάται ένας ήρεμος, παραθαλάσσιος οικισμός, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη.

Αυτός δεν είναι άλλος από την Αρκάσα, στο μέσον περίπου της διαδρομής από τα Πηγάδια (πρωτεύουσα του νησιού) προς το αεροδρόμιο, μια θέση στην οποία οφείλει και την ιδιαίτερη δημοφιλία που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό.
Πρόκεται για έναν ήρεμο και γαλήνιο παραθαλάσσιο οικισμό, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 50 μ., σε πανέμορφο και καταπράσινο φυσικό τοπίο στη νότια Κάρπαθο.

Το όνομά του σχετίζεται με την αρχαία πόλη Αρκασία, ενώ κοντά στο χωριό συναντάται αρχαιλογικός χώρος που αποτελείται από την ακρόπολη του Παλαιοκάστρου, με κατάλοιπα οχύρωσης αρχαϊκών χρόνων και πύργους από την κλασική και ελληνιστική εποχή.

Στην περιοχή, επίσης, σώζονται παλαιοχριστιανικές εκκλησίες με πιο γνωστή εκείνη της Αγίας Αναστασίας, ενώ στο ανατολικό τμήμα του οικισμού βρίσκονται οι μεσοβυζαντινοί ναοί της Παναγίας Μαρμαρινής και του Αγίου Γεωργίου. Για τις καλοκαιρινές βουτιές τους οι επισκέπτες της Αρκάσας επιλέγουν την παραλία του Αγίου Νικολάου, ενώ για πιο ήσυχες στιγμές δίπλα στο κύμα ενδείκνυται η ακρογιαλιά του Αγίου Θεοδώρου, λίγο έξω από το χωριό.