Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αιτωλικό: Η μικρή Βενετία της Ελλάδας...



Είναι η νερένια πόλη ή αλλιώς η μικρή Βενετία της Ελλάδας, όπως την αποκαλούν και όχι άδικα.  Ένα μικρό, πυκνοκατοικημένο νησάκι, με ανάγλυφη και εντυπωσιακή ακτογραμμή, στολίδι της ήρεμης λιμνοθάλασσας που προστατεύεται από τους ορεινούς όγκους της Βαράσοβας και του Ζυγού.

Αυτή η βγαλμένη από παραμύθι ομορφιά ανήκει στο Αιτωλικό, το οποίο βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Πρόκειται για ένα αληθινό στολίδι καταμεσής της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου. Την αποκαλούν και «νερένια πόλη» γιατί είναι ανεπτυγμένη σ’ ένα μικρό νησάκι ριζωμένο στο νερό.

Εκτός από φυσική ομορφιά, έχει και πλούσια ιστορία αφού εκεί έγινε η δίκη του Καραΐσκάκη την 1η Απριλίου 1824, από τους αντιπάλους του που ήθελαν να τον απομακρύνουν από τη στρατιωτική ηγεσία της επανάστασης.

Το Αιτωλικό ξεκίνησε ως ένα μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα στη μέση της λιμνοθάλασσας, όπου οι ψαράδες ένωσαν τις ακτές τους με ξύλινα γεφυράκια. Σιγά-σιγά αυτά τα νησάκια ενώθηκαν δημιουργώντας το πρώτο ενιαίο νησί.

Η πλούσια λιμνοθάλασσα

Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού είναι τεράστιος βιότοπος και αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του πολύτιμου οικοσυστήματος που ορίζεται από τις εκβολές του Ευήνου έως τις εκβολές του Αχελώου.

Αποτελεί φωλιά και καταφύγιο για περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη πουλιών, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση. Ερωδιοί, φοινικόπτερα, αγριόχηνες, μαυρόκοτες και άλλα θαλασσοπούλια ζουν εκεί μαζί με πέρδικες, τσαλαπετεινούς και κοτσύφια.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ