Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

8 καλοκαιρινοί προορισμοί στο βουνό..



Θα κάνετε υπέροχες διαδρομές με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια. Θα δείτε μέρη απίστευτου φυσικού κάλλους, κάποια μη προσβάσιμα τον χειμώνα. Θα απολαύσετε δροσερά τρεχούμενα και πόσιμα νερά. Θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε σπορ περιπέτειας. Θα έχετε την ευκαιρία να φιλοξενηθείτε σε καταλύματα υψηλής ποιότητας και να φάτε σε εστιατόρια χωρίς την πολυκοσμία του χειμώνα σε αυτά και σε καλύτερες τιμές. Ακολουθούν 8 χωριά της Ελλάδας τα οποία αξίζει επισκεφθείτε (και) σε περίοδο που δεν θα χρειάζεται να φοράτε ένα πολύ ζεστό μπουφάν.

 Η Παύλιανη στις πλαγιές της Οίτης και σε απόσταση 3 ωρών από την Αθήνα, είναι μάλλον η καλύτερη ιδέα αν αναζητάτε έναν ορεινό προορισμό για το καλοκαίρι κι έχετε μικρά παιδιά. Η εικόνα του υπέροχου πάρκου της Παύλιανης στις πηγές του Ασωπού ποταμού είναι καθρέφτης της αγάπης και της εθελοντικής δουλειάς των κατοίκων. Θα περπατήσετε δίπλα στα αιωνόβια δέντρα και στα υπέροχα νερά των πηγών βλέποντας αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές για τα πουλιά, πινακίδες με χιούμορ, «μουσικές γέφυρες», κούνιες, τραμπολίνο και όργανα γυμναστικής αλλά και μία «πλαζ» στις όχθες του ποταμού. Τα παιδιά σχεδόν σίγουρα θα ενθουσιαστούν με τον σιδερένιο θρόνο, μια σιδερένια κατασκευή βάρους 600 κιλών η οποία παραπέμπει στο Game of Thrones τοποθετημένη σε υψόμετρο 1.260 μέτρων.
 Το καλλιτεχνικό “DNA” του χωριού δεν αποτυπώνεται μόνο στο πάρκο. Οι φίλοι της πεζοπορίας θα ανακαλύψουν τον πολύ εντυπωσιακό Εθνικό Δρυμό της Οίτης ενώ οι καλοφαγάδες πρέπει να επισκεφτούν οπωσδήποτε το γειτονικό χωριό Αθανάσιος Διάκος. Είναι και αυτό ένα χωριό πλούσιο σε πράσινο και τρεχούμενα νερά αλλά κι ένας τόπος φημισμένος για την ντόπια παραγωγή του σε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πάπιγκο / Photo: Shutterstock
Κολυμπήθρες/ Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης
 
Πάπιγκο, Ιωάννινα

Χτισμένο στις πλάγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων, το Μεγάλο Πάπιγκο (και το γειτονικό του Μικρό Πάπιγκο), το πετρόκτιστο χωριό των Ζαγοροχωρίων, είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τον καθαρό αέρα, τις όμορφες πεζοπορικές διαδρομές αλλά και τα εντυπωσιακά υδάτινα δημιουργήματα της φύσης. Στον δρόμο από το Μεγάλο για το Μικρό Πάπιγκο, θα παρκάρετε πάνω σε μια στροφή του δρόμου (υπάρχει αρκετός χώρος) και θα βαδίσετε προς το ρέμα Ρογκοβού. Εκεί βρίσκονται οι περίφημες Κολυμπήθρες ή οβίρες.

Καλό θα είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια πεζοπορίας και να βαδίσετε με προσοχή για να μπορέσετε να απολαύσετε τα μοναδικά χρώματα που δημιουργεί η φύση. Οι πιο τολμηροί ίσως επιχειρήσετε να βάλετε και τα πόδια σας στο νερό σε ένα τόπο για τον οποίον ο θρύλος λέει ότι ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε το μπάνιο του. Οι Κολυμπήθρες δεν είναι το μοναδικό υδάτινο αξιοθέατο στην περιοχή.

Λίγο βορειότερα από το Πάπιγκο, βρίσκεται η Δρακόλιμνη της Τύμφης, σε ένα τοπίο το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις Ελβετικές Άλπεις. Αν, όμως, δεν θέλετε ρομαντισμό αλλά αδρεναλίνη μπορείτε να κάνετε rafting στον Βοϊδόμάτη ή canyoning στο Ζαγόρι.

 
 
 
 Άνω Πορόια, Σέρρες

Στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε υψόμετρο 400 μέτρων βρίσκεται αυτό το χωριό που ξεχωρίζει για τα όμορφα σπίτια του -κάποια από αυτά παλιά μακεδονίτικα αρχοντικά- την υπέροχη φύση και τους νωχελικούς ρυθμούς του. Το χωριό προσφέρει υπέροχη θέα στη λίμνη Κερκίνη και στη μικρή κοιλάδα που την περιβάλλει. Με αυτό ως βάση, έχετε ποικίλλες επιλογές. Οι πιο περιπετειώδεις θα προσπαθήσετε να φτάσετε στην κορυφή του βουνού. Θα χρειαστείτε περίπου 4 ώρες για να φτάσετε στα 2.031 μέτρα. Όσοι αγαπούν το wellness, θα βρουν καταφύγιο στα ιαματικά λουτρά του Αγκίστρου και του Σιδηροκάστρου.

Σε όσους αρέσει η ορνιθοπανίδα πρέπει να επισκεφτούν το χωριό Μανδράκι σε απόσταση περίπου 15 λεπτών με το αυτοκίνητο. Εκεί υπάρχουν πολλά παρατηρητήρια για να δείτε τα πουλιά που ζουν γύρω από τη λίμνη. Πιθανότατα, όμως, όποιος τύπος ταξιδιώτη και να υπάρχει στην παρέα σας, θα θελήσετε να κάνετε βαρκάδα ή περιπάτους γύρω από τη Λίμνη Κερκίνη. Να φωτογραφίσετε τα βουβάλια και τους πελεκάνους που ζουν στις όχθες της. Να γευτείτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ (ανάμεσα τους πέστροφα, γριβάδι, τυρί από βουβαλίσιο γάλα και πιάτα με βουβαλίσιο κρέας.

Η Ευρυτανία είναι κατεξοχήν χειμερινός προορισμός γι’ αυτό και όταν έτυχε να βρεθούμε στο Μεγάλο Χωριό καλοκαίρι εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο καλά περάσαμε. Αν βρεθείτε και εσείς, να ξέρετε ότι και το καλοκαίρι θα μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη τοπική κουζίνα, βασισμένη σε ντόπια υλικά, κυρίως κρέατα. Το καλοκαίρι μπορείτε, επίσης, να απολαύσετε το υπέροχο δροσερό κλίμα της Ευρυτανίας. Το καλοκαίρι επίσης εδώ μπορείτε να κάνετε υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, με τη γνωστότερη να είναι αυτή στο Πάντα Βρέχει με τους υπέροχες καταρράκτες, τμήμα ενός φαραγγιού πνιγμένου στην οργιώδη φύση.

Στις φυσικές λιμνούλες στη βάση των καταρρακτών μπορείτε να κολυμπήσετε στα βουνίσια, πεντακάθαρα νερά. Photo: Shutterstock
 
Ο προσεκτικός (και τυχερός) επισκέπτης ίσως δει βίδρες και πέστροφες που ζουν στα νερά. Στο Πάντα Βρέχει μπορείτε να έρθετε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο καθώς την υπόλοιπη χρονιά δεν επιτρέπεται η πρόσβαση για λόγους ασφαλείας.

Το να δει κανείς αυτό το μοναδικό δημιούργημα της Φύσης από κοντά είναι από μόνος του ένας λόγος για να κάνετε διακοπές στην Ευρυτανία (και) το καλοκαίρι.

Νεοχώρι/ Photo:Shutterstock
 
Νεοχώρι, Kαρδίτσα

Το Νεοχώρι είναι το πιο τουριστικά αναπτυγμένο χωριό της Λίμνης Πλαστήρα, αυτό (μάλλον) συνέβη γιατί θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη θέα στη λίμνη. Εδώ, θα βρείτε προσεγμένα καταλύματα, εστιατόρια και ταβέρνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο, ενώ αξιοθέατο στο ίδιο το χωριό είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τις τοιχογραφίες του 16ου και του 17ου αιώνα. Είτε πάντως επιλέξετε το Νεοχώρι, είτε κάποιο άλλο χωριό για τη διαμονή σας στην περιοχή, η εμπειρία των διακοπών σας εδώ θα είναι επικεντρωμένη γύρω και μέσα στη λίμνη.

Υπάρχουν υποδομές για ποδήλατο, ιππασία αλλά και υδάτινα σπορ. Οι πιο περιπετειώδεις, μπορείτε να κάνετε αλεξίπτωτο πλαγιάς στον Ελληνόπυργο. Προτείνουμε να επιλέξουν τη Λίμνη Πλαστήρα για καλοκαιρινές διακοπές όσοι θέλουν να απολαύσουν πραγματική χαλάρωση και πολύ καλό φαγητό.

 Νυμφαίο, Φλώρινα

Σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο όρος Βίτσι, περιτριγυρισμένο από ένα δάσος γεμάτο υπέροχες οξιές βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Την ομορφιά του φυσικού τοπίου συναγωνίζεται μόνο η ομορφιά και αρχοντιά του ίδιου του χωριού με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά που έχουν πλέον μετατραπεί κυρίως σε ξενώνες. Σε ένα από αυτά στεγάζεται το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας για να θυμίζει την τέχνη που κάποτε βοήθησε στην ακμή του χωριού. Δεν είναι μόνο όμως η ιστορία και η όμορφη αρχιτεκτονική για να κάνετε το ταξίδι έως την ακριτική Φλώρινα.

Στο Νυμφαίο, βρίσκεται το καταφύγιο του Αρκτούρου, πόλος έλξης για χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που θέλουν να ενημερωθούν αλλά και να δουν από κοντά τα υπέροχα αυτά ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Όσοι αγαπούν τα πουλιά αξίζει να επισκεφτούν και τη γειτονική λίμνη Ζάζαρη στην οποία βρίσκουν καταφύγιο πάρα πολλά είδη, αρκετά από αυτά σπάνια. Και βέβαια αν επιλέξετε τη Φλώρινα για κάποιες μέρες καλοκαιρινής ξεκούρασης, θα ξέρετε ότι βρίσκεστε σε ένα μέρος όπου πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να ανοίξετε τον κλιματισμό ακόμα και σε ημέρες καύσωνα.

Σαμαρίνα – Η Αλπική πρωτεύουσα της Πίνδου

 Σαμαρίνα, Γρεβενά

Το ίδιο πλεονέκτημα, -δηλαδή τις δροσερές θερμοκρασίες ακόμα και τις ζεστότερες μέρες του καλοκαιριού-, το έχει και η Σαμαρίνα στη βόρεια Πίνδο. Χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας. Εδώ θα έρθετε για τον πεντακάθαρο αέρα, για τη μοναδική εμπειρία της πεζοπορίας σε δάση τόσο πυκνά που οι ακτίνες του ηλίου δυσκολεύονται να «ακουμπήσουν» το έδαφος ακόμα και το μεσημέρι, για να δείτε υπέροχα υδάτινα τοπία όπως ο μεγάλος καταρράκτης του Σμόλικα Άπα Σπιντζουριάτα, τα νερά του οποίου πέφτουν στην κοιλάδα της Βάλια Κάλντα.

Για να πιείτε νερό από τις κρυστάλλινες πηγές του χωριού, όπως εκείνη της «Κυράς». Για να απολαύσετε υπέροχα κρέατα από ντόπιους παραγωγούς αλλά και κυνήγι. Αν προγραμματίζετε να ταξιδέψετε στη Σαμαρίνα το καλοκαίρι, καλό είναι να φροντίσετε να είστε εδώ τον Δεκαπένταυγουστο για το πανηγύρι που για τους ντόπιους είναι γνωστό ως το «Πάσχα των Σαμαριναίων».

Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ηλεία με την υπέροχη και απέραντη ακτογραμμή της ή με τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας. Όμως, εξίσου γοητευτική και περισσότερο παρθένα από τις επιρροές του μαζικού τουρισμού είναι και η ορεινή πλευρά της. Ίσως το καλύτερο δείγμα της να είναι η Ανδρίτσαινα. Χτισμένη σε υψόμετρο 700 μέτρων το χωριό αυτό ξεχωρίζει για την υπέροχη αρχιτεκτονική του, με τα όμορφα σπίτια και τις πέτρινες βρύσες. Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι το ιδανικό σημείο για πιείτε έναν καφέ με τον παραδοσιακό τρόπο, κάτω από ένα μεγάλο πλατάνι.