Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 -
Βροχή

6 °C

Σήμερα, 22. Ιανουαρίου 2022

5 καταπράσινα πάρκα στην Αττική για περίπατο, βόλτες και άθλησηΗ Αθήνα έχει σχεδόν σε κάθε γειτονιά έναν μικρό ή μεγάλο χώρο πράσινου ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής. Είναι γνωστό άλλωστε πως η Αττική έχει πολλές ομορφιές που μπορούμε να χαρούμε χωρίς να χρειαστεί να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις και πως είναι ένας ασφαλής κι ελκυστικός πολυδιάστατος προορισμός και σας προσκαλεί να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση βρίσκεται στο Ίλιον και είναι ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της Αττικής. Εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 1.200 στρεμμάτων στη θέση με το τοπωνύμιο Πύργος Βασιλίσσης ή Επτάλοφος και κλείνει μέσα του πολλές διαδρομές ιδανικές για χαλαρό περπάτημα ή ποδήλατο. Εκτός από την πλούσια φύση ένα ακόμα χαρακτηριστικό του πάρκου είναι το υγρό στοιχείο καθώς περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα κανάλι. Στις όχθες τους βρίσκουν και καταφύγιο πλήθος πουλιών. Το πάρκο δημιουργήθηκε αρχικά από τη βασίλισσα Αμαλία.

Όταν το βασιλικό ζεύγος Όθωνα μετεγκαταστάθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα, η Αμαλία είχε ως κύριο μέλημά της να αναμορφώσει τους χώρους πρασίνου στην πρωτεύουσα. Για το λόγο αυτό αγόρασε μια έκταση εκτός του κέντρου της πόλης για να φτιάξει ένα κτήμα, το σημερινό πάρκο Τρίτση, του οποίου η έκταση ήταν τότε σχεδόν διπλάσια. Μέσα στο κτήμα βρίσκεται και ο γοτθικού ρυθμού Πύργος της Βασιλίσσης που πλέον ανήκει στην Γεωργοκτηνοτροφική Εμπορική Κτηματική Εταιρία Ιλίου Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων και παράγει το δικό της κρασί. Σήμερα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις στον Πύργο, στους στάβλους με τα άλογα, στα αμπέλια και στο οινοποιείο. Στην ιστοσελίδα τους μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και το κόστος των ξεναγήσεων (pyrgosvasilissis.gr). Σε κτίριο του χώρου βρίσκεται και η έκθεση «Κιβωτός των σπόρων» και μπορείτε να τη δείτε από τη μεγάλη τζαμαρία. Πρόκειται για μια ξύλινη κατασκευή μήκους 12 μ. στην οποία φιλοξενείται φυτογενετικό υλικό όπως παραδοσιακοί σπόροι, καρποί και φυτά σε ειδικές θήκες και η οποία στεγάζεται σε ξεχωριστό κτήριο δίπλα σε αυτό του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου. Είναι μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη με τα παιδιά καθώς μπορούν να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα του ελληνικού φυτογενετικού υλικού (είσοδος από Σπ. Μουστακλή 23). Σε συνεννόηση με τον φορέα διαχείρισης μπορείτε να μπείτε και στο χώρο (ο φορέας λειτουργεί καθημερινές 09:00-15:00, τηλ.: 2102323163). Στο χώρο του πάρκου υπάρχουν και επιχειρήσεις εστίασης στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας μετά τον περίπατο.

Ωράριο λειτουργίας: 24ωρο
Ελεύθερη είσοδος. Είσοδοι από Λ. Δημοκρατίας, Μουστακλή, Μπίμπιζας, Φυλής (νότια), Φυλής (βόρεια), parkotritsis.gr

Εθνικός Κήπος

Ο Εθνικός Κήπος βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και αποτελεί τον πρώτο οργανωμένο χώρο διακοσμητικού πρασίνου της Νεότερης Ελλάδας. Η δημιουργία του ξεκίνησε το 1839-1840 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Αμαλίας και για τη διαμόρφωσή του μεταφέρθηκαν περίπου 15.000 καλλωπιστικά φυτά από το Μιλάνο, φυτά από άλλες χώρες της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής αλλά και αυτοφυή φυτά της Ελλάδας. Έχει έκταση 154.000 τ.μ. και αρχικά αποτελούσε μέρος του περιβάλλοντα χώρου των ανακτόρων, δηλαδή της σημερινής Βουλής. Ο Εθνικός Κήπος είναι το ιδανικό μέρος για μια μικρή ή μεγάλη ανάπαυλα από τους έντονους ρυθμούς της Αθήνας.

Εθνικός κήπος/Photo: A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace)
Εθνικός κήπος/Photo: A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace)

Εκτός από το να κάνετε μικρούς περιπάτους στα σκιερά μονοπάτια του και να θαυμάσετε τα εκατοντάδες δέντρα και τα μικρότερα είδη φυτών, μπορείτε να απολαύσετε όμορφες χαλαρές στιγμές στην μικρή λίμνη με τις πάπιες και τους κύκνους και να επισκεφθείτε το μικρό ζωολογικό κήπο με τους αίγαγρους, τα παγόνια και τα κουνελάκια. Από τα όμορφα και ενδιαφέροντα σημεία του κήπου, είναι επίσης το ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο, στην πλευρά της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας και το ηλιακό ρολόι με τις τεράστιες εντυπωσιακές Ουασινγκτόνιες – ένα είδος φοίνικα – πίσω του, στην είσοδο από τη Λ. Βασιλίσσης Αμαλίας. Στη διάρκεια των περιπάτων σας μπορείτε να δείτε τον Βράχο της Αμαλίας, μια γεωμορφολογική βραχώδη προεξοχή, πίσω από την Παιδική Χαρά, στην οποία η βασίλισσα είχε τοποθετήσει ένα μεταλλικό κάθισμα ώστε να επιβλέπει τις εργασίες του κήπου καθώς και πλήθος αγαλμάτων τα οποία είναι διάσπαρτα μέσα στον κήπο, όπως των Καποδίστρια, Σολωμού, Βαλαωρίτη και τμήματα κιόνων. Το καλύτερο μέρος για τα παιδιά, μετά τη λίμνη, είναι η Παιδική Χαρά η οποία περιτριγυρίζεται από πεύκα και είναι ιδανική για ατελείωτο παιχνίδι. Μέσα στον κήπο λειτουργεί επίσης και Παιδική Βιβλιοθήκη από τις 09:00 έως τις 14:00. Το πρώτο δωμάτιο της βιβλιοθήκης σε στυλ ελβετικού περιπτέρου χτίστηκε το 1848 και αποτελούσε το γραφείο και το σπίτι του Γάλλου κηποτέχνη Λουί Μπαρώ ο οποίος είχε προσληφθεί από την βασίλισσα Αμαλία για τη δημιουργία του κήπου. Από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού βρίσκεται και το μικρό καφενεδάκι που είναι πνιγμένο στο πράσινο. Για άτομα με κινητικά προβλήματα ο κήπος είναι πιο εύκολα προσβάσιμος από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και από την είσοδο της Ακακιών που είναι κοντά στη λεωφόρο.

 Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου

Είσοδος ελεύθερη
Είσοδοι: Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, δυο είσοδοι από την Ακακιών (πίσω από το Ζάππειο Μέγαρο), δυο είσοδοι από την Ηρώδου Αττικού (μια στο ύψος του καφενείου και μια απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο). Η είσοδος από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας παραμένει κλειστή λόγω έργων.

Είναι το νεότερο πάρκο της Αττικής και άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2016. Βρίσκεται στο κομβικό σημείο του Φαληρικού Δέλτα στην Καλλιθέα. Πρόκειται για δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και εντάσσεται στο συγκρότημα Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το οποίο παραδόθηκε στο Ελληνικό δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2017. Είναι ένα από τα ομορφότερα πάρκα της πόλης και έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει ελληνική εξοχή.

Μέσα στα 210 στρέμματα θα βρείτε ένα αυθεντικό μεσογειακό τοπίο με κουκουναριές και κυπαρίσσια, πλατάνια και αμυγδαλιές αλλά και θυμάρι, μαγιάτικα τριαντάφυλλα, δενδρολίβανο, μυρτιές και ασφάκες, ένα ξυλώδες φυτό με κίτρινα άνθη, που μοσχοβολάνε. Τα μονοπάτια είναι πολλά και ακολουθούν τις χαράξεις των δρόμων του αστικού ιστού και μπορείτε είτε να τα περπατήσετε είτε να κάνετε ποδήλατο και αν δεν έχετε μπορείτε να νοικιάσετε από το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Στη βόλτα σας θα χαρείτε την πλούσια φύση του πάρκου αλλά και το παιχνίδι στο μεγάλο ξέφωτο που είναι στρωμένο με γκαζόν. Στα μονοπάτια του θα ανακαλύψετε μικρούς χώρους ανάπαυλας όπως τα τραπέζια-σκάκι όπου μπορείτε να παίξετε με τους φίλους σας δανειζόμενοι πιόνια από το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Στη δυτική πλευρά δε, θα βρείτε και το μεγάλο επιδαπέδιο σκάκι. Όμορφη βόλτα είναι και αυτή μέχρι την κορυφή του Φάρου, το ψηλότερο σημείο του πάρκου από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στη θάλασσα. Σημειώστε πως καθημερινά στις 18:00 γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις στο πάρκο (κάθε Πέμπτη στα αγγλικά) τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας ηλεκτρονική προεγγραφή στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ. Στο πάρκο διοργανώνονται επίσης και διάφορες εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 06.00-24.00
Είσοδος ελεύθερη, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, snfcc.org

Άλσος Βεΐκου

Στη βόρεια πλευρά των Τουρκοβουνίων βρίσκεται το Άλσος Βεΐκου, ένας χώρος αναψυχής 256 στρεμμάτων που κατακλύζεται από πράσινο. Πήρε το όνομά του από τον Λάμπρο Βεΐκο ήρωα του 1821 με καταγωγή από το Σούλι, που έμενε όμως για χρόνια στην περιοχή του Γαλατσίου. Δέντρα και γκαζόν δημιουργούν χώρους για χαλάρωση και παιχνίδι ακόμα και για μικρά πικ νικ ενώ διάσπαρτα στο πάρκο θα βρείτε ξύλινα κιόσκια και παγκάκια. Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο ή χαλαρούς περιπάτους στα στριφογυριστά δρομάκια και μονοπάτια του και να χαρείτε την φύση χωρίς να χρειάζεται να φύγετε χιλιόμετρα μακριά.

Μέσα στο πάρκο υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κολυμβητήριο, τα οποία για να τα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είστε μέλη των διαφόρων αθλητικών συλλόγων. Ωστόσο ο στίβος είναι ελεύθερος για χρήση από όλους ενώ υπάρχουν υπαίθρια όργανα γυμναστικής και πίστα skateboard. Στο χώρο λειτουργεί επίσης και υπαίθριο θέατρο και θερινό σινεμά. Αν έχετε όρεξη για μια μεγάλη βόλτα, κάπως πιο ανηφορική μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τα ερείπια του ναού του Όμβριου Διός, η θέα από το σημείο είναι υπέροχη. Από το άλσος δεν λείπουν και τα καφέ-εστιατόρια.

Ωράριο λειτουργίας: 07:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη, Λεωφόρος Βεΐκου & Αναγεννήσεως, Γαλάτσι

Άλσος Συγγρού

Το Άλσος Συγγρού ανήκε στον Κωνσταντινοπολίτη επιχειρηματία και ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό και τη σύζυγό του Ιφιγένεια. Μετά το θάνατό και της συζύγου του, το 1921 όπως όριζε η διαθήκη της το 950 στρεμμάτων κτήμα κληροδοτήθηκε στην τότε Ελληνική Γεωργική Εταιρεία με σκοπό να δημιουργηθεί σχολή κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας και κηπουρικής.

Από το 1998 το κτήμα το διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας. Το Άλσος Συγγρού είναι ένα υπέροχο πευκοδάσος μέσα στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε όμορφους περιπάτους, παιχνίδι με τα παιδιά, να ασκηθείτε κάνοντας τρέξιμο ή πολύ απλά να οργανώσετε ένα πικ νικ με τους φίλους σας. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι την έπαυλη του Συγγρού σε σχέδια Τσίλερ και το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα χτισμένο σε γοτθικό ρυθμό.