Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

10 πόλεις για να δεις από το… ποδήλατο- Δεν είναι μέσα το Άμστερνταμ



Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής, γυμναστικής, διασκέδασης και μεταφοράς. Συνιστά και ένα πολύ καλό τρόπο για να περιηγηθεί κανείς σε μια νέα πόλη που επισκέπτεται. Αρκεί βέβαια να είναι φιλική προς το ποδήλατο, διαφορετικά ο τουρισμός σε δύο ρόδες μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Το CNN Travel μας γλιτώνει από την ταλαιπωρία συγκεντρώνοντας δέκα must προορισμούς που προσφέρονται για tour μέσω ποδήλατου, για τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους.

Αμβέρσα, Βέλγιο

Κατατάσσεται στην 3η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities. Η ποδηλατάδα προσφέρεται όλο τον χρόνο, αλλά το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Οκτώβρη θεωρείται ιδανικό λόγω του καιρού.

Βέρνη, Ελβετία

Η πόλη διαθέτει διαδρομές που ταιριάζουν σε οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης ή ενδιαφέρον για περιηγήσεις στα αξιοθέατα. Κατατάσσεται στην 8η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Κοπεγχάγη, Δανία

Οι Δανοί φημίζονται για την ποδηλατική τους κουλτούρα και τα στατιστικά το επιβεβαιώνουν. Περίπου το 70% διαθέτουν ποδήλατο, σύμφωνα με το Danish Center of Cycling Knowledge, και περίπου το 45% των μετακινήσεων στην περιοχή της Κοπεγχάγης γίνονται με ποδήλατο. Κατατάσσεται στην 4η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Λειψία, Γερμανία

Πολλές γερμανικές πόλεις διεκδικούν μία θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities, και μια από αυτές είναι η Λειψία που έχει παράδοση στις δύο ρόδες. Κατατάσσεται στην 14η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Μελβούρνη, Αυστραλία

Η πόλη έχει διαδρομές που εκτείνονται σε απόσταση πάνω από 135 χιλιόμετρα, εντός και εκτός δρόμου. Επιπλέον η κυκλοφορία κινείται γρήγορα. Κατατάσσεται στην 20η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Μόντρεαλ, Καναδάς

Η πόλη έχει αγκαλιάσει τα ποδήλατα. Από τη δεκαετία του 1980, το Μόντρεαλ έχει επενδύσει σε υποδομές με μονοπάτια και λωρίδες εκατοντάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης του αστικού ποδηλάτου Copenhagenize. Κατατάσσεται στην 20η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities. Κατατάσσεται στην 16η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Μπορεί οι πιο πολλές και γνωστές πόλεις για ποδηλασία να βρίσκονται στην Ευρώπη, ωστόσο, έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες τις προτάσεις τους. Μία από αυτές είναι ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός, το Σαν Φρανσίσκο. Κατατάσσεται στην 39η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Στρασβούργο, Γαλλία

Η «γαλλική πρωτεύουσα ποδηλασίας» είναι η πόλη του Στρασβούργου, και για πολλούς θεωρείται ότι έχει επιρροές από την Γερμανία που βρίσκεται αρκετά κοντά στην περιοχή, και φημίζεται για την χρήση του ποδήλατου. Κατατάσσεται στην 11η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Η εκλεπτυσμένη πόλη του Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα σε στιλ Μπάουχαους έχει τα φόντα ενός παραδείσου ποδηλασίας. Διαθέτει επίπεδη τοπογραφία όπως η Κοπεγχάγη, αλλά προσφέρει πιο ζεστό και ηλιόλουστο καιρό.  Κατατάσσεται στην 36η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Ουτρέχτη, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ έχει συνδέσει τόσο το όνομά του με την ποδηλατική κουλτούρα που πλέον η πόλη αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό. Και έρχεται η Ουτρέχτη για να σώσει την κατάσταση. Κατατάσσεται στην 1η θέση στον δείκτη Global Bicycle Cities.

Η κορυφαία δεκάδα στον δείκτη Global Bicycle Cities:

1.      Ουτρέχτη, Ολλανδία

2.      Μίνστερ, Γερμανία

3.      Αμβέρσα, Βέλγιο

4.      Κοπεγχάγη, Δανία

5.      Άμστερνταμ, Ολλανδία

6.      Μάλμε, Σουηδία

7.      Χανγκτσόου, Κίνα

8.      Βέρνη, Ελβετία

9.      Βρέμη, Γερμανία

10.   Ανόβερο, Γερμανία

Όσο για την Αθήνα βρίσκεται στην 66η θέση, σε σύνολο 90 πόλεων.

Στις τελευταίες δέκα θέσεις βρίσκουμε τις εξής πόλεις:

81. Μπογκοτά, Κολομβία

82. Κάλι, Κολομβία

83. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

84. Χονγκ Κονγκ

85. Τζακάρτα, Ινδονησία

86. Μόσχα, Ρωσία

87. Τιφλίδα, Γεωργία

88. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

89. Μεδεγίν, Κολομβία

90. Λάγος, Νιγηρία